Azok a dolgok, amikhez hozzá vagyunk szokva, nem mindig olyan egyszerűek, mint amilyennek látszanak. Néhányuk káros, de akár veszélyesek is tudnak lenni.

Nem is tudjuk, hogy károsítjuk magunkat

A Bright Side csapata 11 hétköznapi dolgot gyűjtött össze, amivel roncsoljuk az egészségünket, miközben észre se vesszük.

1. Keresztbe teszed a lábad

Egy táplálékkiegészítőt gyártó cég beszélt először a keresztbe tett lábak káros egészségügyi hatásáról 1999-ben. Még egy marketing kampányt is építettek a probléma köré, amiben kiemelték, hogy számos tanulmány erősítette már meg, hogy a keresztbe tett lábak magas vérnyomást, visszereket és idegkárosodást okozhat.

2. Madarak etetése

A szülők gyakran szeretik galambok etetésével elütni az időt a gyerekeik társaságában. Sajnos ez a tevékenység nem csak szórakoztató, de veszélyes is. Több, mint 50% az esélye, hogy egy városi madár fertőző betegségben szenved.

3. Rossz minőségű napszemüveg viselése

A költségek csökkentése érdekében a gyártók gyakran olcsó műanyagot használnak. Ezek a napszemüvegek nem védik a szemedet az UV sugárzástól, ezzel károsítva a retinát. Az olcsó napszemüveg árnyékolásának köszönhetően a pupillád kitágul, így még nagyobb dózisú ultraibolya sugárzás éri a szemedet, ezzel még egészségtelenebbé válik, mintha egyáltalán nem hordanál napszemüveget. Az UV-sugárzásnak való kitettség szürkehályogot, szemkárosodást, de akár rákot is okozhat.

4. Sok víz fogyasztása

Bár a kevés víz is rendkívül egészségtelen, a sok víz se mindig egészséges. A kutatók nem győzik ismételni, hogy mindenki vízigénye különböző. Ha sokat mozogsz és sportolsz, igyál többet, ha vese-, szív- vagy érrendszeri betegségben szenvedsz, jobban jársz, ha kevesebbet fogyasztasz. A tested vízigényének felmérésében a legjobb, ha figyelsz a szomjúságra. Ha nem esik jól, ne erőltesd.

5. Melegvizes palack használata

A hideg vagy a meleg használata a fájdalomcsillapítására közkedvelt technika. Sok betegség esetében azonban kifejezetten ellenjavallott a melegvizes palackok használata. Ilyenek például a vérzés, vagy az akut hasi gyulladásos megbetegedések, de a húzódások és sérüléseket követő pár órában vagy napban sem ajánlott meleget alkalmazni a területen. A meleg a rák kezelésében sem jó döntés.

6. Popcornt készíteni a mikróban

Nem a főzési technikával van a baj, a kukorica összetevőinek otthoni használata okozza a kárt. A diacetil nevű vegyi anyagban rejlik a veszély. A hő hatására elpárolog, ez pedig bekerül a tüdődbe, és károsítja azt. Csökkentheted a kockázatot, amennyiben megvárod, míg a popcorn kihűl, mielőtt megeszed.

7. Étkezés a munkahelyi asztalodnál

A munkahelyi környezetünk nagyon különböző lehet, de legtöbbjükben közös, hogy nem alkalmas az étkezésre. Rengeteg baktériumot találhatunk a munkahelyi asztalunkon, ami nem tesz jót az emésztésünknek. Ha ez sem tántorítana el az asztalodnál elfogyasztott ebédtől, ne felejtsd el, hogy az ételed szaga zavarhatja a kollégáidat, az agyadnak szüksége van a szünetre, a lábaidnak a nyújtózásra, a gyomrod pedig nem tud az emésztésre koncentrálni, ha az agyad nem az étkezésre fókuszál.

8. Nyitott cipők viselése a városban

A lenge öltözet a nyár velejárója, ez pedig kiterjed a lábbelikre is. A nyitott cipők viselése azonban megnöveli a sérülés és az elfertőződés kockázatát. Akár egy rovarcsípés is könnyen el tud fertőződni, a fertőzés pedig tovább terjedhet a testünk más területeire is.

9. Zsír-mentes tej ivása

Úgy gondolhatjuk, hogy ugyanaz, mint a zsíros tej, csak a zsír nélkül, de ez nem ilyen egyszerű. A zsír nélküli tej meg sem közelíti hasznosságában a „rendes” tejet. Amikor kivonják a zsírt a tejből, a vitaminok is mennek vele, és szintetikus anyagokkal váltják le őket, amik nem tesznek jót neked. Sok gyártó tejporral erősíti a zsírmentes tejeket, ami oxidálhatja a koleszterolt a tejben. A klinikai bizonyítékokra még várni kell, de az oxidált koleszterolt fogyasztó állatoknál megnőtt a szívroham kockázata.

10. A testtartás figyelmen kívül hagyása

A helyes testtartás azt jelenti, hogy a szerveid szimmetrikusan helyezkednek el. Törődj a gerinceddel, állítsd át az irodai székedet és figyelj a helyes testtartásra. Ezekre kell figyelned: a szék magasságának arányosnak kell lennie a combod hosszával, legalább a szék kétharmadán kell ülnöd, a háttámládnak illeszkednie kell a gerincedhez, a súlynak a csípőre kell helyeződnie, a fejnek pedig előre kell néznie. Ne válts azonnal helyzetet, ha ezt kényelmetlennek érzed, az izmaidnak idő kell, mire megszokják a megfelelő testtartást.

11. Az oldaladon vagy a hasadon alszol

A legtöbbünk abban a pozícióban szeretünk aludni, amelyben a legkönnyebben merülünk álomba. Azonban ez a szokás komoly károkat tud okozni az egészségünkben. Az oldaladon való alvás számos egészségügyi kárt okozhat, mint például a hátfájdalom vagy tüdőt érintő problémák. A hason alvás még veszélyesebb tud lenni, mert ebben a pozícióban nyomás kerül a szerveinkre, ami ideg károsodást és szívügyi panaszokat okozhat. Tehát a legjobban a háton alvással jársz, ez a legtermészetesebb pozíció a három közül. A háton alvást egyedül akkor érdemes kerülni, ha alvási apnoéban szenvedsz.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

reggeli kave, caffe, reggeli kave 2

Mi történik a testeddel, ha reggeli kávéval indítasz?

A reggeli kávé, amivel indítod a mindennapjaidat talán eddig nem is tudtad, hogy nem tesz jót a testednek. Ebbe a cikkben megtudhatod, hogy mi történet a testeddel kávé fogyasztás közben, és hogy mikor érdemes az első kávédat meginni.