Fekete Zaj: Háromnapos zajkoncsertó festői helyen

Pár éves kihagyás után újra egy háromnapos, sötét elvonulással kecsegtet a Fekete Zaj. A Mátrafüredtől néhány kilóméterre fekvő Sástó partján megrendezésre kerülő fesztivál könnyen megközelíthető a fővárosból is, így a város autentikus, indusztriális zajkoncsertóját profi zenészek által produkált zajokra cserélheti az arra vágyó közönség.

Festői helyen csapd szét magad!

A fesztiválnak a tó partján található Mátra kemping ad majd helyet, innen széledhet szét majd a fesztiválközönség a napközbeni, zajtalan időtöltés apropóján. A fesztiválhelyszín környékét bőven ellátták időtöltésre alkalmas szpotokkal. Mindjárt itt az ország legmagasabb fekvésű tava, melynek környékét az elmúlt években felújították, és amelyet a környéken található négy kilátó szegélyez, többek között az olajfúrótoronyból kilátóvá avanzsálódott 53 méter magas Sástókilátó is.

A kószálni vágyók elsétálhatnak Bene vár romjaihoz, vagy a szomszédos Oxygen Adrenalin Parkba is, ha felkészülve érzik magukat a nyári bobpályán való lesiklásra.  

Azonban a fesztivál zenei felhozatala az, ami igazán érdekessé és egyedülállóvá teszi a Fekete Zajt a nagyon sűrű magyarországi fesztiváldömpingben. Az irányvonala nem a könnyed nyáresti lazuláshoz való alákínálást célozza meg elsősorban, hanem a súlyosabb, néhol befelé fordulós, elszállós hangulattal is operál, jól balanszírozva azonban a pörgetések és lassítások, mélységek és magasságok határmezsgyéjén.

Fekete Zaj Fesztivál

Legyen Zaj! – találkozunk szombat délután / este a Dürer Kertben! Képzelt Város, Entrópia Architektúra, Shell Beach, Amber Smith, Psychedelic Rainbow Warrior Peace Force, Sorbonne Sexual koncertek Antidolor & Kraak a télikertben Banyek interaktív videóinstallációja Antenna Hungaria néven Jegyek a Wave-ben és online: www.tixa.hu/legyenzaj Esemény: Legyen Zaj!

Line-up rád szabva

Mindjárt az első napon a francia Igorrrt hallhatjuk, aki a fesztiválrepertoár egyik húzóneve, érkezik a sötét szintipopot játszó izlandi lánytrió a Kaelan Mikla is, de külföldiek közül még ezen a napon lesz hallható az ősi dallamokkal operáló olasz Julinko, és a Northamptoni Boy Harsher duó, akiknek minimal synth és darkwave dallamaira már korábban a Lärmben rázhatta a magyar közönség.

Kælan Mikla – Kalt

Webpage: http://kaelanmikla.com Facebook: https://www.facebook.com/Kaelanmikla Bandcamp: https://kaelanmikla.bandcamp.com/album/k-lan-mikla Spotify: https://…

A hazai klubszcénából ezen a napon játszik a Gustave Tiger, a Black Bartók, az Entrópia Architektúra és a Pyøba, és láthatjuk majd az 1990 óta működő, és most újra aktív szigetvári artpunk zenekart, a Persona Non Gratát, valamint a Psycho Mutants-et is. Kicsit zúzósabb programra számíthatunk a Shapat Terror stoner brigádjától és az anti-kozmikus metalt játszó Svoidtól; a Modef jazzdoomot, a DivideD industrial metalt, a Longbong pedig mocsári parti metált hoz a Sástó partjára. 

35082794 2005029589541967 555725693875388416 O
Igorr A Fekete Zaj Fesztiválon / Fotó: A Rendezvény Hivatalos Facebook-Oldala

A szombati napra esik a Crippled Black Phoenix experimentális progrock hangversenye, ami jól megágyaz majd az azt követő VHK koncertnek, amit feltehetőleg megtáltosodva fok végigtombolni a fesztiválközönség.  Ezt követően a svéd Anna von Hausswolff elszállós, skandináv art-pop szeánszára fogunk lenyugodni.

Hogy ne szédüljünk be egyből a sátrunkba ezután, arról a Dope Calypso pörgető energiái fognak gondoskodni.

De lesz még ezen a napon szinén svédországból electroambient Annelie tolmácsolásában, a chilei Intimate Stranger post-punk dream-popot fog játszani, az Ann My Guard pedig babametált szállít majd. 

A szombat fellépői között lesz még a kísérletezős rockot hozó Képzelt Város, a szinti alapokra dolgozó new wave Phantasy Bureau, a grunge legszebb éveit megidéző Clue, a romantikus biodark tánczenét szolgáltató I.O.N, míg a keményebb vonalon pedig az Agregator, a Reason és a Zivatar koncertjeire lehet készülni. 

Képzelt város – Lights out (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

Operatőr: Miskolczi Péter Vágó: Balogh Máté A felvételek a Kepler Stúdióban készültek. Hangmérnök: Miskolczi Márton A videoklip a Nemzeti Kulturális Alap tám…

Mindig az utolsó nap a legzúzósabb

Vasárnap, az utolsó napon főleg postrock- és electroelőadókat vonultat majd fel a Zaj; persze közel sem kizárólagosan.

A főattrakció az francia Alcest shoegazing post metalja lesz, amit a Perihelion fenséges, tudattágító zenéje, az Ygfan post-black metalja és a Sonya post-rock produkciója erősít meg.

Nem is beszélve a Dereng torz gitárokkal és repítő énekkel előadott, mélyen felzaklató dalairól. Az elektro vonalat erősíti a Gunmaker metalba oltott industrial zenéje, Lazerpunk synthwave szettje és két synthpop produkció: a Los Angeles-i Aesthetic Perfection, és a Ghost egykori névtelen ghoulja, Alpha új projektje, a Priest.

Middlemist Red: “Azért tartunk mi, magyar bandák valamerre” – Interjú

Kevés zenekar mondhatja el magáról, hogy már a megalakulás után nem sokkal egy raklapnyi rangos díjat bezsebeltek. Sőt, nemzetközileg is. De hogyan tovább? Mi kell a külföldi hírnévhez? Middlemist Red, Nové Soma, Deli Soma, Papp Dávid, Ürögdi Ábel. Anglia, London

Szintén ezen a napon a készülhetünk a Middlemist Red psychrockjára, és az Apey vezetésével felálló Trillion rockkoncertjére, az elborultabb vonalat pedig Csihar Attila Void ov Voices projektje, és a Planetdamage electro-industrial trackjei képviselik. A zakatolás és az elektro rohamok között nyugtatóan hat majd a Moon and the Nightspirit akusztikus koboldzenéje, a Pornography Cure-tribute műsora és az Autumn Twilight atmoszferikus gothic rockkoncertje. 

Fekete Zaj Fesztivál

Legyen Zaj! – találkozunk szombat délután / este a Dürer Kertben! Képzelt Város, Entrópia Architektúra, Shell Beach, Amber Smith, Psychedelic Rainbow Warrior Peace Force, Sorbonne Sexual koncertek Antidolor & Kraak a télikertben Banyek interaktív videóinstallációja Antenna Hungaria néven Jegyek a Wave-ben és online: www.tixa.hu/legyenzaj Esemény: Legyen Zaj!

Azok akik a Fekete Zaj fesztivál repertoárjába szeretnének belekóstolni, azoknak az alábbi linkeken elérhető a fesztivál menedzsmentje által összeállított Spotify- és YouTube-csatorna, ami a fesztivál különleges zenei kínálatából kifolyólag nagyon hasznos, a hibátlan felhozatal miatt pedig abszolút meggyőző.

Fekete Zaj Festival ’18

A playlist featuring Crippled Black Phoenix, Galloping Coroners, Anna von Hausswolff, and others

Anna von Hausswolff – ‘The Mysterious Vanishing of Electra’ (Official Video)

Taken from ‘Dead Magic’, the new album by Anna von Hausswolff – https://annavonhausswolff.lnk.to/DeadMagicYD / Official Website https://annavonhausswolff.lnk…

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2018. augusztus 17-20.

Helyszín: Mátra Sástó

Jegyár: Elővételben a bérlet augusztus 16-ig 11. 990 HUF, Helyszínen a bérlet 13. 990 HUF

Jegyigénylés: ITT

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból