A leköszönő amerikai elnök, Donald Trump egyik utolsó intézkedésével az általa megálmodott nemzeti emlékhely kialakítását sürgette. 

Az amerikai történelem legkiválóbb alakjainak közös emlékhelye épül

A szórakoztatóipar hírességei közül Walt Disney, Whitney Houston, Billie Holiday, Johnny Cash vagy Humphrey Bogart kerülhet be Donald Trump tavaly július elején ismertetett projektjébe, az Amerikai Hősök Nemzeti Kertjébe

Whitney Houston Amerikai Hosok Kertje
Whitney Houston, Az Egyik Amerikai Hős / Fotó: Ap

Elnökségének utolsó 48 órájában Trump január 18-án módosította az eredeti, júliusban kiadott végrehajtási utasítását, és több tucatnyi névvel toldotta meg a tervezett szoborparkba kerülő nagyságok listáját. Az emlékhely helyszínéről még nem született döntés.

Kapcsolódó cikk

A szórakoztatóipar kiemelkedő alakjai közül Louis Armstrong, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Humphrey Bogart, Irving Berlin, Kobe Bryant, Frank Capra, Ray Charles, Nat King Cole, Miles Davis, Duke Ellington, Aretha Franklin, Woody Guthrie, Charlton Heston, Alfred Hitchcock, Bob Hope, Elvis Presley és Jimmy Stewart kerülhet be a szoborparkba.

A park a „történelmi jelentőségű” személyek emlékét hivatott megőrizni, akik a meghatározás alapján „érdemben járultak hozzá az amerikai közélethez vagy más módon gyakoroltak jelentős hatást az amerikai történelemre”. 

Az egyetlen ellentmondásos személyiség a showbusiness aktorai közül a híres, háromszoros Oscar-díjas rendező, Elia Kazan (A vágy villamosa, A rakparton, Édentől keletre), akinek emlékezetét beárnyékolja, hogy hajlandó volt néhány hollywoodi kollégája ellen tanúskodni, amikor az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság a filmipari dolgozók vélt kommunista kapcsolatainak feltárása címén boszorkánypert folytatott a Kongresszusban. Ennek következményeképpen több mint háromszáz filmiparhoz kötődő szakember és alkotó került feketelistára.

A Black Lives Matter mozgalom szoborrongálásai ihlették

Trump a tavaly nyári Black Lives Matter mozgalom tüntetései közepette állt elő az Amerikai Hősök Nemzeti Kertjének ötletével. A fegyvertelen feketékkel szembeni rendőrségi brutalitás nyomán néhány rasszista, rabszolgatartó vagy a konföderációhoz köthető történelmi személyiség szobrát megrongálták vagy ledöntötték, ami érezhetően tovább polarizálta Trump elnöksége alatt már rendkívül megosztottá vált amerikai társadalmat.

Kapcsolódó cikk

Ezeket a szobrokat nem sajátíthatjuk ki, nem vághatjuk sutba az éppen divatos politikai ideológiáktól hajtva. Ezek a szobrok a korábbi generációké és a még meg nem születetteké. A Trump-adminisztráció nem tűri, hogy a közös nemzeti emlékeinket támadják. Az ilyen pusztításokkal szemben amerikai állampolgárként felelősségünk, hogy keményen fellépjünk az erőszak ellen, valamint békésen adjuk tovább a jövő generációi számára nemzetünk történelmi örökségét az Amerikai Hősök emlékműve révén

– írja a július 3-án megjelent elnöki végrehajtási rendelet. 

Az eredeti utasításban sokkal kevesebb történelmi személyiség neve volt olvasható, akiknek mindenképpen szobrot kíván állítani az állam. A módosított listán szerepel többek közt Muhammad Ali, Louis Armstrong, Neil Armstrong, Ingrid Bergman, Ülő Bika, Ray Charles, Julia Child, Nat King Cole, Albert Einstein, Aretha Franklin, Benjamin Franklin, Milton Friedman, Ruth Bader Ginsburg, Ernest Hemingway, Alfred Hitchcock, Thomas Jefferson, Steve Jobs, John F. Kennedy, Martin Luther King, Jr., Harper Lee, Jesse Owens, Rosa Parks, Edgar Allan Poe, Elvis Presley, Eleanor Roosevelt, Franklin D. Roosevelt, Shirley Temple, Nikola Tesla, Henry David Thoreau, Neumann János, George Washington, John Wayne, Walt Whitman. A teljes, közel 250 fős lista a Variety cikkében olvasható. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet