Követem Média Síró tinik, családi veszekedések a TikTokon: a Black Lives...

Síró tinik, családi veszekedések a TikTokon: a Black Lives Matter mozgalom a generációs konfliktusokat is kiélezi

Promóció

A szülők generációja által nem látogatott közösségi platformokon keresnek vigaszt a Black Lives Matter mozgalmat támogató kamaszok.

Segítség, rasszisták a szüleim!

Promóció
- Advertisement -

Amerikában a középiskolás kamaszokat és az egyetemistákat is megérintette egy elfogadóbb világ, a változás lehetősége. Bár sokan csak divatból mennek ki tüntetni, hogy néhány lájkot begyűjtsenek a közösségi oldalukon, mások viszont kifejezetten elkötelezettek és fontosnak tartják az értelmiségi fiatalok képviseletét is. Hiába állnak ki sorra a nagyvárosok elöljárói is a Black Lives Matter (BLM) mozgalom mellett, nincs könnyű dolguk azoknak a fiataloknak, akiket otthon nem fogad támogató közeg.

Síró BLM-szimpatizáns a TikTokon / Fotó: Lauren O’Neal, TikTok

Néhány tini a TikTokon önti ki a szívét azzal kapcsolatban, mennyire nem értenek egyet szüleikkel és rokonaikkal a George Floyd halálát követő tüntetéshullámot és a BLM mozgalmat illetően, írja a Dazed.

Zuckerbergnek már a tinik miatt is fájhat a feje / ContextUs

2018 enyhén szólva sem a Facebook éve. Mi is írtunk már a cég hírnevét tépázó botrányokról. Ám úgy tűnik, az egykor hatalmas social media platform még mindig nem mászott ki a slamasztikából. A Pew Research Center május 31-én nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a tinédzserek, elsősorban a 13 és 17 év közöttiek egyre növekvő számban cserélik le a Facebookot a YouTube-ra, az Instagramra és a Snapchatre.

Az egyik videóban a 15 éves Izabella könnyek között osztotta meg, miről beszélgetett szüleivel Floyd kapcsán.

„Utálom a családomat. Azt akarták megértetni velem, hogy George Floyd… azt magyarázták, hogy megérdemelte, mert rosszat tett, és akkor ez így rendben van. Ez nincs rendben. És ez nagyon feldühített. Utálok Louisianában lakni. Utálok ezek között a rasszista barmok között élni. El akarok innen menni” – zokogta a telefonjába.

A videót több mint 1,5 millióan nézték meg. Egy felhasználó a Twitteren is megosztotta a felvételt.

A testvérem küldött egy TikTok videót, amin egy fehér kislány sír azért, mert a szülei azt mondták, George Floyd megérdemelte a halálát. Egy egész generációnyi fiatal most szembesül azzal, ami számunkra nem újdonság, hogy a szüleik szociopaták

– adta meg a sommás ítéletet a szintén fiatal lány.

„A legutolsó beszélgetéskor olyan ideges lettem, hogy elbőgtem magam, ahogy látjátok is a TikTok-videón. Nem is akarom újra szóba hozni. Olyan mérges vagyok, mert azt hiszik, hogy az egész George Floyd-ügy el van cseszve és gáz, és ettől sírhatnékom van” – vallotta be Izabella válaszul a Twitteren.

“A rasszizmus veszélyesebb a koronavírusnál” – BLM-tüntetők történetei

A tragikus körülmények között elhunyt George Floyd temetését követően sem csillapodnak a kedélyek. Amerikában már a diákok is tüntetnek, sőt már az Egyesült Királyságban folytatódnak tovább az antirasszista tüntetések. “A faji egyenlőség miatt vagyok itt és azért, mert egy férfit megöltek csupán a bőrszíne miatt.

Elmondta azt is, milyen a déli államban élni, elmesélte, mennyire rutinszerűen mondják az emberek az n-betűs szót vagy gúnyolják ki a feketéket.

„Mit foglalkozol te másokkal? Úgyse tehetsz semmit!”

Egy másik tizenéves lány, Marissa az anyukájával folytatott veszekedést vette fel.

„Telebeszélik a fejedet” – mondta az anyuka, akinek csak a hangja hallatszott.

„Emberéletekről van szó, ez nem telebeszélés” – vágott vissza Marissa.

„Mit foglalkozol te másokkal? Ez az élet rendje. Úgyse tehetsz semmit, Marissa, mit hiszel te magadról?” – kiabált vissza az édesanyja.

Skai Jackson a Twitter segítségével leckézteti meg a rasszista hangadókat

A K-pop rajongók trollkodással igyekeznek visszaszorítani a rasszizmust a közösségi platformokról, míg az antirasszista tüntetők szoborrongálásokkal próbálják felvenni a harcot a rasszizmus ellen. Mindenki a maga képességeinek megfelelően cselekszik a változásért, így tesz a Disney-sorozatok sztárja, Skai Jackson is. Jackson azzal támogatja a Black Lives Matter-mozgalmat, hogy a hatalmas követőbázissal rendelkező Twitter-oldalán megosztja a rasszistán megnyilvánuló tinédzserek nevét.

@nefariousking felhasználó azt filmezte le, amikor a híreket nézi, amelyben bemondják, hogy lelőttek egy tizenévest, aki meghalt. A videón végig zene megy, így feliratozta az apukájával folytatott beszélgetést, aki megkéri, hogy kapcsolja ki azt a sz_rt, biztos megérdemelte a gyerek.

Ally on TikTok

Ally (@insertcleveruser) has created a short video on TikTok with music original sound. ⚠️don’t watch if you are easily squeamish⚠️ I thought this was important to share #blmmovement #blacklivesmatter #protests #blm #ally

Ally-t, a 17 éves TikTok felhasználót lefújták bors spray-vel, miközben fényképezni akart egy Kansas City-beli tüntetésen, amire nem engedték el a szülei. Kikerült az online térbe egy videó, amelyet egy másik tiltakozó vett fel a telefonjával, miközben Ally próbálta rendbe hozni magát, és mondta, hogy a szülei nem tudják, hogy itt van. Egy hang megszólalt a háttérből, hogy éppen videóra veszik.

„Hát, akkor majd megtudják” – válaszolta.

Cole Sprouse-t, a Riverdale sztárját letartóztatta a rendőrség a tüntetésen

Cole Sprouse, a Riverdale című amerikai tinidráma-sorozat egyik főszereplője, Palvin Barbara barátjának ikertestvére az Instagramon leírta, hogy részt vett egy békés tüntetésen vasárnap, majd letartóztatták. A többi amerikai nagyvároshoz hasonlóan, Santa Monicában is megmozdulások zajlanak George Floyd, a fegyvertelen színesbőrű férfi halála után, írja a .

Egy másik fiatal lány videójából azt látjuk, hogy BLM-plakátokat ragasztgat a kocsikra „a szüleim megfenyegettek, hogy kidobnak otthonról, ha tüntetni megyek, úgyhogy most mindenhol tüntetek, amerre járok” felirattal.

Taylor Williams on TikTok

Taylor Williams (@wxtchbxtch1997) has created a short video on TikTok with music Wipe It Down. #blm #blmmovement #ally #protest #fyp

Nem csak a Z-generáció TikTok-felhasználói támogatják a BLM-mozgalmat. A Blackout Tuesday másnapján a K-pop-rajongók virtuálisan elárasztották kedvenc együtteseik gifjeivel és videóival a #WhiteLivesMatter hashtaget és az egyik rendőrségi applikációt, amelyben tüntetőket lehetett feljelenteni.

Promóció
ForrásDazed
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3