Egy svéd újság szerint az eladók a színes bőrű vásárlókat diszkriminálják. 

Nincs egyenlő bánásmód

A közösségi oldalakon keresztül kommunikált támogató üzenetek és a Black Lives Matter mozgalom nyári tüntetései után tett fogadkozások ellenére hosszú út áll még a divatipar előtt, ha meg akarja szüntetni köreiben a rendszerszintű rasszizmust, írja a Dazed

Hm Rasszizmus
Rasszizmussal Vádolják A Svéd Fast Fashion Céget / Fotó: H&Amp;M Instagram

A héten érkezett a hír, hogy nyomozás indult a H&M ellen, miután a svéd fast fashion hálózat üzleteiben több dolgozót faji diszkriminációval vádoltak meg. Az Aftonbladet svéd lap szerint a vásárlók eltérő bánásmódban részesültek bőrszínük alapján. A H&M visszárukra vonatkozó előírásai szerint blokk nélkül is vissza lehet vinni kicseréltetni a ruhadarabot. Egy külföldi származású vásárlónak ezt nem engedték, míg a lap svédországi születésű újságírójának gond nélkül kicserélték a visszavitt terméket. 

Kapcsolódó cikk

A lap beszélt a vállalat több jelenlegi és korábbi alkalmazottjával is, akik további példákat említettek arra vonatkozóan, hogyan diszkriminálták a színes bőrű vásárlókat, amikor visszavitték cserélni az árut. Az egyik névtelenséget kérő alkalmazott kijelentette, hogy a svéd üzletekben rendszerszintű a rasszizmus

Nem az első eset

Az ügyet már a svéd egyenlő bánásmódért felelős ombudsman is elkezdte vizsgáln. Belső ellenőrzés keretében a H&M is elkezdte feltárni a történteket. 

Megkaptuk az ügyre vonatkozó tájékoztatást az ombudsmantól, és az előírásoknak megfelelően válaszolunk majd a megkeresésre. Minden vásárlót egyenlően és azonos módon kell kezelni. Nagyon komolyan vesszük ezt az ügyet

– írta a cég közleményében. 

Nem most először vádolják meg rasszizmussal a ruházati üzletláncot. 2018-ban már egyszer figyelmeztették őket, amikor divatanyagaikban egy fekete kisfiú „a legmenőbb majom a dzsungelben” feliratú pulóverben szerepelt. A cég elnézést kért a fotóért. Az idei év elején a H&M és az & Other Stories leánycége jópár munkavállalóját felfüggesztette, amiért a termékleírásokban rasszista tartalmú kifejezéseket használtak. 

A Dazed a céget is kérdezte a történtekről, még nem kaptak választ.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.