Arra még csak elméletek vannak, hogy mi okozhatja az úgynevezett long covidot (hosszú Covid). A betegek tapasztalatai alapján azonban úgy tűnik, hogy egyeseknél jelentősen enyhülnek a tünetek az oltás után.

A long covidosok egy részének jelentős javulást nyújt az oltás

Jessamyn Smyth egyike azoknak, akik közel egy éven át küzdöttek a covid utóhatásaival. Smyth 2020 márciusában fertőződött meg, és azóta többféle egészségi probléma is kínozta. Hónapokig nehezen kapott levegőt, szívdobogása és hasmenése volt, és fura kiütések jelentek meg a testén.

A hosszú covid egyik legjellemzőbb tünete, az állandó, kóros fáradtság sem maradt ki a panaszok listájáról. Íróként és tanárként pedig képtelen volt ellátni a munkáját, mert alapvető szavak nem jutottak eszébe.

Long Covid Tunetek Oltas
/ Fotó: Jpi Media

Két állását és ezáltal az egzisztenciáját is elvesztette többek közt. Aztán megkapta az oltást. Néhány héten belül a krónikus fáradtsága és a kognitív funkciói nagyban javultak, a kiütései elmúltak. A második adag Pfizer után további javulást tapasztalt: a nyugalmi pulzusa a gyakran mért 150 körüli érték helyett ismét a teljesítménysportolókra jellemző 50-60-as tartományba tért vissza.

Long Covid

Néhány ember számára a koronavírus olyan tüneteket, károsodásokat okozhat, amelyek a Covid-19-fertőzés elmúltával hetekig vagy hónapokig is eltarthatnak. A folyamatos tünetes COVID-19-megbetegedést és a poszt-COVID-19-szindrómát, amelyek a megfertőződés után 12 héttel is fennállnak vagy jelentkeznek, Long COVID Syndrome-nak, azaz hosszú COVID-19-nek nevezzük.

„A bőröm is megváltozott, az agyam is másképpen működik azóta. Egy év után ismét azt éreztem, hogy visszakaptam a régi énemet” – mondta Smyth a CNN újságírójának az oltásról.

A fertőzöttek akár 30%-ánál is jelentkezhet a long covid

A közösségi médiában egyre csak gyűlnek Smyth-éhez hasonló gyógyulások történetei, miközben még a long covid ambulanciákon dolgozó orvosok sem tudják, hogyan kezeljék ezeket a betegeket. Úgy tűnik, egy részük számára az oltás hatalmas életminőség-javulást eredményez. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint a koronavíruson átesettek 10-30%-a tapasztal elhúzódó tüneteket. Azt azonban még az orvosok sem tudják, hogy mi okozza a long covidot, illetve az oltást követően tartós állapotjavulás következik-e be.

Kapcsolódó cikk

Eddig még nem készült széles körű, tudományos kutatás az oltások long covidos tünetekre gyakorolt hatásáról. Eddig mindössze egy 44 főn elvégzett, nem lektorált, egyesült királyságbeli kutatás áll a rendelkezésre, amely azt vizsgálta, hogy a kórházba került betegek közül hogyan változott azok állapota, akik már megkapták az oltást azokhoz képest, akik még nem. A beoltottak 23%-a érzett javulást, míg a nem beoltottak 15%-ának javult az állapota ugyanannyi idő elteltével.

Az orvosok még nagyon keveset tudnak a long covidról

Dr. Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója és a Nemzeti Allergológiai és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója március közepén azt nyilatkozta, hogy egyelőre szóbeszéd szinten hallani az oltások utáni gyógyulásokról, és egyelőre nem tudhatjuk, hogy valóban a vakcinák hatása miatt érzik magukat jobban a betegek vagy pedig oltás nélkül is, spontán módon javult volna az állapotuk. Ezt csak egy randomizált kutatással lehet egyértelműen megállapítani.

Azok az orvosok azonban, akik már több száz long covidos pácienst kezelnek hónapok óta, másképp vélekednek.

Többszáz betegünk van, akiket lassan egy éve kezelünk, és akik azt állítják, hogy az oltás után jelentősen javult az állapotuk vagy teljesen meggyógyultak

– jelentette ki Dr. Daniel Griffin, a ProHealth klinika fertőző osztályának igazgatója, a Columbia Egyetem óraadója, aki szerint a long covidos pácienseik 30-40%-a tapasztal javulást a vakcina felvétele után. Az Amerikában engedélyezett mindhárom oltóanyag beadása után a betegek energikusabbak lettek, gondolkodásuk kitisztult.

Kapcsolódó cikk

Ha az orvostudomány rájönne, miért javul sokak állapota az oltás után, az arra is választ adhatna, hogy miért alakul ki egyeseknél a long covid, amire jelenleg csak elméletek vannak.

Elméletek a long covid hátteréről

Griffin szerint a páciensek egy jelentős részének szervezete valójában nem szabadult meg a vírustól. De amikor megkapják az oltást, annak segítségével az immunrendszerük már képes lesz megfelelően erős reakciót adni. 

„Az egyik feltételezés szerint a vírus vagy csak a genetikai anyaga valahol elrejtőzik a szervezetben, ami idült, alacsony szintű gyulladásban tartja a szervezetet” – állította Dr. Kartik Sehgal onkológus, a Harvard Orvosegyetemének óraadója, aki nemrég publikált egy cikket a Nature Medicine-ben is a long covidról.

Egy másik hipotézis szerint, amelyet mindkét orvos oszt, a SARS-CoV-2 vírus kiürülése után még sokáig fennmarad az immunrendszer rendellenes működése, és ez okozza az elhúzódó tüneteket. A Pfizer és a Moderna mRNA alapú vakcinái pedig, amelyek megtanítják az immunrendszernek, hogyan reagáljanak a koronavírus felszínén található tüskefehérjére, az immunrendszer újraindítását jelentheti.

Sokak számára az oltás sem megváltás

Azt még korai eldönteni, hogy az oltás utáni állapotjavulás tartós-e vagy fennáll a veszélye, hogy kiújulnak a tünetek. Griffin betegeinél eddig nem fordult elő visszaesés. A rossz hír azonban, hogy nem mindenkinek jelent gyógyulást az oltás. Maneesh Juneja egészségügyi tanácsadó közel egy éve jegyzi fel, hogyan változnak napról napra a tünetei. Leginkább erős fejfájásra és fáradtságra panaszkodik, amelyek változó erősségben törnek rá, így hol tud dolgozni, hol nem. Az első oltás éppen „rossz passzban” találta meg.

Határozottan rosszabbul érzem magam az oltás után eltelt három hétben, mint az előtte lévő időszakban. De nem lehet tudni, hogy a vakcina váltotta-e ki a tünetek súlyosbodását, vagy ez egyébként is bekövetkezett volna. A long covid és a vakcinák kapcsolatát az érintett betegek beszámolóiból ismerjük. Ahhoz, hogy biztosat tudjunk állítani a vakcinák és az elhúzódó tünetek kapcsolatáról, átfogó klinikai vizsgálatra lenne szükség

– erősítette meg Dr. Fauci állítását Juneja. Az viszont biztos, hogy a védettség kialakulása után nagyon kicsi a súlyos betegség kialakulásának esélye, és egyre több szolgáltatást biztonságosan igénybe lehet majd venni

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet