Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes keményen kritizálta a magyar vezetést, azzal vádolva a kormányt, hogy oroszbarát politikát folytat.

“Még az egykori Szovjetunió területéről érkező oroszországi műholdak sem mindegyike működik úgy, ahogy most a hivatalos magyar vezetés. Mindez kellemetlen meglepetést okoz, különösen az ukrajnai magyarok körében, akik közül sokat személyesen ismerek” – írta Facebook-bejegyzésében Irina Verescsuk, amiről a Blikk is cikkezett.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes azt kifogásolta, hogy a kormánypárt ellenzi az Ukrajna feletti repüléstilalmi övezet létrehozását, az Oroszország elleni, energiaszektort érintő gazdasági szankciókat, illetve arra sem ad lehetőséget, hogy más államok az ország területén szállítsanak fegyvert Ukrajnába. 

Mi az? Olcsó orosz gázt akarsz? Vagy talán a mi Kárpátaljánkat akarod? Vajon valóban azok szerepét töltenék be a magyarok, akik megpróbálnak hátba szúrni minket a nehéz időkben? Miért? Az oroszok nyersanyagáért?

 – írta bejegyzésében.

Azt tanácsolta a magyar kormánynak, hogy “álljon a civilizált világ oldalára”, mert nem fog tudni profitálni a szomszédos ország nehézségeiből.

Az orosz-ukrán háború kezdetén Vlagyimir Putyin közölte, “aki fontolóra veszi, hogy kívülről beavatkozik a hadműveletébe, súlyos következményekkel kell szembenéznie, olyanokkal, amelyek még történelemben nem történtek”. Később pedig készenlétbe helyezte a nukleáris erőit. Az európai államok úgy döntöttek, aktív haderővel nem, de fegyverekkel támogatják Ukrajnát, emellett Oroszország ellen gazdasági szankciókat vezetnek be. Putyin ezutóbbiról azt mondta, “felérnek egy hadüzenettel”.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet