Néhány nap után távozhat az Index.hu Zrt. vezérigazgatója

Váratlan fordulat következhet a Magyar Hang információi szerint: távozhat néhány nap után Szombathy Pál, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója, miután kvázi a teljes szerkesztőség felmondott.

Előre figyelmeztették az igazgatóságot

Szerdán, július 22-én menesztette Bodolai László, az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány igazgatósági elnöke Dull Szabolcs főszerkesztőt. Tette mindezt annak ellenére, hogy Munk Veronika főszerkesztő-helyettes előre figyelmeztette Bodolait: beláthatatlan következményei lehetnek ennek a döntésnek. Ezt követően felgyorsultak az események, amelyről részletesen ebben a cikkünkben írtunk:

Kirúgták az Index főszerkesztőjét, több mint 40 újságíró mondhat fel

Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatósági elnöke a szerdai napon kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését. Bodolai tájékoztatta munkatársait levélben az új fejleményekről, amelyben többek között úgy fogalmazott, hogy a lap politikai függetlensége nem volt és jelenleg sincs veszélyben.

Dull menesztésével párhuzamosan az igazgatósághoz érkezett Szombathy Pál mint vezérigazgató és Sztankóczy András mint igazgatósági tag. Csütörtökön azonban elkezdődtek a felmondások, négyen döntöttek úgy, hogy nem dolgoznak tovább a lapnál, köztük Munk és egyik alapító, Dezső András. Már akkor azt mondta az egyik távozó, a kultúra rovat vezetője, Zsuppán András, hogy ez az Index végét jelenti. Pénteken azonban először közel 60, estére már kvázi az összes tag beadta a felmondását: több mint 80 újságíró a 90 körüli szerkesztőségből.

Az Index utolsó napja fotókon: Könnyek között hagyták el a szerkesztőséget

Bődey János, az Index fotóriportere dokumentálta Magyarország legnagyobb és legolvasottabb hírportáljának utolsó napjait. Mint beszámoltunk róla, 2020. 07. 22-én, szerdán Bodolai László, az Index.hu Zrt.-t kiadó Magyar Fejlődésért Alapítvány igazgatósági elnöke felmondott Dull Szabolcs főszerkesztőnek. (A rengeteg és gyors események történéseit ebben a cikkünkben dokumentáltuk.)

Az eset után közel ugyanannyi határon túli magyar újságíró fejezte ki szolidaritását, a világsajtó is az Index-üggyel foglalkozott, miközben az MTI csak néhány sorban írt róla a késő éjjeli órákban.

Lemondhat az igazgató

A több tucatnyi munkatárs felmondása azt is magával vonhatja, hogy Szombathy Pál és Sztankóczy András lemondhat a Magyar Hang információi szerint.

A lap azt írja, hogy belső fórumokon az elmúlt napokban mindketten világossá tették, hogy nem akarnak és nem is fognak az Indexnél munkálkodni, ha feláll a szerkesztőség.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból