A kiadók természetesen már lecsaptak a legtöbb követővel rendelkező influenszerekre. A BookTok pedig egyre terjed a TikTok platformján.

Amit a TikTok tud, nem tudja sem a Facebook, sem az Instagram

Mi lehet a titka, ha egy 2014-ben kiadott könyv újra az eladási listák élére kerül? Ezt kérdezte magától E. Lockhart, a We Were Liars szerzője, aki teljesen értetlenül állt a jelenség előtt. Aztán a gyerekei rájöttek: a TikTok miatt történt, írja a The New York Times

A BookTok hashtag alatt ugyanis rengeteg könyvajánló videót töltenek fel a felhasználók a platformra, aminek köszönhetően több tízezer példány kelhet el ismét a régi könyvekből is.

Mi Az A Booktok Tiktok Konyveladas Lee Noverek (2)
Mireille És Elodie Lee, Tiktok-Influenszerek / Fotó: Peter Flude / The New York Times

A TikTok számos alkalommal bizonyította a BookTok előtt is, hogy többre képes, mint bugyuta, néhány másodperces videók továbbítására, amit aztán ismeretlenek jobb híján milliószor megtekintenek. Emlékezetes, amikor az amerikai fiatalok megtrollkodták Donald Trumpot, elkészült az első közösségi musical a felhasználók segítségével, és számos kulturális intézménynek jelenthet kiugrási lehetőséget és világhírnevet a platform.

A BookTok hashtaggel ellátott TikTok-videók készítői is ugyanúgy meglepődtek a kereskedelmi és a közösségi médiáában aratott hatalmas sikeren. Az egyik account, a @alifeofliterature egy angol testvérpáré, akik februárban regisztrálták a fiókot. Mirelle (15) és Elodie Lee-t (13) már 200 ezren követik. Elmondták, hogy az iskolában a többiek nem igazán szeretnek olvasni, aminek nem örülnek. A járvány alatt unalmukban kezdtek el videókat forgatni. A posztjaik olyanok, mint egy rövid filmelőzetes, a hangulathoz illő zene alatt képek villannak fel. Mégsem szpoilereznek el semmit a 12 másodperc alatt, mert csak a könyv hangulatát villantják fel, a cselekményből szinte semmit.

A tartalomkészítők nyíltan ki merik fejezni a könyvekkel kapcsolatos érzelmeiket. Sírnak, kiabálnak, vagy akár úgy dühbe gurulhatnak, hogy kihajítják a könyvet a szobából. Egy ilyen 45 másodperces videóhoz azonnal kapcsolódni tud bárki. Ilyen elképesztő eladási számokat, többtízezer eladott példányt havonta, semelyik másik közösségi oldalon sem tapasztaltunk

– elemezte Shannon DeVito, a Barnes & Noble kiadó marketingese az instant siker receptjét. A platformon valóban bátran ki merik fejezni legintimebb érzelmeiket is a tinik. 

Felturbózott példányszámok a BookTok miatt

A legtöbb BookTok-videót a Lee testvérekhez hasonlóan lelkes és olvasni szerető fiatalok készítik. A kiadók elkezdték megkörnyékezni a legtöbb követővel rendelkezőket, ingyenes tiszteletpéldányt ajándékoznak vagy részesedést fizetnek nekik, hogy az ő köteteiket népszerűsítsék.

TikTok

No Description

A legjobban azok a művek mennek, amelyek a maguk idejében is népszerűek vagy elismertek voltak. A 2012-ben megjelent The Song of Achilles régen is jól fogyott, de korántsem heti 10 ezer példány, ami kilencszer több, mint amikor Angliában elnyerte az egyik legjelentősebb irodalmi díjat, az Orange-ot. Ezzel a teljesítményével a The New York Times szépirodalmi eladási listáján a harmadik helyen áll. 

A kiadó sem értette, hogyan került a kötet ismét az érdeklődés középpontjába, majd végül sikerült a TikTok-titok nyomára bukkanniuk. Felfedezték, hogy egy felhasználó „könyvek, amelyek megríkattak” címen tett közzé egy rövid felvételt a platformon. @moongirlreads_ felhasználó mögött a 18 éves Los Angeles-i Selene Velez áll, aki egy követője kérésére készítette el a megható vagy szomorú könyvek listáját. Azóta 130 ezer követővel rendelkező lánynak a kiadók már a megjelenés előtt elküldik a következő kötetet, amelyről aztán videós ajánló készül. 

John Adamo, a Random House gyermek- és ifjúsági részlegének marketingvezetője már közel száz TikTok-felhasználóval dolgozik. Elmondta, hogy ha egy videót felkapnak, onnantól beindul a gépezet: a nagykerben kedvezményt adnak rá, a kiadó hirdetheti, és ha egyszer felkerül az eladási listákra, az még több eladott példányszámot generál. Hozzátette, hogy a TikTok nélkül azonban mindez nem létezne.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet