Masuleh, vagy Masouleh, Irán északnyugati részén, Gilán tartományban, a híres selyemút mentén fekszik, és ez az egyik legfestőibb település az országban. A meredek hegyoldalon épült falut buja növényzet veszi körül, az egymásra rétegesen épülő házak pedig gyönyörű látványt nyújtanak, ahogy kiemelkednek a ködből az Alborz hegység gerincén. A házak éppen a hegység környékén uralkodó zord körülmények miatt épültek egymás fölé, lehetőleg minél magasabbra.

Az egyedülálló építészeti megoldás – a házak lépcsőzetesen épülnek egymásra a lejtőn – lehetővé teszi, hogy Masuleh lakható legyen, anélkül, hogy a lakosoknak az áradások miatt kellene aggódniuk – írja az Archdaily.

A turistákat elbűvöli a látvány, ahogy az utcák tulajdonképpen a háztetőkre épülnek, és a magasabban álló ház udvara lényegében az alatta fekvő ház teteje.

Kanyargós lépcsők, keskeny sikátorok és hosszú ösvények kötik össze az egyik teraszt a másikkal, és a falu lényegében egyetlen nagy összekapcsolt közterület, amelyen az egész közösség osztozik.
Masuleh Falu Építészeti Megoldása Házak Ahol A Tetők Az Utak1
/ Fotó: Chris Blackhead Feltöltése A Flickr-Oldalán

Masuleh egyedi építészete miatt tilos gépjárművel behajtani a falu területére. Ez az egyetlen település Iránban, ahol ilyen tilalom van érvényben. 

De még ha a törvény nem is tiltaná, a szűk utcákon és a lépten-nyomon előforduló lépcsök között amúgy is lehetetlen lenne közlekedni.

Masuleh gazdag történelemmel rendelkezik. Az első települést Krisztus után 1006-ban alapították a környéken, a jelenlegi falutól körülbelül 6 km-re északnyugtra. Virágzó kereskedelmi központ volt, különösen a vastermékekkel való kereskedelemben, és akkoriban családok százainak adott otthont.
Egy pestisjárvány és a szomszédos falvak támadásai miatt azonban az emberek néhány kilométerrel odébb költöztették a falut. Jelenleg mintegy 180 család él az új faluban.
Masuleh Falu Építészeti Megoldása Házak Ahol A Tetők Az Utak
/ Fotó: Hoomanb Nevű Felhasználó Feltöltése A Wikimedia Oldalon
Tragikus története ellenére az 1565-ös pestisjárvány után újraépült falu megőrizte a régi település varázsát.
Masuleh házai a lehető legmagasabban épülnek, hogy elkerüljék az áradásokat, az erős szelet és a hideg hőmérsékletet a hegy lábánál. A különleges építészeti megoldásoknak köszönhetően a falunak sok napsütésben van része, így kellemesebb és biztonságosabb lakóhelyül szolgál. Masuleh fantasztikus panorámát kínál a környékre, hiszen 1050 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el.
Masuleh Falu Építészeti Megoldása Házak Ahol A Tetők Az Utak3
/ Fotó: Alireza Javaheri Nevű Felhasználó Feltöltése A Panoramio Hivatalos Oldalán.
A falut legtöbbször sűrű köd borítja. De a sárga agyaggal borított házak még így is jól kivehetőek.
A nyár a legmegfelelőbb alkalom Masuleh meglátogatására, mivel a hőmérséklet itt valamivel alacsonyabb, mint Irán más területein. Ha azonban el akarod kerülni a tömeget, a téli hónapokat is választhatod a falu meglátogatására. A környezet akkor is festői, mivel a házak tetejét gyakran belepi a hó.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet