Amerikai tudósok szerint az Északi-sarkvidéken hamarosan eltűnhet a jégtakaró, amelynek az egész Földön érezni fogjuk a hatását. 

Eltűnhet a hó és jég birodalma

Amerikai tudósok figyelmeztetnek, hogy az eddig örök hó és jég birodalmának tartott Északi-sark körüli területek rendkívül gyorsan változnak, és a jégpáncél drámai mértékű csökkenéséhez az erdőtüzek és az emelkedő hőmérséklet is hozzájárul, írja a The Guardian

Akrtisz Jeghegyek Olvadas
Olvadó Jégtáblák / Fotó: Natalie Thomas/Reuters

Az Arktisz területén 1900 óta idén szeptemberig bezárólag regisztrálták a második legmelegebb 12 hónapos időszakot. A legmelegebb éveket mind az utóbbi hét évben mérték az amerikai kormányzathoz tartozó Nemzeti Óceán  és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) jelentése szerint. A sarkköri terület a globális átlaghoz képest kétszer olyan gyorsan melegszik fel az emberiség által okozott klímaválság miatt. 

Néhány helyen egészen kiugróan magas hőmérsékleteket mértek, például Szibéria néhány részén az év első felében a hosszú távú átlagnál 5 ⁰C-kal magasabb értékeket. A Jeges-tengeri jéghegyek a műholdas felvételek alapján az elmúlt 42 évben csak egy korábbi alkalommal olvadtak nagyobb mértékben, mint idén nyáron. 

Az óceánok felmelegedése felborítja az ökoszisztémát, ami számos káros folyamatot indukál: a tengeri növényzet elburjánzásától a grönlandi bálnák viselkedésének megváltozásán át egészen az olyan indirekt környezeti hatásokig, amely már az emberek életét is súlyosan befolyásolja.  

A kutatók figyelmeztetnek: az Arktisz ordít

Jennifer Francis klímakutató szerint a klímaváltozás elképesztő érzékelhető, kimutatható hatásai nem csak az átlag feletti hőértékek, hanem az is, hogy a jéghegyek közötti hasadékok jóval tovább voltak hajózhatóak, mint bármikor ezelőtt. A hatalmas kiterjedésű grönlandi jégpáncél is jelentős mértékben vesztett tömegéből, bár nem olyan mértékben, mint 2019-ben. 

A jégpáncél folyamatos olvadása megemeli a tengerszintet, ami a partmenti településeket áradással fenyegeti. A tudósok éppen ezért nagyon szigorúan figyelik az Északi- és a Déli-Sarkon is a jéghegyek változását, mert nagyon komoly következményekkel járhat a további olvadás. Kanadában az utolsó érintetlen jéghegy 40%-a tűnt el mindössze két nap alatt.

Az Északi-sarkvidéken tapasztalt változások szintén sürgetik a 195 ország által 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezményben foglaltak alapján az üvegházhatást okozó gázok mennyiségének mihamarabbi mérséklését

Az eddig főleg jégtakaróból álló Arktisz a szemünk előtt alakul át az üvegházhatást okozó gázkibocsátás következtében. Ha nem csökkentjük drasztikusan a kibocsátásukat, akkor a közeljövőben a most is rekordalacsonynak számító jégmennyiség is hatalmasnak mennyiségnek fog tűnni, és a most mért rekordmagas hőmérsékletek kifejezetten hűvösnek

– figyelmeztet a közelgő ökokatasztrófára Laura Landrum, a Nemzeti Globális Légköri- és Klímaváltozáskutató Központi Laboratóriumának munkatársa. 

„Az Északi-sarkvidék ordít, hogy figyeljünk oda rá. Ha nem csökkentjük globálisan, rendszerszinten az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, hamarosan nem lesz jég nyáron az Arktiszon. Ez a rendkívül gyors klímaváltozás pedig az egész Földön éreztetni fogja a hatását” 

– mondta Zack Labe, a Colorado Állami Egyetem posztdoktori kutatója. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet