A szélsőjobbos provokációk ellenére a glasgow-i utca lakói tiltakozásképpen leültek a bevándorlási hivatal furgonja elé, hogy ne toloncolják ki a két indiai menekültet.

Razzia ramadán után

Május 13-án Glasgow déli részén, Pollokshields-ben élő muszlim közösség éppen a ramadán végének megünneplésére készült, amikor a Bevándorlási Hivatal (UKIE) rendfenntartói két indiai férfit letartóztattak a hajnali rajtaütés során, írja a Dazed. A menekülteket betuszkolták a hivatali furgonba. 

Az utca egyik lakója szomszédaitól tudta meg, hogy a bevándorlásiak furgonja a ház körül járőrözik. Amikor látta, hogy két embert el akarnak vinni, még pizsamában leszaladt a már gyülekező emberek közé, hogy megakadályozzák, hogy elvigyék a szomszédaikat.

Glasgow Menekultek Menedekkerok Osszefogás
A szabadulás pillanata / Fotó: GlasgowLive Instagram

„Arra értem le, hogy egy éppen arra járó ember is, aki látta, mi történik, leült a furgon elé. Majd jött egy biciklis, és ő is leült. Aztán már kétszázan vettük körbe a kocsit. De hát mire is számítottak a Glasgow Girls városában?” – tette fel a kérdést a 31 éves szemtanú. A tömeg végül ezer fősre dagadt, de ekkor már megjöttek a skót rendőrök is.

A glasgow-i lányok nem szívbajosak

A Glasgow Girls csoportot 2005-ben alapította az akkor 15 éves, kurd származású Roza Salih emberi jogi aktivista, hogy barátnője, a koszovói menekült Agnesa Murselaj és családja őrizetbe vétele ellen tiltakozzon. Miután sikeresen megakadályozták a Murselaj család kitoloncolását, a hét fiatal lány tovább küzdött a glasgow-i menekültek és menedékkérők jogaiért.

A Glasgow Girls tagjaként magam is személyesen átéltem, hogyan bánnak a belügyminisztérium tisztviselői a menekültekkel. Néhány barátomat őrizetbe is vették, engem szerencsére nem. De amikor letelepedési engedélyért folyamodtunk, nagyon sokszor visszautasították a kérelmünket

– elevenítette fel 15-20 évvel ezelőtti emlékeit a múlt csütörtöki események hatására Salih.

Kapcsolódó cikk

„Néha felteszem magamnak a kérdést, hogy miért is harcolok folyton. De aztán történik valami, amiért igazán érdemes küzdeni, mint amilyen közösségi összefogást láthattunk a menedékkérőkért. Nagyon felemelő volt” – tette hozzá, miután fáradhatatlanul skandálta a megafonba, hogy „ők a szomszédaink, engedjék el őket!”.

Egy társasház, egy utca, egy város két emberért

Az emberek már az egész városból érkeztek, hoztak vizet, teát, élelmet az ellenállóknak, miközben a skót rendőrség is több tucat autóval vonult ki a helyszínre. A szintén a menekültkérők jogaiért harcoló No Evictions Network elnevezésű szervezet egyik tagja elmondta, hogy amikor a mentők megérkeztek a két indiaihoz, a rendőrök azzal az ürüggyel próbálták eltávolítani a tüntetőket, hogy nyissanak utat az egészségügyiseknek.

Néhány ellenállót megpróbáltak a földre teperni, de a tömeg nem hagyta. Ekkor igencsak úgy tűnt, hogy rendőri erőszakba torkollhat az ellenállás.

Glasgow protesters celebrate after blocking immigration raid

Immigration Enforcement officials released two men after a day-long standoff with local residents. Hundreds of people surrounded the officials' van in a resi...

„Az ilyen és ehhez hasonló történések megakadályozásához segítenünk kell a szomszédainkat és ellen kell állnunk a rendőri és a bevándorlási hivatal önkényének” – tette hozzá az aktivista.

Délután öt óra után megérkezett egy emberi jogi ügyvéd, aki mediátorként tárgyalt a rendőrséggel, hogy engedjék szabadon a két férfit. Amikor végre kinyílt a furgon hátsó ajtaja, és a két férfi távozhatott, a tömeg üdvrivalgásban tört ki.

Kapcsolódó cikk

„Senki sem mert távozni, ahogy a rendőrök kérték, ami annak a jele, mennyire nem bízunk meg bennük” – mondta a 24 éves Alex Reynolds, helyi lakos, aki folyamatosan posztolt az eseményekről a közösségi oldalán.

Kevés sikertörténetről hallunk menekültek ügyében

A brit Belügyminisztérium folyamatosan igyekszik kitoloncolni a menedékkérőket és a menekülteket az Egyesült Királyság területéről. Eközben a szélsőjobb rasszista támadásokkal és dezinformációval próbálja összeugrasztani a város multikulturális közösségeit.

Néha a média beszámol sikertörténetekről is. Németországban az egyház mentett meg menekülteket a kitoloncolástól, két éve Richard Gere segített egy afrikaiakat szállító hajónak. Ám nem mindig végződnek szerencsésen a mentőakciók. Ezért is állhatott a No Evictions plakátán, hogy a pollokshields-iek reakciója és ellenállása „olyan ritka győzelem a mérgező közeg elleni küzdelemben, amire mindannyian emlékezni fogunk”.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk