“Nincs okunk a szégyenkezésre” – Lovász László, az MTA elnöke nyílt levelet írt az Akadémia kutatóinak

Körülbelül egy hónapja, július 2-án lett hivatalos, hogy leválasztják a Magyar Tudományos Akadémia kutatatóhálózatait. Lovász László, az MTA elnöke ezt követően, augusztus 5-én nyílt levelet intézett az Akadémia kutatóihoz és munkatársaihoz.

Július 2-án pont került az ügyre, és hivatalossá vált: a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálozatait leválasztják az intézményről. A Kormánypárti többséggel, 131 igen szavazat mellett 53 nem és egy tartózkodás megpecsételte az MTA kutatóhálózatának jövőjét.

Pedig korábban, egy kiszivárgott hangfelvétel bizonyítéka szerint Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere mindent megígért az MTA elnökségének.

Elsötétült az MTA online helyesírás-ellenőrzője a kormányi intézkedés után

Kedden megszavazta az Országgyűlés a Magyar Tudományos Akadémia Palkovics László, Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszter javaslatát. Az elfogadott szabály azt jelenti, hogy az intézmény kutatóintézetek-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Lóránd Kutatási Hálózathoz. Nagyon rég húzódott már az egyeztetés az Magyar Tudományos AKadémia (MTA), annak elnöke, Lovász László és a kormány, Palkovics László között.

Egy korábbi, több oldalas levélben Lovász László, az MTA elnöke felsorolta aggályait, miért lenne káros a kutatóhálózat kiszervezése. A legfőbb problémák:

  • hogy külön létrehoznak egy testületet, aminek egyedüli célja az “intézményes keretek között folytatott kutatások intézményrendszerének fenntartása, működtetése”, bár ehhez a feltételeket még a törvényjavaslat szerint is az MTA-nak kéne biztosítania;
  • Annak az MTA-nak, amelynek a kutatóhálózata még csak nem is képviselheti magát ebben az új testületben;
  • amelytől a kormány gyakorlatilag elveszi a vagyonát;
  • emellett a törvény nem gondoskodik a kutatóhálózatban foglalkoztatottak bérezéséről.

Azóta kiderült, amit a HVG még korábban emlegetett, Maróth Miklós, korábbi MTA-alelnök került a kiszervezett kutatóhálózatok elérre.

Most már hivatalos, hogy Maróth Miklós kerül az MTA-ról leválasztott kutatóhálozatok élére

A volt MTA-alenök, Maróth Miklós kerül az intézményről leválasztott kutatóhálozatók élére – erősítette meg Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön, írja a . A lap azt írja, hogy Palkovics jelöltje, Lovász László, az MTA-elnök szinte az utolsó pillanatig gondolkodott. Ám csütörtökön délelőtt úgy fogalmazott Palkovics László miniszter, hogy Maróth Miklós “teljes mértékben konszenzusos jelölt” volt.

Lovász László a történtek után nyílt levélben köszöni meg az Akadémia kutatóinak és munkatársainak “áldozatos munkáját”, és azt, hogy “az elmúlt esztendő sokszor méltatlan támadásai ellenére is tette a dolgát”.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nincs okunk a szégyenkezésre: az Akadémiát ért vádakkal szemben egy nagyon jó állapotban lévő, átláthatóan működő, az adófizetők évi 20 milliárd forintját felelősen elköltő kutatóhálózatot adunk át[/perfectpullquote]

– írja Lovász László nyílt levelében.

Lovász László Magyar Tudományos Akadémia Elnöke
Lovász László, A Magyar Tudományos Akadémia Elnöke / Fotó: Botos Tamás / 444

Lovász arra is kitér, hogy a legutóbbi, rendkívüli ülésén úgy döntött az Akadémia, hogy az “MTA Kiválósági Intézet” címet megalapítja. Jelenleg a cím elnyerésének feltételén dolgoznak. Mint mondta, ebben is az a szándék vezérli őket, hogy az “Akadémia és a legkiválóbb magyar kutatóhelyek kapcsolata továbbra is szoros legyen”.

Az Elnökség egy másik döntése alapján elindult annak tervezése is, hogy az új helyzetben az Akadémia, több száz tagjára, több ezer doktorára és mintegy 17 000 köztestületi tagjára építve, hogyan tud a magyar tudomány haladásához a legjobban hozzájárulni. A nyílt levél teljes szövege ezen a linken olvasható.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk