A BBC összeállított egy listát, amelyben a világ 100 legjobb női rendezőt rangsorolja. A nívós listán két magyar is helyet kapott: Enyedi Ildikó és Mészáros Márta.

A 100 legjobb, női rendező által készített film listáját közölte nemrég a BBC, melyen két magyar név is szerepel. Enyedi Ildikó a 2017-ben készült Testről és lélekrőlMészáros Márta pedig 1975-ös Örökbefogadás című filmjével került be a válogatásba.

Enyedi Ildikó Mészáros Márta Legjobb Női Rendezők
Enyedi Ildikó (B) És Mészáros Márta (J) / Fotó: Film.hu

A BBC 384 filmes szakembert kérdezett meg, ennek alapján állt össze a 100-as lista.

Enyedi Ildikó új filmjének főszereplője, Léa Seydoux szerint megrendítő Füst Milán regénye

A film Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett A feleségem története című regénye alapján készül. Enyedi Ildikó rendező a produkció keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a regény túllóg az irodalom és az elmondott történet határain, az élet alapkérdéseivel foglalkozik.

Az első helyezett a Jane Campion által rendezett Zongoralecke, ezt Agnès Varda Cléo 5-től 7-ig, valamint Chantal Akerman Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. I-II. című filmje követi a dobogón.

Mészáros Márta filmjeit vetítik a New Yorkban és a Berlinalén

Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a napokban a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) a restaurált filmek fesztiválját To Save and Project – The 16th MoMA International Festival of Film Preservation címmel. A rangos válogatásba meghívást kapott Mészáros Márta Ők ketten című 1977-es filmje is, amely két nagyon különböző nőalak kapcsolatát és házasságát ábrázolja.

Enyedi filmje a 73., Mészárosé pedig a 97. heyen végzett.

A BBC egyébként több listát is összeállított. A világ 100 legjobb regényről szólóval, amelyek átformálták a világot, mi is átfogóan foglalkoztunk. Itt foglalkoztunk a TOP10 identitáskereső regénnyel, itt a TOP10 szerelmes regénnyel, itt a TOP10 fantasy regénnyel, itt a TOP10 politikai regénnyel, itt a TOP10 társadalmi regénnyel és itt pedig a TOP10 kalandregény.

Egy év eleji felmérés szerint Hollywoodban egyre kevesebb női rendezőt foglalkoztatnak. 2018-ban a 250 legnagyobb bevételű hollywoodi produkciónak mindössze 8 százalékát rendezték nők.

A 21. alkalommal közzétett jelentés rámutat, hogy egy évvel korábban, 2017-ben még 11 százalékos volt a női rendezők részvétele a legnagyobb bevételű hollywoodi produkciókban. A tavalyi adat azért is meghökkentő, mivel közben úgy tűnt, elindult valamiféle elmozdulás a filmiparban a női egyenjogúság felé.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk