Most megmutatjuk, mik a leggyakrabban elkövetett hibák a fűszerezésben, hogy te legközelebb már, biztosan jól készítsd el az ételeket.

Fűszerezni mindenki szeret és valljuk be, a legtöbben úgy hisszük, értünk is hozzá. 

Közben könnyen meglehet, hogy elkövetünk olyan hibákat, melyekkel nem kívánt hatást érünk el. A fűszerezésnek van ugyanis jó és hibás módja.

Kevés sót használsz

Az Íliász a nyugati világ irodalmának legelső alkotása és mondhatjuk, hogy a legelső szakácskönyv is. Homérosz a sózás olyan módját írja le benne, aminél ma, 3000 évvel később sem tudunk jobban kitalálni! De nem csak az általa említett húsoknak van szüksége a sóra. A tészta főzővízének, a burgonyának, de még a tojásnak is kellően sósnak kell lennie ahhoz, hogy élvezhető legyen a végeredmény. Használd tehát bátran a sót! Ha a recept egy csipetnyit ír belőle, kezdd annyival, de kóstolj és ha kevésnek érzed, tégy még hozzá!

Nem kóstolsz főzés közben

Katasztrófához vezethet. Főzöl, kavargatsz, szeletelsz, fűszerezel, de nem kóstolsz közben. Könnyen megeshet, hogy valamiből túl sokat teszel az ételbe. Lehet, hogy éppen a sóból. Ezért minden főzési folyamat közben kóstold meg az ételt, hogy hiányzik-e valami belőle és ha úgy érzed, igen, fokozatosan pótold.

Előre megőrölt borsot használsz

Nagyon praktikus a boltban az őrölt borsos tasakot levenni a polcról, hiszen főzés előtt ezzel semmiféle teendőd nincs. Csakhogy isteni ízekről és aromákról mondasz le, ha nem frissen őrölöd meg a borsot. Az előre megőrölt bors kiszárad és lassan elveszíti ízét. Szerezz be egy borsőrlőt és egészben vásárold a borsot ezentúl!

Túl későn adod az ételhez a szárított fűszereket

A kakukkfűnek, az oregánónak, a bazsalikomnak, a petrezselyemnek a leveleit használjuk fel, többnyire szárítva. Egy friss fűszernövénynek jóval intenzívebb az íze, de ha nincs más opció, a szárított változatokkal sincs semmi probléma. Nagyot hibázhatunk azonban velük, ha nem a megfelelő időben adjuk őket hozzá az ételhez. Míg erőteljesebb ízük miatt a friss fűszernövényeket már beletehetjük a főzés kezdetén, addig a szárított fűszereket a főzés vége felé alkalmazzuk csak. Ha hideg ételeken, pl. salátákon használsz szárított fűszernövényt, adj pár órát neki, hogy érlelje az ízeket, hiszen hőhatás nélkül sokkal lassabban fejti ki hatását, mint a friss fűszerek.

Elfeledkezel a citromról

A citromlé kétségkívül fűszer, még akkor is, ha így eddig nem gondoltál rá. Halételekhez, tengergyümölcseihez alapvetően használatos, de a zöldségek ízét is felderíti. Alapszabály, hogy ha egy étel vajjal jól működik, az jól működik citromlével is. Ennek értelmében a csirke is kiált a citormért. Használjuk páchoz, szószhoz vagy locsoljuk meg vele a csirkét sütés előtt. Paradicsomszószhoz és burgonyapüréhez is adj néhány cseppet! Ettől nem citromos, csak finomabb lesz az ízük!

Állott fűszereket használsz

A tasakban megvásárolt őrölt fűszerek már eleve szárítottak, azaz veszítettek eredeti ízükből, aromájukból. Az állás során ez még inkább jellemző lesz rájuk. A legjobb, amit tehetsz, hogy a fűszereket egészben vásárolod meg, legyen az levél, hajtás, gyökér vagy rügy, amit felhasználsz a növényből. Egy őrlő vagy egy fűszermalom segítségével bármikor megőrölheted belőlük a szükséges mennyiséget, így jóval frissebb fűszereket használhatsz főzéshez.

Korábban megjelent cikkünkben megtudhatod, hogy melyek azok a közszeretet ételek,  amik gondot okozhatnak a veséidnek, hogy ezzel is megőrizd az egészségedet. Ha érdekel megtekintheted itt.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.