Eddig is köztudott volt a kutyákról, hogy rendkívül intelligens állatok, azonban nemrégiben a tudósok egy egészen új képességüket fedezték fel.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a kutyák tudják, hogy egy ember mennyire megbízható. Igazi detektívek, és nekünk is képesek jelezni, hogy megbízhatunk-e valakiben vagy sem.

Akiko Takaoka, a japán Kyoto Egyetem kutatója készített egy tanulmányt ezzel kapcsolatban. A tudós és kollégái arra voltak kíváncsiak, megbízik-e a kutya egy olyan emberben, aki hazudik, azaz tudják-e, hogy egy ember nem megbízható. A tudósok szerint ez a tanulmány nagy hatással lehet a kutyák viselkedésének kutatására. Állítják, a kutyák jobban szeretik a megbízható embereket.
A kísérletben a gazdik először egy étellel teli edényt mutattak a kutyáknak. A kutyák odafutottak az edényhez. Majd mutattak nekik egy üres edényt is. A kutyák be lettek csapva, odamentek az üres edényhez is.

Kapcsolódó cikk

Azt már korábban is tudtuk, hogy ha a kutyának mutatunk valamit, az odafut. A tudósok ebből arra következtetnek, hogy a kutyák képesek értelmezni az emberi gesztusokat. Ám, ha ezek a gesztusok ellentmondanak a kutyák várakozásainak, idegessé, stresszessé válnak.

Harmadjára a kutyák már nem futottak oda, ahova a gazdájuk mutatott.

Már nem hittek a hazugságnak. A kísérletben 34 kutya vett részt, és mindegyik ugyanúgy viselkedett. A korábbi tapasztalataikat felhasználva ítélték meg, hogy az adott ember megbízható-e.

Takaoka tervezi, hogy további kísérleteket végez a témában, mégpedig farkasokkal, melyek a kutyák legközelebbi rokonai. A mostani tanulmány azt is bebizonyította, hogy a kutyák kíváncsiak az új dolgokra.
A Kutyák Akár Fel Tudják Ismerni A Rossz Embereket 3
Több kutatás eredménye is azt mutatja, hogy a kutyák képesek azt is értelmezni, hogyan viselkednek más emberek a gazdájukkal. Egy kísérletben a gazdik segítséget kértek más emberektől. Ezután ezek az emberek megpróbáltak jutalomfalatot adni a kutyáknak. A kutyák viselkedése azonban meglepő volt.
Nem fogadták el a jutalomfalatot azoktól, akik durván, nem kedvesen viselkedtek a gazdáikkal. Csak azoktól fogadták el, akik segítséget nyújtottak nekik, illetve azoktól, akik nem csináltak semmit. De az agresszív emberek nem férkőzhettek a bizalmukba.
A Kutyák Akár Fel Tudják Ismerni A Rossz Embereket 2
Egy másik tanulmány szerint a kutyák tisztán olvasnak a gazdájuk és más emberek közötti kommunikációból. Egy kísérletben a gazdik idegenek két csoportjától kértek segítséget. A kutyák pedig megértették a szociális érintkezés szabályait: elkerülték azokat, akik nem nyújtottak segítséget a gazdájuknak.
A Kutyák Akár Fel Tudják Ismerni A Rossz Embereket 1
Azt már korábban bizonyították, hogy a kutyák képesek értelmezni a gesztusokat és az arckifejezéseket. Most már még többet tudunk róluk, tudjuk, hogy jóval intelligensebbek, mint azt korábban hittük. Meg tudják fejteni a gesztusainkat, és a szociális érintkezés jeleit is értelmezik. Azonban a vizsgálatok arra is rámutattak, hogy a kutyák leginkább a jelenben élnek, a múltnak és a jövőnek nem szentelnek figyelmet.
Ha becsapod a kutyádat, nem fog hinni és engedelmeskedni neked. Ha pedig a kutyád nem szereti a barátaidat, az beszédes jel is lehet számodra, hogy valami nem stimmel.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet