Bajban a londoni Királyi Operaház, emiatt eladják 7,1 milliárdért a David Hockney-festményüket

Árverésre bocsátja David Hockney egy megrendelésre készített festményét a londoni Királyi Operaház a világjárvány miatti bevételkiesése ellensúlyozására.

Az árverés mellett adománygyűjtésre is készülnek

Az októberi aukciót bonyolító Christie’s szerint a Sir David Webstert, az operaház egykori vezetőjét ábrázoló portré akár a 18 millió font (7,1 milliárd forint) leütési árat is elérheti – írja a BBC.

Alex Beard, az operaház jelenlegi vezérigazgatója szerint nehéz döntés volt, ám nem volt más lehetőségük a szervezet fennmaradásának biztosítására.

David Hockney Sir David Webster Festmeny Portre Kiralyi Operahaz
David Hockney: Sir David Webster-Portré / Fotó: Christie’S

A londoni intézmény bevételeinek jelentős hányadától elesett a márciusban életbe lépett járványügyi korlátozások miatt.

A Hockney-festmény árverése mellett az operaház jelentős létszámleépítésekre és adománygyűjtésekre készül, továbbá kölcsönért folyamodott a brit kormányhoz. Sir David Webster 1945 és 1970 között vezette a londoni Királyi Operaházat és kulcsszerepet játszott a Királyi Balett és a Királyi Opera társulatainak megalapításában.

Az első Hockney-vállalás egyike a portré

Hockneyt, aki a legdrágább élő művész címet is viselte Jeff Koons trónvisszavételéig, az 1970-es években, Webster leköszönése után bízták meg a portré elkészítésével, amely az elmúlt években a Covent Garden-i operaház falán lógott.

A festmény profilból örökíti meg az egykori igazgatót, amint egy üvegtetejű dohányzóasztal előtt ül, az asztalon álló vázában rózsaszín tulipánok.

A Christie’s katalógusa szerint a portré az első a maroknyi megbízás közül, amelyet Hockney elvállalt. A brit festőművész ezután csak harminc évvel később fogadott el újra egy felkérést, akkor a National Portrait Gallery számára készített egy képet.

David Hockney hossszú és változatos pályafutásának öt meghatározó műve

David Hockney hossszú és változatos pályafutásának öt meghatározó műve Hosszú, változatos pályafutás David Hockney-t, a 20. század egyik legnagyobb hatású és egyik legdrágább élő képzőművészét leginkább a Los Angeles-i úszómedencékről készült, élénk színű festményeiről ismerhetjük. A 83 éves angol festő dolgozott műszaki rajzolóként, díszlettervezőként, fényképészként, készített nyomatokat, és alkotásai révén nagyban hozzájárult az 1960-as évek pop-art mozgalmának elterjedéséhez.

Beard szerint a művészt értesítették a közelgő aukcióról.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Jó kapcsolatban vagyunk, de nem nagyon szereti, ha bármelyik képét elárverezik[/perfectpullquote]

– jegyezte meg az igazgató. A londoni Királyi Operaház júniusban nyitotta meg újra a kapuit egy közönség nélküli koncerttel, amelyet a televízióban, a rádióban és az interneten közvetítettek.

Beard akkor elmondta, hogy sok más kulturális intézményhez hasonlóan az operaház is “példátlan anyagi nehézségekkel” küzd. Beard fizetése “jelentős mértékben” csökkent, míg Sir Antonio Pappano zenei igazgató teljes fizetéséről lemondott a vesztegzár idején.

David Hockney normandiai rajzai mindenkinek felüdülést nyújtanak

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy mennyire imádja az internet többnyire városi négy fal közé szorult népe David Hockney üde, a tavaszi életörömtől és az újjászületés erejétől szinte kicsattanó képeit. Az idős művész többnyire a normandiai kertjében tölti a napjait és a tavaszra ébredező természetet örökíti meg az iPadjén.

Az intézmény a múlt héten bejelentette, hogy október végétől korlátozott számú balett- és operaelőadást fog tartani kis létszámú közönség előtt.

A tervezett előadások között szerepel A diótörő, amely 1984 óta része az intézmény karácsonyi programjának.

Mint beszámoltunk róla, a történelmi jelentőségű Globe Színház is tönkremehet a koronavírus-járvány miatt. Többek között emiatt is szorgalmazza a leggazdagabb brit, Sir Lloyd Webber a színházak újranyitását.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból