29 millió adag eltitkolt AstraZeneca vakcinát találtak egy Róma melletti raktárban

Nagy-Britanniába szálították volna az AstraZeneca vakcina hatalmas készletét, ám a cég eltitkolta azt.

Olasz lap is beszámolt az AstraZeneca vakcinája körüli ügyről

A ZDF információi szerint az EU ellenőrei 29 millió adag AstraZeneca vakcinát találtak Róma mellett, egy gyógyszergyártó csomagolóüzemében.

A lap szerint az AstraZeneca eltitkolta a hatalmas készletet, amelyet valószínűleg Nagy-Britanniába szállítottak volna. 

Astrazeneca Vakcina Eltitkolt Oltoanyag
AstraZeneca vakcina / Fotó: MTI

Az ügyről korábban a La Stampa nevű olasz lap is beszámolt.

Egy csomagolócégnél fedezték fel

A cikk kiemeli, hogy a 29 millió eltitkolt oltóanyag ügye azért is forró téma, mert az AstraZeneca jelentősen le van maradva az Európai Unióba történő szállításokkal. A cég 220 millió helyett csak 100 millió adag oltóanyag szállít az unióba.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A La Stampa szerint a hatalmas készletet a Catalent nevű csomagolócégnél fedezték fel, Anagniban, ahol a rendőrség tartott ellenőrzést.

A ZDF információi szerint az oltóanyagot Hollandiában, a leideni Halix gyárban állították elő, majd Olaszországban töltötték be és csomagolták őket. Az Európai Bizottság megtiltaná az oltóanyagok exportját az unión kívülre.

Az elmúlt időszakban egyre több kérdéses üggyel kerül a hírekbe a brit vakcinagyártó cég. Noha az eredmények azt mutatják, 70 éves kor felett is hatásos a vakcina, több ország felfüggesztette az AstraZeneca oltóanyagának alkalmazását, miután egy igénylő röviddel a szer beadását követően életét vesztette egy másik középkorú nőt pedig tüdőembóliával diagnosztizálták. Az ügyben az Európai Gyógyszerügynökség is megszólalt. A cég szóvívője pedig azt mondta közleményben, hogy elenyésző az esélye annak, hogy vérrögképződést okozna az oltóanyaguk. Több ország azóta újra elkezdte beadni a vakcinát.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból