Múlt csütörtökön a New York Times osztott meg egy cikket Harvey Weinstein szexuális zaklatása kapcsán. Azóta nők ezrei gyűlnek össze a #MeToo hashtag alatt és osztják meg a világgal szexuális zaklatásuk történetét.

Habár a filmiparban robbant a bomba, mára jóval túlnőtte az iparág határait az a láncreakció, amit Rose McGowan bejelentése indított el, miszerint Harvey Weinstein megerőszakolta őt. Legutóbb Cameron Russell modell osztotta meg név nélkül néhány szexuálisan bántalmazott nőtársa történetét. A nyíltan beszélni tudó nők bátorsága lenyűgöző, de ugyanakkor fényt derít az áldozatok számára is, ami már-már ijesztő nagyságokat ölt. Talán még lesújtóbb, hogy az esetek nagy része még így is homályban marad, így csak sejteni tudjuk, hány nő szenvedett el hasonló traumát.

A nő, aki nem szégyellte felemelni a hangját és felfeszítette ezt a témát a színésznő, Rose McGowan volt, aki 100,000$-os megállapodást kötött Harvey Weinsteinnel 23 éves korában, miután a Sundance Film Fesztivált követve az a hotelszobában zaklatta a színésznőt. Az Amazon vezlrigazgatóját, Jeff Bezos-t okolta twitteren, hogy miután elmondta neki, hogy újra és újra megerőszakolta őt Weinstein, Bezos nem vett tudomást róla.

Nv9Rofnqkgrz
/ Fotó: Reddit

Mielőtt még lehetőséget kaphatott volna arra, hogy Bezos stúdiójának eladott forgatókönyvét visszakérje, kapott egy hívást, amiben kirúgták. Így emelje fel a hangját egy nő hatalmi pozícióban lévő férfiak ellen.

Az Amazon Studios példáján Roy Priceot elbocsátották, miután egy producert zaklatott szóban. Egy Hollywood Reporterbeli interjúban Isa Hackett is megjegyezte, hogy a San Diego-i Comic Conon 2015-ben őt is zaklatta Price. Elmondása szerint épp egy taxiban ültek, mikor Price próbált rányomulni, majd azt mondta neki: ‘szeretni fogod a farkam’. Később, egy parti közben azt suttogta a nő fülébe, hogy ‘anális szex’, miközben több munkatársuk is jelen volt.

Ezzel a videóval pedig valószínűleg feltesszük az i-re a pontot. Howard Stern Emma Buttont (ismertebb nevén Baby Spice-t) kérdezi túl részletekbe menően szüzessége elvesztéséről.

No Title

Should watch this Emma Bunton/Howard Stern clip. Entertainment industry allows men w/power (like Harvey Weinstein) to treat woman like meat pic.twitter.com/FwB5GingFO

Rose Mcgowan után több millió nő osztotta meg zaklatásának történetét nyilvánosan, vagy egy #MeToo hashtaggel, vagy egy kép megosztásával:

Emily Ratajkowski, Willow Smith,Colin Hank, Tracee Ellis Ross, Zoë Kravitz, Adriana Lima és Sarah Hyland és Martha Hunt is megosztotta. Csakúgy, mint aktivisták, márkák, magazinok. A szolidaritás vállalása a közösségi médiában gyakran forog egy-egy kép körül, emlékezzünk csak a Charlie Hebdo tragédiájára a törött tollal, vagy a párizsi terrortámadásokra az Eiffel tornyos béke jellel és még sorolhatnám. Harvey Weinstein eddigi áldozatainak száma: 45. Ennek a tragédiának a jelképe egy hímzés, amin az áll, hogy

Boys will be held accountable for their f—king actions.

A mű Shannon Downey, aka @badasscrossstitch keze munkája, aki eddig is politikai üzenetek hímzésével adott hírt magáról. Habár a hímzés nem friss, 2016-ban készítette Downey, mikor Trump híres ‘grab ’em by the pussy’ mondata elhangzott. Mégis valószínűleg nagyobb port fog kavarni, mint a Women’s March, vagy akármi, ami eddig nőket gyűjtött egy jelszó alá. De miért pont ezt választották ki a mozgalom zászlajának?

00 Story Image Boys Will Be Boys Embroidery Shannon Downey Mert váratlan. A hímzés nem egy felforgató művészeti ág, sőt, hagyományos. A nagymamák hobbija. Talán ez is teszi az üzenetet még átütőbbé. A nőiség és a vadság tökéletes keveréke. Ha a sztereotípiákat nézzük, a hímzés egy női “feladat”. A nők, akik Harvey Weinstein áldozatai lettek, ugyanúgy túlélők is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk