Pár éves kihagyás után újra egy háromnapos, sötét elvonulással kecsegtet a Fekete Zaj. A Mátrafüredtől néhány kilóméterre fekvő Sástó partján megrendezésre kerülő fesztivál könnyen megközelíthető a fővárosból is, így a város autentikus, indusztriális zajkoncsertóját profi zenészek által produkált zajokra cserélheti az arra vágyó közönség.

Festői helyen csapd szét magad!

A fesztiválnak a tó partján található Mátra kemping ad majd helyet, innen széledhet szét majd a fesztiválközönség a napközbeni, zajtalan időtöltés apropóján. A fesztiválhelyszín környékét bőven ellátták időtöltésre alkalmas szpotokkal. Mindjárt itt az ország legmagasabb fekvésű tava, melynek környékét az elmúlt években felújították, és amelyet a környéken található négy kilátó szegélyez, többek között az olajfúrótoronyból kilátóvá avanzsálódott 53 méter magas Sástókilátó is.

A kószálni vágyók elsétálhatnak Bene vár romjaihoz, vagy a szomszédos Oxygen Adrenalin Parkba is, ha felkészülve érzik magukat a nyári bobpályán való lesiklásra.  

Azonban a fesztivál zenei felhozatala az, ami igazán érdekessé és egyedülállóvá teszi a Fekete Zajt a nagyon sűrű magyarországi fesztiváldömpingben. Az irányvonala nem a könnyed nyáresti lazuláshoz való alákínálást célozza meg elsősorban, hanem a súlyosabb, néhol befelé fordulós, elszállós hangulattal is operál, jól balanszírozva azonban a pörgetések és lassítások, mélységek és magasságok határmezsgyéjén.

Fekete Zaj Fesztivál

??? Mátra >>> Minden ??? A panoráma az 53m magas Sástói kilátóból készült, ami néhány lépésre található a kempingtől, és ti is felmászhattok majd rá a Fekete Zaj 2018 fesztivál alatt!

Line-up rád szabva

Mindjárt az első napon a francia Igorrrt hallhatjuk, aki a fesztiválrepertoár egyik húzóneve, érkezik a sötét szintipopot játszó izlandi lánytrió a Kaelan Mikla is, de külföldiek közül még ezen a napon lesz hallható az ősi dallamokkal operáló olasz Julinko, és a Northamptoni Boy Harsher duó, akiknek minimal synth és darkwave dallamaira már korábban a Lärmben rázhatta a magyar közönség.

Kælan Mikla – Kalt

Kælan Mikla – Kalt https://www.facebook.com/Kaelanmikla Video:Orange´Ear http://orange-ear.de Lyrics: Hún grætur milli húsasunda tárin renna milli múrsteina. Hún vonar að vorið vakni sorgin upp rakni. Afhverju er alltaf kalt? Afhverju er ljósið svart?

A hazai klubszcénából ezen a napon játszik a Gustave Tiger, a Black Bartók, az Entrópia Architektúra és a Pyøba, és láthatjuk majd az 1990 óta működő, és most újra aktív szigetvári artpunk zenekart, a Persona Non Gratát, valamint a Psycho Mutants-et is. Kicsit zúzósabb programra számíthatunk a Shapat Terror stoner brigádjától és az anti-kozmikus metalt játszó Svoidtól; a Modef jazzdoomot, a DivideD industrial metalt, a Longbong pedig mocsári parti metált hoz a Sástó partjára. 

Igorr a Fekete Zaj Fesztiválon / Fotó: A rendezvény hivatalos Facebook-oldala

A szombati napra esik a Crippled Black Phoenix experimentális progrock hangversenye, ami jól megágyaz majd az azt követő VHK koncertnek, amit feltehetőleg megtáltosodva fok végigtombolni a fesztiválközönség.  Ezt követően a svéd Anna von Hausswolff elszállós, skandináv art-pop szeánszára fogunk lenyugodni.

Hogy ne szédüljünk be egyből a sátrunkba ezután, arról a Dope Calypso pörgető energiái fognak gondoskodni.

De lesz még ezen a napon szinén svédországból electroambient Annelie tolmácsolásában, a chilei Intimate Stranger post-punk dream-popot fog játszani, az Ann My Guard pedig babametált szállít majd. 

A szombat fellépői között lesz még a kísérletezős rockot hozó Képzelt Város, a szinti alapokra dolgozó new wave Phantasy Bureau, a grunge legszebb éveit megidéző Clue, a romantikus biodark tánczenét szolgáltató I.O.N, míg a keményebb vonalon pedig az Agregator, a Reason és a Zivatar koncertjeire lehet készülni. 

Képzelt város – Lights out (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

Következő koncert: február 10. Instant https://www.facebook.com/events/1768049620163959/ Operatőr: Miskolczi Péter Vágó: Balogh Máté A felvételek a Kepler Stúdióban készültek. Hangmérnök: Miskolczi Márton A videoklip a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült. Somewhere in the back of your mind you treat me like your god. Now you want to see me broken but these bones are not mine.

Mindig az utolsó nap a legzúzósabb

Vasárnap, az utolsó napon főleg postrock- és electroelőadókat vonultat majd fel a Zaj; persze közel sem kizárólagosan.

A főattrakció az francia Alcest shoegazing post metalja lesz, amit a Perihelion fenséges, tudattágító zenéje, az Ygfan post-black metalja és a Sonya post-rock produkciója erősít meg.

Nem is beszélve a Dereng torz gitárokkal és repítő énekkel előadott, mélyen felzaklató dalairól. Az elektro vonalat erősíti a Gunmaker metalba oltott industrial zenéje, Lazerpunk synthwave szettje és két synthpop produkció: a Los Angeles-i Aesthetic Perfection, és a Ghost egykori névtelen ghoulja, Alpha új projektje, a Priest.

Middlemist Red: “Azért tartunk mi, magyar bandák valamerre” – Interjú

Kevés zenekar mondhatja el magáról, hogy már a megalakulás után nem sokkal egy raklapnyi rangos díjat bezsebeltek. Sőt, nemzetközileg is. De hogyan tovább? Mi kell a külföldi hírnévhez? Middlemist Red, Nové Soma, Deli Soma, Papp Dávid, Ürögdi Ábel. Anglia, London

Szintén ezen a napon a készülhetünk a Middlemist Red psychrockjára, és az Apey vezetésével felálló Trillion rockkoncertjére, az elborultabb vonalat pedig Csihar Attila Void ov Voices projektje, és a Planetdamage electro-industrial trackjei képviselik. A zakatolás és az elektro rohamok között nyugtatóan hat majd a Moon and the Nightspirit akusztikus koboldzenéje, a Pornography Cure-tribute műsora és az Autumn Twilight atmoszferikus gothic rockkoncertje. 

Fekete Zaj Fesztivál

Lőttétek már ki focilabdával a fényeket koncert közben..? a Fekete Zajon ilyen is megesett már. Nektek mi a legjobb fesztiválos sztoritok? Kommenteljétek be és aki a legjobb sztorit írja, nyer egy…

Azok akik a Fekete Zaj fesztivál repertoárjába szeretnének belekóstolni, azoknak az alábbi linkeken elérhető a fesztivál menedzsmentje által összeállított Spotify- és YouTube-csatorna, ami a fesztivál különleges zenei kínálatából kifolyólag nagyon hasznos, a hibátlan felhozatal miatt pedig abszolút meggyőző.

Fekete Zaj Festival ’18

A playlist featuring Crippled Black Phoenix, Vágtázó Halottkémek, Anna von Hausswolff, and others

Anna von Hausswolff – ‘The Mysterious Vanishing of Electra’ (Official Video)

Taken from ‘Dead Magic’, the new album by Anna von Hausswolff – https://annavonhausswolff.lnk.to/DeadMagicYD / Official Website https://annavonhausswolff.lnk.to/Website Follow Anna von Hausswolff on Facebook, Instagram and more https://annavonhausswolff.lnk.to/Follow This is the official Youtube channel of Anna von Hausswolff.

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2018. augusztus 17-20.

Helyszín: Mátra Sástó

Jegyár: Elővételben a bérlet augusztus 16-ig 11. 990 HUF, Helyszínen a bérlet 13. 990 HUF

Jegyigénylés: ITT