Egészséged védelme érdekében jobb, ha bizonyos tárgyakat kizárólag egyéni használatra tartasz.

A Bright Side összeállított egy listát néhány személyes tárggyal, amiket sosem szabad megosztani más emberekkel, ha meg akarod akadályozni a baktériumok elszaporodását.

Körömvágók

Higieniai.hibak .Egeszseg.megorzese.3
Nem látjuk, de hatalmas mennyiségű baktérium, vírus és gombás mikroorganizmus található az emberi ujjakon és körmökön. Ezért a közönséges körömvágók fertőzések vektorává válhatnak. Így egy másik személy körömvágó ollójának használata növeli a gombás betegségek és a HPV (humán papillomavírus) kockázatát.

Fülbevaló

Higieniai.hibak .Egeszseg.megorzese.4
A fülben sok véredény található. Éppen ezért nagyon könnyen megfertőződhetsz a vér útján terjedő betegségekkel pusztán egy barátja fülbevalójának viselésével. Amikor legközelebb fülbevalót szeretnél kölcsönkérni, először töröld le alkohollal.

Ajakbalzsam

Higieniai.hibak .Egeszseg.megorzese.5
Az ajkak felszíne alatt vérerek is találhatók. Készek mindent, amit az arc ezen részére teszel, a véráramba vinni – még a mikrobákat is. A herpeszvírus átadható egyik emberről a másikra, ha balzsamot vagy rúzst használunk, még akkor is, ha a hordozónak nincsenek látható tünetei.

Hajkefék

Higieniai.hibak .Egeszseg.megorzese.2
Soha ne add oda a hajkefédet senkinek, és ne használd másokét. Növeli az olyan paraziták elkapásának kockázatát, mint a tetvek, a rüh és még a staph fertőzések is. Ha közös hajkefét használsz, azonnal tisztítsd meg fertőtlenítőszerrel. A legjobb módja annak, hogy megvédd magad, ha egyáltalán nem használod más hajkeféjét.

Fülhallgató

Higieniai.hibak .Egeszseg.megorzese
Mások fülhallgatója baktériumok elszaporodását okozhatja a fülben. A kockázat megnő, ha edzés közben használod őket: a hő és nedvesség hozzájárul a fejlődésükhöz. Ezenkívül, ha közösen használod a fülhallgatót, készülj fel arra, hogy a baktériumok, például a streptococcusok és a staphylococcusok bejuthatnak a fülbe, és fertőzéseket és keléseket okozhatnak. Ha mégis szeretnéd megosztani valakivel ezt a tartozékot, vagy kölcsön szeretnéd kérni, töröld le a fejhallgatót alkoholba mártott vattakoronggal.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.