A Csang'o-5 űrszonda útja a kínai űrkutatás történelmének egyik legbonyolultabb és legnagyobb kihívást jelentő missziója volt​.

Háromlépcsős holdfeltárás

Az űrszonda kapszulája, amely 44 év után hozott újra kőzet- és talajmintát a Holdról a Földre, pekingi idő szerint csütörtök hajnalban szállt le az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen – jelentette be a kínai nemzeti űrügynökség.

Kinai Urszonda Csango 5 Holdra Szallas
2020. November 24-Én Lötte Ki Kína A Csang'o-5 Űrszondát Hordozó Rakétát A Hainan Provinciában Lévő Wenchang Kilövő Állomásról, Hogy Mintákat Gyűjtsőn A Holdról / Fotó: Xinhuanet

A kapszula visszaérkezése Kína 2004-ben kezdődött háromlépcsős holdfeltáró programjának sikeres befejezését jelenti.

Először gyűjtött mintákat kínai űreszköz

A Csang’o-5 útja a kínai űrkutatás történelmének egyik legbonyolultabb és legnagyobb kihívást jelentő missziója volt. A keringő, leszálló és visszatérő egységből álló űrszonda november 24-én indult a Holdra.

A leszálló-felszálló egysége december elsején szállt le az égitestre az Oceanus Procellarum (Viharok óceánja) nevű nagykiterjedésű lávamezőn, hogy talajmintát gyűjtsön.

Kínai űreszköz először gyűjtött mintát a Holdon, először szállt fel egy Földön kívüli égitestről, először csatlakozott Hold körüli pályán lévő keringő egységhez és először tért vissza talajmintákkal a Föld légkörébe nagy sebességgel – olvasható az űrügynökség közleményében.

Talajba fúrva is gyűjtöttek kőzetet

Az ősi kínai holdistennőről elnevezett űrszonda leszálló egysége a tervezettnél gyorsabban, 19 óra alatt végezte el feladatát a Holdon: először előkészítő munkákat végzett, kinyitotta napelemes szárnyait.

Csango 5 Urszonda Holdra Szallas Kina
A Fotón A Csang'o-5 Kínai Űrszonda Látható, Amint Mintákat Gyűjt A Holdon December 2-Án / Fotó: Xinhuanet

A talajba fúrva is gyűjtött kőzetet, hosszú, mechanikus karjával pedig a felszínről is mintegy két kilogrammnyit.

Kína először 2013-ban landolt a Holdon. 2019 januárjában pedig a Csang’o-4 a Föld kísérőjének távoleső oldalán landolt, elsőként a nemzetek közül, amely történelmi pillanat volt ezen felül is, ugyanis gyapotot találtak.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet