Hagyományos egyiptomi krumplisaláta és a nyugati éttermi kultúra találkozása
Shahir Massoud séf, már az Eat, Habibi, Eat! (Egyél, habibi, egyél csak!) című szakácskönyvében is újragondolta a gyerekkorában megszokott, hagyományos egyiptomi ízeket, amelyeket édesanyja készített a családnak az ünnepi alkalmakra.
A Torontóban felnőtt éttermi szakács a munkája során szerzett tapasztalataival igyekezett úgy feldobni a megszokott ételeket, hogy az eredeti ízeket megőrizze, ugyanakkor mindig valami izgalmas újdonságot csempésszen a fogásokba, írja a The Washington Post.
Az egyiptomi krumplisalátához fekete vagy beluga lencsét és fingerling ujjasburgonyát használt, de elkészíthető a magyar piacokon könnyebben hozzáférhető újburgonyából is. A lényeg, hogy addig főzzük, hogy jól megpuhuljon, de ne veszítse el egyik hozzávaló sem a textúráját.
Beyoncé edzője megosztotta az énekesnő kedvenc avokádós pizzájának receptjét
Jennifer Lopez is kipróbálta ezt a ditétát.
Kapcsolódó cikk
Massoud másik trükkje, hogy akkor keveri a krumplit a fűszeres öntethez, amikor az még meleg, így minden falat alaposan magába szívja az ízeket. A pontot az i-re a saját készítésű fokhagymás-savanykás sűrű krémsajt teszi fel. A végeredmény egy igazán különleges, tavaszi-nyári köret, amelyet melegen és hidegen is fogyaszthatunk.
Hozzávalók
A labneh-hez
700 g natúr joghurt vagy görög joghurt
1,5 teáskanál só
A konfitált fokhagymához
15 gerezd fokhagyma
230 g extraszűz olívaolaj
A salátához
70 dkg kefével megtisztított fingerling krumpli vagy újburgonya
100 g fekete (beluga) lencse
1 csokor petrezselyem felaprítva
1 fej vöröshagyma finomra vágva
1 evőkanál citromlé
fél teáskanál őrölt kömény
egy csipet őrölt chili
1 teáskanál só
Elkészítés módja
Készítsük el a labneh-t: egy tálban keverjük a sót a joghurthoz. Béleljünk ki egy szűrőt ritka szövésű textillel, és egy éjszakán át csöpögtessük le a joghurtot. Ezután 8 órára fedő alatt tegyük be a hűtőbe. A lecsöpögött savót felhasználhatjuk turmixokhoz, levesekhez, kenyérsütéshez.
Készítsük el a konfitált fokhagymát: melegítsük elő a sütőt 100 fokra. Tegyük a fokhagymagerezdeket egy jénai tálba, öntsünk rá annyi olívaolajat, hogy ellepje. Egy órán át süssük, amíg meg nem puhulnak a hagymák. Az elkészült fokhagyma és olaj felét fogjuk felhasználni az ételhez, a maradékot más ételekhez használhatjuk. Ha kihűlt, hat gerezd fokhagymát zúzzunk össze, majd alaposan keverjük hozzá a joghurthoz.
Készítsük el a krumplisalátát: bő forró vízbe rakjuk fel főni a burgonyát, forraljuk fel, majd tegyük takaréklángra öt percig. Ezután adjuk hozzá a lencsét. Addig főzzük (nagyjából 20-25 perc), amíg meg nem puhult a burgonya – ezt villával ellenőrizhetjük. Ekkor a lencse is megpuhult, de még nem főtt szét. Szűrjük le és hagyjuk kihűlni.
Egy tálban keverjük össze a petrezselymet, a vöröshagymát, három evőkanál fokhagymás olajat, a frissen csavart citromlét, a köményt, a chilit, egy gerezd konfitált fokhagymát és a sót. A még meleg krumplikat vágjuk fel hosszában vagy karikákra. Keverjük óvatosan az öntethez, úgy, hogy az mindenhol érje a burgonyát.
Jó étvágyat!
Tálaláskor kanalazzuk a saláta tetejére a labneh-t, szórjuk meg néhány fokhagymagerezddel. Melegen vagy szobahőmérsékleten kínálhatjuk. A jövőben fogyaszthatjuk laboratóriumban előállított csirkehúsból készült falatkákkal, a világ első vegahentesénél beszerzett hamburgerpogácsával vagy egészségesen elkészített baconnel.
Megtalálták Egyiptom legnagyobb ókori városát, a 3000 éves Atent
Az egyiptomi régészek megtalálták az elveszett várost, amelyet korábban hiába keresett több külföldi csapat is.