A kormány kedvenc íróakadémiája, a KMTG több tagja is állami kitüntetést kapott

A kormány által százmilliókkal támogatott íróakadémia, a KMTG tagjait tüntette ki Kásler Miklós március 15-e apropóján.

A KMTG vezetője, Orbán János Dénes Herczeg Ferenc-díjas

Kásler Miklós, az emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere március 15-e alkalmából átadta a miniszteri művészeti kitüntetéseket. (A díjazottak teljes névsorát ebben a cikkünkben olvashatod.)

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) több tagja is díjat érdemelt a kormánytól. Az íróakadémia létrejötte nagy vitát váltott ki irodalmi berkeken belül annak okán, hogy miközben a régóta működő, nívós József Attila Kör (JAK) évi 760 millió forint támogatást érdemelt, addig a KMTG már a kezdetektől állami százmilliókat kapott. Utóbbi szervezet, a JAK azóta (2019) megszűnt.

Orban Janos Denes Kmtg Allami Kituntetes 2021
Orbán János Dénes, a KMTG vezetője Tusványoson, 2018 / Fotó: Botos Tamás / 444

A kormánypárti íróakadémia vezetője, Orbán János Dénes költő is díjban részesült egyébként, az MTI beszámolója szerint Herczeg Ferenc-díjat kapott.

Egykori és jelenlegi tag is kapott állami kitüntetést

Az újságíróknak ítélhető legmagasabb kitüntetést, a Táncsics Mihály-díjat többek között Farkas Adrienne vehette át. Farkas a 2015 óta működő KMTG korábbi tagja, jelenleg a közmédia szerkesztője.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Kásler Miklós kiemelkedő színvonalú irodalmi tevékenysége elismeréseként József Attila-díjban részesítette Farkas Wellmann Éva költő-szerkesztőt és Varga Melinda költő-szerkesztőt is.

Mindketten a KMTG oktatói. Farkas Wellmann Éva a kezdetektől oktató, míg Varga Melinda 2017-től mentor, azt követően pedig oktató. 

Érdekesség, hogy a 2015-ös megalapítás után rögtön két másik KMTG-tag kapott József Attila-díjat 2016-ban: Farkas Wellmann Éva férje, Farkas Wellmann Endre és Nagy Koppány Zsolt.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Táncsics Mihály-díjat egyébként Farkas Adrienne mellett a kormánypárti Pesti Srácok lapigazgatója, Stefka István, valamint Berszán György, a Magyar Nemzet újságírója is kapott. Tehát az újságíróknak ítélhető legmagasabb kitüntetést kizárólag kormánypártiaknak ítélték oda.

Az állami támogatások farvizén

Köztük volt Bartók Imre író-műfordító is, aki visszamondta az ösztöndíjat. Ennek eredményeképpen a Külgazdasági és külügyminisztérium visszavonta az Irodalmi Éjszakáján való részvételét, így nem képviselhette Magyarországot az eseményen. Indoklásban azt mondták, úgy értelmezték, Bartók Imre nem kíván részt venni a kormány által finanszírozott kulturális életben. Hozzátették, amennyiben “Bartók Imre jelzi, hogy véleményét félreértettük, és mégsem jelent számára problémát a KKM által a programba delegált szerzőként részévé válni a hivatalos állami kulturális diplomáciának, örömmel jelezzük a szervezőknek, hogy továbbra is az ő szövegével kívánjuk képviselni a magyar irodalmat.” állami Később Bartók után Csehy Zoltán, Zoltán Gábor, Keresztesi József és Szőcs Petra sem fogadta el a Térey-ösztöndíjat.

A Térey ösztöndíjasok névsorának 20 százalékát KMTG-tagok alkották.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból