Dario Soto Abril, a Global Water Partnership ügyvezető titkára úgy véli, hogy a vízellátásnak nemzetbiztonsági kérdésnek kell lennie a jövőbeni katasztrófák elkerülése érdekében.

A vízbiztonság hiánya már konfliktusokhoz vezetett szerte a világon, és a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ezek a viszályok teljes ívű polgári felkelésekbe és akár atomháborúba is torkollhatnak, írja a DailyStar.

A Global Water Partnership (GWP) ügyvezető titkára, Dario Soto Abril azt állítja, hogy a vízbiztonságnak nemzetbiztonsági kérdésnek kell lennie. Az éghajlatváltozás számos aggodalomra ad okot, de a legégetőbb probléma a tiszta vízellátás.

A vízbiztonság hiánya gazdasági bizonytalanságot okoz, mivel a víz a mezőgazdasághoz és a feldolgozóiparhoz is kapcsolódik. A vízhiány tehát csökkentené a régió országának gazdasági működését.

Arra figyelmeztetett, hogy a tiszta víz hiánya „polgári felkelésekhez vezethet, amelyek konfliktusokhoz vezetnek az országban”, és óriási hatást gyakorolhatnak a sűrűn lakott területekre. „Ha az embereknek nincs vízbiztonsága a régióban, akkor nagy valószínűséggel Európába vagy az Egyesült Államokba fognak jönni. Ez a másik oka annak, hogy a vízbiztonság összefügg a nemzetbiztonsággal.”
Példának egy közelmúltbeli konfliktust hozott fel, amely Etiópiában zajlott 2020-ban, miután egyiptomi hackerek kibertámadást indítottak az etióp vízrendszerek ellen.
Hasonló konfliktus fenyegetett a múlt hónapban India és Pakisztán között, a két nukleáris hatalom között, amelyek évtizedek óta rivalizálnak egymással. A két ország az Indus folyón osztozik, és miközben a két ország diplomatái találkoztak, hogy megvitassák a több évtizedes vízügyi egyezmény megújítását, egy nagy indiai hírcsatorna arra biztatta Indiát, hogy fenyegetőzzön a Pakisztánba irányuló folyó folyásának elzárásával. Mivel mindkét ország körülbelül 100 nukleáris fegyverrel rendelkezik, egy nagy folyó lezárása katasztrofális következményekkel járhat.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet