Az igazi profil mögé bújva nehezebb kiszűrni a károkozó felhasználókat, de a Facebook rájött, miként tehetné könnyebbé a saját dolgát.

Valódi profilokat is trollnak minősíthet a Facebook

A Facebook folyamatosan bővíti azokat az eszközöket, amelyeket az adminok használhatnak, hogy kordában tartsák a felületen zajló tevékenységet. Ilyen például az egy-egy téma körül kialakult párbeszéd is, ami sajnos melegágya a trollkodásnak: elképzelhető, hogy a chatbe olyanok is becsatlakoznak, akiknek a másik bosszantása a célja.

Ezért a károkozásért elsősorban az álprofilok mögötti emberek a felelősek, így őket könnyebb is kiszűrni. Trollkodni viszont nem kizárólag hamis adatlapról lehet, a valódi profil is felhasználható erre – és sokan meg is teszik.

A Facebook körül súlyos biztonsági résre derült fény

Botrány botrány hátán.

Tovább olvasom »
Kapcsolódó cikk

A Facebook ennek hatására döntött úgy a The Verge szerint, hogy egy hangsúlyos ponttal egészíti ki az úgynevezett „összehangolt, nem hiteles viselkedés” elleni eszköztárát: trollokként fogják azonosítani azokat a szabályszegőket is, akik valódi profil mögül heccelik a többieket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adminok esetükben is sokkal hatásosabb büntetést alkalmazhatnak majd. Most ugyanis csak eltávolítani lehet a zavaró posztokat.

Nem tudni, mikor vezetik be az újítást

A Facebook egy januárban nyilvánossá vált jelentésben ismerte el először, hogy az „összehangolt, nem hiteles viselkedés” elleni fellépésekhez korlátozott eszközök állnak rendelkezésükre.
A változtatás pontos oka tehát ez, de azt még nem tudni, mikor vezetik be. A módosítást mindemellett az oltásellenes tevékenységek is sürgetik: a szolgáltatás említ egy német csoportot, amely valódi profilok mögé bújva terjesztett valótlanságokat az oltásokról.

Az Európai Bizottság egyébként május végén iránymutatást tett közzé az álhírek visszaszorítását célzó, 2016-ban létrejött magatartási kódex megerősítésével kapcsolatban, amely megfogalmazza a brüsszeli testület elvárásait e téren, és nagyobb kötelezettségvállalásokat sürget az aláírók részéről.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet