Olvasd el ezt a 10 tényt a régi illemhelyekről, és hálát adsz a fürdőszobádért

Végigkövethetjük, hogyan változott az emberiség viszonya ahhoz, amit ma már a legintimebb magánügyünknek tartunk: a székeléshez.

Illemhelytörténelem: a nyilvános, közösségi tértől a fülke magányáig

Ma már teljesen természetes, hogy kimegyünk a mosdóba, és magunkra zárjuk az ajtót. De mindez még a 19. században is teljességgel elképzelhetetlennek tűnt. Európában az 1800-as években terjedt el a fürdőszoba, miután a vizet bevezették a magánlakásokba is. Azelőtt az emberek nyilvános fürdőkbe és illemhelyekre jártak, ahol szórakozhattak és beszélgethettek, miközben mellesleg a kis- és nagydolgukat is elvégezték.

A Bright Side segítségével felidézzük ezeket a letűnt korokat, és a történelmi tények segítségével végigkövethetjük, hogyan fejlődött közösségi térből a lakás legkisebb helyiségévé a fürdőszoba és a vécé, ahova még családtagjainkat sem szívesen engedjük be, ha éppen bent tartózkodunk.

A tisztálkodás mint közügy

Kozvece Koztisztasag Regen 1

Az ókori rómaiaktól a középkorig a férfiak és a nők nyilvános fürdőkbe jártak tisztálkodni. Az állam által fenntartott közfürdők a napi tisztálkodás és a társasági élet többfunkciós színterének számított. A hideg, meleg és forró vizű medencéken kívül tárolóhelyiségeket, tornatermet és könyvtárat is magukba foglaltak. Létezett olyan intézmény, ahol akár 1600 ember is szórakozhatott egyszerre.

A privát szféra fogalmát nem ismerték

Kozvece Koztisztasag Regen 2

A városokban a latrinákat a kertek, termőföldek mellé telepítették. Mivel egyszerre több ember számára alakították ki a nyilvános illemhelyeket, az i. e. 1. században a rómaiak társas tevékenységnek tekintették az ürítést, ami manapság a leginkább privát tevékenységünknek számít, így ez elképzelhetetlen.

Közös lakomákat is rendeztek a fürdőkben

Kozvece Koztisztasag Regen 3

Néhányan ma az elsődleges funkciókon túl beszélgetni vagy a ruhájukat megigazítani is járnak a nyilvános mosdókba. A rómaiak a tisztálkodáson és a vécézésen kívül étkeztek, játszottak és fogat is mostak a fürdőkben, számukra ez teljesen természetesnek számított. Új ismeretségeket kötni is a fürdőkben lehetett a legkönnyebben. Egy tanulmány szerint, amely a régi közfürdők csatornáinak tartalmát elemezte, a rómaiak édességeket, a tenger gyümölcseit valamint  szárnyasból, bárányból, marhából, kecskéből, disznóból és szarvasból készült ételeket fogyasztottak a fürdőkben. Kockákkal és érmékkel játszottak, egyesek még kézimunkáztak is közben.

Közös szivacsot használtak

Kozvece Koztisztasag Regen 4

Mivel még nem létezett vécépapír, ezért az ókori rómaiak bot végére erősített tengeri szivaccsal törölték ki a feneküket. A legmeglepőbb, hogy ezek az eszközök is nyilvánosak voltak, amelyet sós vagy ecetes vízben tartottak a következő használatig a latrinák mellett.

A család minden tagja megtalálta a maga szórakozását

Kozvece Koztisztasag Regen 5

A római kortól a középkorig koedukált fürdők működtek, később pedig már családi eseménynek számított fürdőzni menni. Az előkészületek már otthon elkezdődtek, és teljesen megszokott látvány volt, hogy a gyerekek és az apa fehérneműben vonultak az utcán a fürdő felé.

Szabad téren 

Kozvece Koztisztasag Regen 6

A középkorban bárki elvégezhette a dolgát az utcán: elegendő volt egy lépcsőfeljárót, hidat vagy bármilyen egyéb nyilvános helyet találni, ha valakire rájött a szükség. A középkor vége felé azonban már egyre inkább odafigyeltek a köztisztaságra és a higiéniára. A hatóságok visszahozták a római korból megismert nyilvános latrinákat, hogy az emberek ne az utcán végezzék el a dolgukat. A legnagyobb latrinákat gyakran a hidakra telepítették, ahonnan egyenesen a folyóba pottyanthattak.

A latrinák borzasztó bűzt árasztottak, főleg nyáron

Kozvece Koztisztasag Regen 7

A középkorban a várkastélyokban már külön lyukas padlós helyiségeket alakítottak ki a külső falba süllyesztve vagy a falhoz építve, amely már hasonlított a mai fülkénkre. A végtermék az épület alján gyűlt össze. A latrinákból közvetlenül a pöcegödörbe vagy a kastély körüli árokba került a trágyalé. A szag különösen nyáron volt orrfacsaró, mert a csöveken keresztül a meleg levegővel visszaszállt a latrinákig.

Kézzel tisztították 

Kozvece Koztisztasag Regen 8

A vécék csak fokozatosan terjedtek el a 18. századtól. Még a század közepén is a latrinák használata számított általánosnak, amelyet éjjel takarítottak és ürítettek ki a pöcegödörtisztítók. Ez a szolgáltatás a legjobb városrészekben 24 óránként működött, a szegényebb negyedekben ennél ritkábban jártak.

A szemetet az utcára dobták

Kozvece Koztisztasag Regen 9

Régen a köztisztaság a gazdagok privilégiumának számított. Angolvécé hiányában Edinburgh-ben „Gardyloo!” kiáltással figyelmeztették a ház lakói a járókelőket, hogy pillanatokon belül a nyakukba zúdulhat az éjjeli tartalma az ablakból. A kifejezés a francia Prenez garde a l’eau!” megfelelője, ami azt jelenti, hogy „vigyázz, jön a víz!” Ez a gyakorlat egészen a 19. századig megmaradt, amíg be nem vezették a szennyvízcsatornát.

A fertőzések melegágya

Kozvece Koztisztasag Regen 10

Miután Európa-szerte a városokban elterjedt a csatornahálózat, exponenciálisan csökkentek a kolerából és a hastífuszból eredő halálozások. Így jöttek rá, hogy a kolerát a szennyezett víz terjesztette. Az első orvos, aki ezt felismerte, dr. John Snow volt, aki térképek alapján beazonosította a fertőzés forrását Londonban: egy ház alatt található szennyvízülepítő egy kútba szivárgott. Snow munkája nem csupán a járványtan egyik első mérföldköve, hanem a nyugati típusú közegészségügyi rendszer kiindulópontja.

Ha pedig kíváncsi vagy, milyen közvécéket telepítettek tavaly Tokióban, olvasd el ezt a cikkünket!  

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk