Az újburgonyaszezon egyik kedvence lehet Shahir Massoud egyiptomi származású séf fekete lencsével és labneh-val gazdagított krumplisalátája.

Hagyományos egyiptomi krumplisaláta és a nyugati éttermi kultúra találkozása

Shahir Massoud séf, már az Eat, Habibi, Eat! (Egyél, habibi, egyél csak!) című szakácskönyvében is újragondolta a gyerekkorában megszokott, hagyományos egyiptomi ízeket, amelyeket édesanyja készített a családnak az ünnepi alkalmakra. 

A Torontóban felnőtt éttermi szakács a munkája során szerzett tapasztalataival igyekezett úgy feldobni a megszokott ételeket, hogy az eredeti ízeket megőrizze, ugyanakkor mindig valami izgalmas újdonságot csempésszen a fogásokba, írja a The Washington Post.

egyiptomi krumplisalata recept
Egyiptomi krumplisaláta fekete lencsével és labneh-val / Fotó: Laura Chase de Formigny / The Washington Post

Az egyiptomi krumplisalátához fekete vagy beluga lencsét és fingerling ujjasburgonyát használt, de elkészíthető a magyar piacokon könnyebben hozzáférhető újburgonyából is. A lényeg, hogy addig főzzük, hogy jól megpuhuljon, de ne veszítse el egyik hozzávaló sem a textúráját.

Massoud másik trükkje, hogy akkor keveri a krumplit a fűszeres öntethez, amikor az még meleg, így minden falat alaposan magába szívja az ízeket. A pontot az i-re a saját készítésű fokhagymás-savanykás sűrű krémsajt teszi fel. A végeredmény egy igazán különleges, tavaszi-nyári köret, amelyet melegen és hidegen is fogyaszthatunk.

Hozzávalók

A labneh-hez

700 g natúr joghurt vagy görög joghurt

1,5 teáskanál só

A konfitált fokhagymához

15 gerezd fokhagyma

230 g extraszűz olívaolaj

A salátához

70 dkg kefével megtisztított fingerling krumpli vagy újburgonya

100 g fekete (beluga) lencse

1 csokor petrezselyem felaprítva

1 fej vöröshagyma finomra vágva

1 evőkanál citromlé

fél teáskanál őrölt kömény

egy csipet őrölt chili

1 teáskanál só

Elkészítés módja 

Készítsük el a labneh-t: egy tálban keverjük a sót a joghurthoz. Béleljünk ki egy szűrőt ritka szövésű textillel, és egy éjszakán át csöpögtessük le a joghurtot. Ezután 8 órára fedő alatt tegyük be a hűtőbe. A lecsöpögött savót felhasználhatjuk turmixokhoz, levesekhez, kenyérsütéshez. 

Készítsük el a konfitált fokhagymát: melegítsük elő a sütőt 100 fokra. Tegyük a fokhagymagerezdeket egy jénai tálba, öntsünk rá annyi olívaolajat, hogy ellepje. Egy órán át süssük, amíg meg nem puhulnak a hagymák. Az elkészült fokhagyma és olaj felét fogjuk felhasználni az ételhez, a maradékot más ételekhez használhatjuk. Ha kihűlt, hat gerezd fokhagymát zúzzunk össze, majd alaposan keverjük hozzá a joghurthoz.

https://youtu.be/0VMEC3lsjrg

Készítsük el a krumplisalátát: bő forró vízbe rakjuk fel főni a burgonyát, forraljuk fel, majd tegyük takaréklángra öt percig. Ezután adjuk hozzá a lencsét. Addig főzzük (nagyjából 20-25 perc), amíg meg nem puhult a burgonya – ezt villával ellenőrizhetjük. Ekkor a lencse is megpuhult, de még nem főtt szét. Szűrjük le és hagyjuk kihűlni.

Egy tálban keverjük össze a petrezselymet, a vöröshagymát, három evőkanál fokhagymás olajat, a frissen csavart citromlét, a köményt, a chilit, egy gerezd konfitált fokhagymát és a sót. A még meleg krumplikat vágjuk fel hosszában vagy karikákra. Keverjük óvatosan az öntethez, úgy, hogy az mindenhol érje a burgonyát.

Jó étvágyat!

Tálaláskor kanalazzuk a saláta tetejére a labneh-t, szórjuk meg néhány fokhagymagerezddel. Melegen vagy szobahőmérsékleten kínálhatjuk. A jövőben fogyaszthatjuk laboratóriumban előállított csirkehúsból készült falatkákkal, a világ első vegahentesénél beszerzett hamburgerpogácsával vagy egészségesen elkészített baconnel.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.