Egy felmérés szerint csupán a magyarok 31 százaléka érzi anyagi biztonságban magát.

Portfolio készített felmérést a magyarok befektetéseiről, megtakarításairól, amit a 168 szemlézett. A felmérés eredménye szerint a magyaroknak 70 százaléka inkább nem elégedett anyagi helyzetével, csupán 31 százalék érzi magát teljesen vagy nagyjából biztonságban. 

A válaszadók 59 százaléka nem rendelkezik egy hónapra elegendő megtakarítással sem, 18 százalékuk pedig akár fél évnél is tovább kibírnák jövedelem nélkül. Azok közül, akiknek nincs megtakarítása, 67,8 százaléknak azért nincs, mert nem lenne rá elég pénze. 

A legjellemzőbb nem rendszeres típusú megtakarítás az otthon tartott készpénz, a lekötött bankbetét és az állampapír. A rendszeres megtakarítási formák közül az életbiztosítás (21,4%) és a nyugdíjpénztári megtakarítás (13,5%) a leggyakoribb, előbbivel például többen rendelkeznek, mint otthon tartott készpénzzel. Legtöbben ingatlanba (18,2%) fektetnének be, vagy kripovalutákba (6,8%), amit a nyugdíjpénztári megtakarítás követ 6,5 százalékkal.

A válaszadókat arról is kérdezték, mit gondolnak, mivel fogunk fizetni 20 év múlva Magyarországon. 41% szerint euróval, 27,4% szerint forinttal és 7% szerint rubellel. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet