Követem Élet + Stílus A járvány rabszolgái: így használták ki a cégvezetők a...

A járvány rabszolgái: így használták ki a cégvezetők a karantén alatt otthonról dolgozókat

Promóció

Szabadságolásokkal való törvénysértő visszaélés, kukkolás, alaptalan kirúgások, megfélemlítés, visszaélés a munkáltatói jogokkal a leggyakrabban előkerülő vádak az egyesült királyságbeli építészirodák vezetőivel szemben a koronavírus tavaszi hulláma alatt.

A Nagy Testvér figyel és dolgoztat

Promóció
- Advertisement -

Eddig is már számos alkalommal szóltunk a koronavírus-járvány indirekt negatív hatásairól. A Covid-19 teljesen felforgatta a bérlemények piacát, a női jogoknak sem kedvezett. Sajnos, a klímaválságra is csupán elhanyagolható hatást gyakorolt.

A szakszervezet tiltakozó táblái / Fotó: UVW-SAW

A The Guardian megszólaltatott néhány építészirodáknál dolgozó alkalmazottat, akik arról számoltak be a lapnak, hogy a járvány első hulláma alatt elrendelt távmunka során hogyan használták ki őket.

Maria Gomez egészen bizarr dologról számolt be. A főnöke 8:30-kor tartott online névsorolvasást, és onnantól fogva este 10-ig nem kapcsolhatták ki a számítógépet. Úgy érezte, hogy állandóan szemmel tartják. Onnan jött rá, hogy valóban figyelik webkamerán keresztül, hogy két elejtett mondatát is később visszaidézték neki. Ahhoz hozzá volt szokva, hogy építészként túlórázik, gyakran hétvégén is dolgozik, de az, hogy nem tudja kizavarni a főnökét a privát szférájából, az „teljesen elmebeteg dolog”.

Kedvenc könyvei mentén tárja fel egy képviselő a brit igazságügy fogyatékosságait

Nemrég Johnny Depp pere kapcsán beszámoltunk arról, hogy az angliai Védőügyvédek Szövetsége szerint egészen elképesztő mennyiségű, félmilliós nagyságrendben halasztottak el tárgyalásra váró bírósági ügyeket az Egyesült Királyságban. Ezt nevezte meg az igazságszolgáltatás egyik legnagyobb problémájaként David Lammy Munkáspárti képviselő is, aki a The Guardian felkérésére kiválasztotta a legjobb könyveket, amelyek középpontjában az igazságszolgáltatás áll.

Az egyesült királyságbeli építészeket tömörítő szakszervezet (UVW-SAW) tavaly alakult meg, de a járvány alatt máris elöntötte a panaszáradat. Tavasz óta rengeteg építész tette szóvá a végtelen túlóráztatással történő kizsákmányolást, méltánytalan kirúgások sorát, valamint szabadságolás alatti munkavégzést

Nagyon sokan panaszkodtak a szabadságolás alatti munkavégzésről, de sokan jelezni sem merték a problémát kiszolgáltatottságuk miatt. Jobb a békesség alapon inkább meghunyászkodtak

– mondta el Jake Arnfield, a szakszervezet tagja.

Alexis Katsaros-szal és kollégáival március végén a főnökei közölték, hogy bekerültek a kormány munkahelyvédelmi programjába. Ez azzal jár, hogy tilos a szabadság alatti munkavégzés. Egy rögzített videókonferencia során viszont a vezető közölte, hogy nem muszáj dolgozniuk, de mivel van munkájuk, így vállalhatnak önkéntességet a cégnél. Hozzátette, hogy a vezetőség hálás lesz a jelentkezőknek. Katsaros egy héttel azután, hogy arról beszélt kollégáival, törvénytelenségre kéri őket a főnökük, már nem tudott belépni a céges szerverre. Ezután kirúgták, és kénytelen volt visszaköltözni Görögországba.

A hivatalos szervek tehetetlenek, a bíróságok leterheltek

Egy másik férfi hasonló történetet mesélt, csak neki emailben írták meg, hogy „tudjon róla, hogy szabadsága alatt is dolgoznia kell, de ne szóljon róla a hatóságoknak!!!!!”

A férfi a Brit Királyi Építészkamarához (RIBA) fordult, akik mindössze azt tanácsolták, hogy akkor ne dolgozzon. Majd az Európai Bizottság szigorával hozzátették, ejnye-bejnye, valóban nem szép dolog megszegni a törvényt, ezért tegyék szóvá az illetékes fórumokon.

A cég dolgozói a főnök által beígért +20%-os fizetést sem kapták meg, miközben sokkal többet dolgoztak otthon, mintha az irodában lettek volna.

Több mint 300 művész állt ki a sztrájkoló Tate-dolgozók mellett

Tovább folytatódik a londoni Tate múzeum dolgozóinak sztrájkja, írja a The Guardian . Ahogyan már beszámoltunk róla, a dolgozók azért kényszerültek sztrájkolni, mert a múzeum kereskedelmi részlegén több mint 300 munkavállalótól akarnak megválni a koronavírus okozta válsághelyzet miatt. Ezúttal több mint háromszáz művész, köztük a Turner-díj tavalyi nyertesei álltak ki a dolgozók mellett egy nyílt levéllel.

Helen Chadwick tapasztalt építészként partnerként dolgozott egy nagyobb cégnél. Márciusban terhessége elején járt, amikor elkezdte észlelni magán a koronavírus tüneteit.

Megbeszéltük, hogy karanténba vonulok és otthonról dolgozom két héten át. Aztán derült égből villámcsapásként ért, hogy egyszer csak azzal hívtak fel, hogy kirúgnak. Indoklásként kaptam egy nevetséges listát, aminek semmi köze nem volt a betegséghez vagy a terhességhez. Abban egyeztünk meg, hogy ledolgozom a három hónap felmondási időmet, de a következő héten fizetetlen szabadságra sorolták be. Mindenfélét kitaláltak, hogy ne tudjak dolgozni, nem fértem hozzá a levelezésemhez, aztán már a szerverhez sem, végül az egyik igazgató eljött hozzám és elvette a laptopomat. Azt mondta, hogy miattam többen kértek rugalmas munkaidőt

– mesélte a nő.

Katsaros és Chadwick beperelik a volt munkáltatóikat, de azzal számolniuk kell, hogy mivel a bíróságok borzasztó elmaradásban vannak. A szakszervezet jelenleg 15 hasonló munkajogi perrel foglalkozik. Arnfield elmondta, hogy a szakszervezet létszáma megháromszorozódott a koronavírus-járvány alatt, a tagok pedig érezhetően aktívabbakká váltak.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3