Az újszülöttek péniszméretének rövidülése mellett a felnőttek spermiumszámára is hatással volt a légszennyezés az elmúlt 40 évben.

A légszennyezés miatti péniszméret rövidülése komoly problémákat rejt magában

Egyre kisebb péniszek az újszülötteknél, rohamosan csökkenő spermiumszám a felnőtteknél. 

Egy kutatás szerint 2045-re a férfiak többségének örökítőanyaga már nem lesz alkalmas arra, hogy abból utódok szülessenek – írta a New York Post.

Levegezoszennyezes Kisebb Penisz Meret
A Jegesmedvék Péniszének Csontja Is Gyengébb A Globális Felmelegedés Hatására / Fotó: Getty Images

A New York-i Sinai Hospital professzora korábbi tanulmányok összegzésével arra jutott, hogy az elmúlt 40 évben nyugaton a férfiaknál a spermiumszám a felére csökkent. Shanna Swan szerint ez a következő évtizedekben az emberiség fennmaradásának is egyre komolyabb akadálya lehet.

A szexuális képességekre is hatással lehet a légszennyezés

Swan szerint az endokrin rendszer hormontemelő képességét csökkenthetik a levegőben lévő ftalátok. Mindenütt ott vannak, a csomagolóanyagoktól kezdve az élelmiszereken, ruhákon át a múszaki cikkekig. Ezek lassú párolgással szabadulnak fel, nyomuk az emberi szervezetben is kimutatható. Mértéke a professzor kutatásai alapján összefüggést mutat az újszülőtt fiúk péniszének méretével is.

Kapcsolódó cikk
A ftalát által befolyásolt hormontermelés hátrányos hatással lehet a szexuális képességekre is – figyelmeztetett a professzor.

Tavaly novemberben és idén januárban a Nemzeti Népegészségügyi központ riasztást adott ki a légszennyezést illetően. 

Januárban hasonló kutatást publikált Christian Sonne, a dán Aarhus Egyetem professzora és kollégiá a jegesmedvéket illetően. A New Scientist cikkében azt írták, a kémiai szennyeződések miatt a péniszcsontok sűrűsége egyre alacsonyabb. Sonne úgy hiszi, a globális felmelegedés és a kémiai szennyeződés miatt történt a változás a jegesmedvéknél. Mindazonáltal hozzátette, nehéz megmondani, hogy a populáció mekkora részénél érhető tetten mindez, nehéz és drága is a mérések megismétlése.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet