Nem csak nők, hanem férfiak is szeretnek a konyhában ügyeskedni. Élvezetes dolog finomabbnál finomabb ételeket készíteni. Összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, melyekkel gyorsabb és hatékonyabb leszel!

Úgy döntöttél, nekiállsz rendszeresen sütni-főzni?

Ha mostantól több időt szeretnél eltölteni a konyhában, néhány okos trükkel megkönnyítheted a saját dolgodat!

Kristályos méz felolvasztása

Szükséged van a mézre, de olyan régóta áll a polcodon, hogy kikristályosodott? Ne ijedj meg, ez természetes folyamat a jó minőségű mézeknél! Gyorsan újra folyékonnyá teheted, ha forró vízbe állítod az üveget 5-10 percre vagy a fedelét levéve beteszed a mikróba! Ezután máris mehet a süteménybe!

Tojás feltörése héjdarabkák nélkül

Amikor az edény széléhez hozzáütjük a tojást, nemcsak a héj, de az alatta lévő vékony membrán réteg is megreped. Így könnyen jut tojáshéj az ételbe is. Hogy ezt elkerüld, üsd a tojást sík felülethez, pl. a konyhapulthoz, így a membrán megrepedését el tudod kerülni, tisztábban törheted fel a tojást.

Zsemlemorzsa készítése egyszerűen

Sok recepthez csak egy kevés paradicsomszósz szükségeltetik. Ha a felesleget nem szeretnéd a kukába dobni – és miért is tennéd? –, egyszerűen eltárolhatod! Evőkanálnyi darabokban tedd bele a jégkockatartóba és mehet is a fagyasztóba. Legközelebb annyit vehetsz ki belőle, amennyire éppen szükséged lesz!

Félkemény sajt reszelése

A sajtreszelő nem a legbiztonságosabb konyhai eszköz. Ez különösen akkor mutatkozik meg, amikor puhább sajtokat próbálunk lereszelni rajta. Hogy ujjaink épségben maradjanak, a félkemény sajtokat kb. 30 percre tegyük a fagyasztóba. Így kellően kemények lesznek ahhoz, hogy ne ugorjanak le a reszelőről és ne is morzsálódjanak.

Fűszerezés időzítése

Azt hitted, a jó fűszerezés titka a nagy mennyiségben rejlik? Egyáltalán nem! Sokkal fontosabb az időzítés, azaz, hogy mikor adod hozzá a fűszereket az ételhez. Ha kivárod, míg az étel szinte már készre fő, a fűszerek nem tudják kiengedni ízüket, alig érezhetőek lesznek. Hagyj nekik időt a sülésre, főlésre!

Friss helyett szárított fűszerek

A recept friss fűszert ír elő, de nem szeretnél néhány csipet miatt egy egész csokorra valót vásárolni? A friss fűszereket bármikor helyettesítheted szárított változattal! Egy teáskanál friss fűszer ugyanannyi szárítottnak felel meg. Mivel a szárított fűszereknek erősebb, koncentráltabb az íze, olyan esetekben válaszd, amikor a főzés elején kell őket felhasználni, így közben enyhül az intenzitásuk. Amiből viszont mindig ragaszkodj a friss változathoz, az a bazsalikom, petrezselyem, menta, melyeket elég akár tálalás előtt hozzáadni az ételhez.

Hogy még többet segítsünk neked a konyhában, pár olyan tippet is adnánk neked, hogy mikre érdemes odafigyelni az elkészítés közben. Mivel sajnos ha nem figyelünk oda ezekre, akkor akár betegséget is okozhatnak az általunk főzött/sütött ételek.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.