Köztudott, hogy vannak olyan ételek, amelyeket nem érdemes együtt fogyasztani.
Vannak azonban más ételkombinációk is, amik igen negatív hatással vannak az emésztőrendszeredre, sőt akár meg is betegedhetsz tőlük. A dietetikusok szerint jobb, ha elkerüljük a következő hét ételkombinációt.

Szendvics + Kávé

Időhiányában tökéletes megoldásnak tűnik, hogy csak bekapsz gyorsan valamit reggelire útközben. A sajtos szendvics és kávé kombinációval elköszönhetsz a sajt egészséges összetevőitől. A kenyérben található szénhidrátok megakadályozzák a kalciumemésztést, valamint csökkentik az ideg- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatásait. Mi több, ha instant kávét is iszol a szendvics mellé, a sajtnak az összes, egészségre gyakorolt pozitív hatása eltűnik.
Tipp: ha szereted a sajtos szendvicseket, legalább a kávét próbált meg felcserélni zöld teára.

Paradicsom + Uborka

Paradicsomból és uborkából gyakran készítenek különféle nyári salátákat. A legfrissebb kutatások szerint azonban a kettő kombinációja felkavarja a test biokémiai folyamatait. Ez pedig puffadáshoz vezethet, és nem tudnak megfelelően felszívódni a paradicsomban és az uborkában található vitaminok.
Tipp: egyél paradicsomot és uborkát külön-külön. Például ma paradicsomos salátát fogyassz, holnap pedig uborkás salátát.

Kapcsolódó cikk

Burgonya + Hús

Ki tudna ellenállni egy finom steaknek sült burgonyával? Sajnos ez egy rendkívül nehéz ételkombináció. A burgonyában található keményítő lúgos emésztőnedvet, míg a húsban található fehérje savasat igényel. Együtt a gyomorban „ragadva” pedig gyomorégést, böfögést, gázképződést és több más rendellenességet idézhetnek elő.
Tipp: a hús mellé válassz inkább keményítőt nem tartalmazó zöldségféléket, mint a spárga, a brokkoli, a karfiol, a zöldbab és a cukkini.

Tészta + Darált hús

Ugyanaz a helyzet a tésztával és a darált hússal is mint az imént említett burgonya és hús kombinációval. A nyálmirigyek ptialint és amilázt termelnek, amik a keményítőt és szénhidrátot (tésztát) cukorrá alakítják át. Amikor a cukor betakarja a fehérjét, vagyis a húst, olyan veszélyes kémiai keverék alakul ki belőlük, mely akár cukorbetegséghez és érrendszeri betegségekhez vezethet.
Tipp: próbálj meg külön ételként tekinteni a tésztára. Válassz durumlisztből készült tésztát, s kombináld növényi szószokkal.

Kapcsolódó cikk

Sör + Mogyoró

Ez a kolis élet egyik legnépszerűbb kombinációja. Mindenki szeret sós mogyorót rágcsálni sörivás közben. Pedig a magas sótartalmú ételek nem csak egészségtelenek, de dehidratációhoz vezethetnek, sőt, megnövelik a következő kör sör valószínűségét is.
Tipp: ha bármilyen alkoholt iszol, mindig legyen nálad víz vagy üdítőital, hogy elkerüld a dehidratációt.

Tejtermék + Ananász

A savas gyümölcsök lelassítják az emésztést, főként reggel. Emellett az ananász egy bromelain nevű enzimet tartalmaz, ami mérgezéshez vezethet, ha tejtermékekkel keverjük.
Tipp: a tejbe tégy inkább sárgabarackot vagy szilvát ananász helyett.

Tej + Banán

Az egészséges életmódot képviselők körében igen népszerűvé vált a tej+banán kombináció, mivel gyorsan elkészíthető és telis-tele van tápanyagokkal. Ám a dietetikusok egy része úgy véli, a gyümölcsöket, főként az édesebbeket külön kellene fogyasztanunk. Hosszabb ideig maradnak a testünkben, lelassítják az emésztőrendszert, főként, ha más ételekkel fogyasztjuk őket. Továbbá a tej is egészségesebb, ha csak magában isszuk.
Tipp: a banánt két étkezés közötti nasiként fogyaszd.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.