Nyolc országból közel 50 ezren töltötték ki azt tesztet, amelynek összesített eredményeiből globális szinten is lehet következtetni az emberek lelki egészségi állapotának alakulására a Mental Health Million projekt szerint. 

Drasztikusan és globálisan romlott a mentális egészség

A mentális egészség kutatása mellett számos fontos témában tettek közzé mostanában olyan globális szintű, 2020-ra vonatkozó felméréseket, amelyek számszerűen is alátámasztják a koronavírus-járvány hatásait az adott szakterületen. Megtudhattuk, hogy bár a Föld tavaly egy kis időre fellélegzett a széndioxid-kibocsátást illetően, de idén már valószínűleg megint rekordokat dönthet a káros anyagok kibocsátása. A járvány következtében a természetvédelem és a női jogok területén eddig elért eredmények erősen visszafejlődtek. A WHO is nemrég hozta nyilvánosságra a nők elleni erőszak témájában készített, minden eddiginél nagyobb mintán végzett felmérését.

Mentalis Egeszseg Globalis Felmeres 2020
A Mentális Egészség A Fiatalok Körében Került A Leginkább Veszélybe 2020 Folyamán / Fotó: Chanintorn.v / Shutterstock

Elkészült az első felmérés is, amely globális szinten mérte fel az emberek lelkiállapotát, illetve annak változását a tavalyi évben, írja az IFL Science. A Mental Health Million projekt első éves jelentése nem meglepő módon azt jelzi, hogy világszerte jelentős mértékben romlott az emberek mentális egészsége 2020-ban 2019-hez képest.  

A felmérés célja, azon túl, hogy bemutatja a Föld lakosságára vonatkozó mentális egészség alakulását, meghatározni a lelki jóllétet befolyásoló tényezőket és iránymutatást adni a jövőre nézve a döntéshozók számára.  

A felmérésben összesen 49 ezer angolul beszélő személy vett részt az Egyesült Államokból, Kanadából, az Egyesült Királyságból, Ausztráliából, Új-Zélandról, Dél-Afrikából, Indiából és Szingapúrból. A válaszadók kisebb része 2019-ben, többsége 2020-ban töltötte ki a Mental Health Quotient (MHQ) angol nyelvű, önbevalláson alapuló tesztet, amelyen -100 és 200 közötti értékkel jellemzi az egyén pszichikai állapotát. A globális átlag 2019-ben 90 volt, míg 2020-ban már csak 66, ami igen komoly, 8%-os csökkenés.

Kapcsolódó cikk

Természetesen a világjárvány mentális egészségre gyakorolt negatív hatását láthatjuk, most először számokkal is alátámasztva. 

A felmérésben résztvevők 57%-a tapasztalta meg a Covid-19-járvány valamilyen negatív társadalmi, pénzügyi vagy egészségügyi következményét. A leginkább azoknak romlott meg a lelki egészsége, akik már korábban is valamilyen betegségben szenvedtek vagy eleve gondot okozott számukra a megélhetés. 

Veszélyben a fiatalok és a nem bináris identitásúak

„Az adatok azt mutatják, hogy az anyagi nehézségek és a társadalmi elszigetelődés a két legsúlyosabb tényező, amelyek a leginkább negatívan hatnak lelkiállapotunkra. Egy viszonylag szűk, az emberek 2%-át kitevő csoport szenvedte meg leginkább lelkileg is a járványt, amely nem kapott orvosi ellátást a járvány alatt beszűkült egészségügyi ellátórendszerben” 

– jelentette ki Dr. Tara Thiagarajan, a kutatás egyik szerzője, a Mental Health Million projektért felelős amerikai nonprofit szervezet vezetője. 

A korosztályok tekintetében a leginkább a 18-24 éves fiatal felnőttek lelki egészsége kritikus. 44%-uk, tehát közel minden második fiatal a felmérés szerint közel áll ahhoz az állapothoz, amely már orvosi segítséget igényelne.

Az eredmények azt mutatják, hogy lelkileg leginkább az idős korosztály érzi magát rendben, nekik többnyire fizikai fájdalmaik okoznak gondot. Minél fiatalabb korcsoportról van szó, tagjai annál rosszabbul érzik magukat pszichésen. 

Fontos különbség figyelhető meg a nemek között is. A férfiak a nőknél jóval erősebbnek vélik lelki állapotukat minden országban, minden korosztályban. A felmérés külön vizsgálta a nem bináris nemi identitású személyeket is: több mint 50%-uk közel áll ahhoz, hogy szakember segítségét vegye igénybe. Az öngyilkos gondolatok is körükben jelentek meg a leggyakrabban. A tanulmány megjegyzi, hogy ehhez annak is köze lehet, hogy számos országban a nem bináris identitású személyek nem rendelkeznek egyenlő jogokkal a többségi társadalomhoz képest.

Azt vettük észre a kutatásból, hogy ezek a csoportok más nehézségekkel néznek szembe, és nem húzhatjuk rájuk egyértelműen a depresszió vagy a szorongás diagnózisát

– mondta Dr. Thiagarajan.

A jelentés kéri a döntéshozókat, hogy vegyék figyelembe társadalmi és gazdasági intézkedéseik meghozatalakor a mentális egészségre vonatkozó vizsgálatok eredményeit is, és fordítsanak több erőforrást a fiatal felnőttek és a nem bináris identitású személyek mentális egészségének kezelésére. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

reggeli kave, caffe, reggeli kave 2

Mi történik a testeddel, ha reggeli kávéval indítasz?

A reggeli kávé, amivel indítod a mindennapjaidat talán eddig nem is tudtad, hogy nem tesz jót a testednek. Ebbe a cikkben megtudhatod, hogy mi történet a testeddel kávé fogyasztás közben, és hogy mikor érdemes az első kávédat meginni.