A holland ügyvivő kormány úgy döntött, hogy végleg kivonja a Johnson and Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcináját oltási programjából, az oltóanyag esetleges vérrögképző mellékhatásai miatt – írta szerdán a Dutchnews holland hírportál.

Holland vérrögképződéses esetről nincs tudomás a Johnson and Johnson esetében

A hírportál szerint a Johnson and Johnson oltóanyagának alkalmazásának megszüntetését az országos egészségügyi tanács javasolta, annak ellenére, hogy Hollandiában nem érkezett jelentés ilyen jellegű szövődményekről a vakcina beadása után.

A tanács arra alapozta javaslatát, hogy a jelenlegi vizsgálatok azt mutatják, hogy a fiatal korosztály esetében megnőhet a vérrögképződés kockázata a Johnson and Johnson vakcinájának használata után. A holland oltási kampány jelenleg abban a szakaszban van, amelyben a 40 év alattiak kaphatják meg a védőoltást.

Johnson And Johnson Vakcina Hollandia
Az Eddig Egyetlen Engedélyezett Egydózisú Vakcina / Fotó: Getty Images

Korábban az AstraZeneca vakcinája okozott pánikot Európában, halálesetek is történtek olyanoknál, akiknél az oltás után alakult ki vérrög. Az Európai Gyógyszerügynökség azonban kijelentette, hogy a vakcina biztonságos, az oltás előnyei messze meghaladják a kockázatokat, nagyon kicsi az esélye a súlyos mellékhatások kialakulásának. Ráadásul a legveszélyesebb vírusvariánsok ellen is védelmet nyújt.

Július közepéig minden felnőtt állampolgárt beoltanának

„A döntés fényében a vállalat vakcináját csak a hagyományos csatornákon nehezen elérhető csoportok kaphatják meg, mint például a hajókon dolgozók vagy a hajléktalanok” – írta a hírportál.

A holland kormány áprilisban úgy döntött, hogy a hasonló mellékhatásokkal járó, az AstraZeneca cég által kifejlesztett vakcinával csak a 60 év felettieket oltja be. A holland közegészségügyi intézet szerint Hollandia a szükségleteket kielégítő mennyiségű vakcinát vásárolt fel a Pfizer/BioNTech és a Moderna vállalat oltóanyagaiból.

A Johnson and Johnson vakcinájának kivonása az oltási kampányból körülbelül egy héttel fogja késleltetni a kormány azon tervét, hogy július közepéig az ország minden felnőtt lakosát beoltsák. Hollandiában jelenleg 21,6 százalékos a beoltottsági arány.

Korábban emberi hiba miatt meg kellet semmisítani a Johnson and Johnson 15 millió vakcináját, ami felvetette a gyártó cég vezetőinek tőzsdei spekulációját is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet