Oroszország kevés eséllyel fogja internetfelhasználóit a Kínáéhoz hasonló Nagy Tűzfal mögé zárni, bár régóta kísérletezik a digitális szuverenitással. Ennek társadalmi oka az a profán tény, hogy az oroszok túlságosan is szeretnek a közösségimédia-oldalakon lógni, és hatalmas botrányt kavarna, ha nem férhetnének hozzá az Instagram- vagy Facebook-profiljukhoz.

Oroszország megzabolázná az internetet

Oroszország minden régiójában fokozódik a társadalmi feszültség az élelmiszerárak lehetetlen emelkedése és a politikai elnyomás miatt, amiért az egyre ingatagabb lábakon álló Kreml mindenképpen szeretné csírájában elfojtani az online elégedetlenkedőket.

Vlagyimir Putyin elnök és a külföldi beavatkozást vizsgáló bizottság is szigorító intézkedéseket sürget az orosz kibertér magasabb fokú ellenőrzését illetően.

Oroszorszag Roskomnadzor Twitter
Oroszország És A Nyugati Közösségi Oldalak Feszült Viszonya / Fotó: Mike Dyshlevski

A Roskomnadzor, azaz a Szövetségi kommunikációs, informatikai és tömegtájékoztatási felügyeleti szolgálat március 10-én a Twittert kívánta lasítással büntetni, amiért tiltott tartalmakat mulasztott el elérhetetlenné tenni. A kifogásolt tartalmak többsége kormányellenes tüntetéseken való részvételre buzdította az orosz fiatalokat, de akadt olyan poszt is, amely az öngyilkosságot dicsőítette.

Azok az aberráltak, akik arra buzdítanak posztjaikon keresztül más fiatalokat, hogy tetőkről ugráljanak le, talán Rambónak képzelik magukat a kibertérben, de ha a rendőrség majd rájuk talál, biztosan összecsinálják magukat

– idézte a The Washington Post Putyint.

Alekszej-Navalnij-Vlagyimir-Utyin-Tuntetes-Oroszorszag-Internet
Alekszej Navalnij Melletti Tüntetés Moszkvában, 2021. Január / Fotó: Evgeny Feldman / Getty Images

Az orosz kormányzat lassítási kísérletét az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus melletti tömegtüntetések indokolták, azokat ugyanis a Kreml szerint a Twitteren szervezték. Az Oroszországba való visszatérése apropóján Putyin környezetéről leleplező anyagokat publikáló Navalnij letartóztatása az elmúlt évtized legnagyobb tüntetési hullámát indította el Oroszország-szerte. Putyin ezek kirobbanása miatt pedig a világhálót és a közösségi oldalakat CIA-s projektnek nevezte és ezeket okolta a tüntetésekért.

De mit szól mindehhez a Twitter?

A Kreml szócsövének számító RT tévécsatorna főszerkesztője, Margarita Simonyan is a külföldről üzemeltetett közösségi oldalak letiltását szorgalmazta, miután az Instagram törölte egyik bejegyzését. Követelését ironikus módon a Twitteren posztolta.

Az orosz parlameti választások szemptemberben lesznek, így a közösségi oldalakon terjedő elégedetlen hangok elnémítása most kardinális kérdéssé vált. Vadim Subbotin, a Roskomnadzor helyettes vezetője azonban állítja, a mostani Twitter-lassításnak semmi köze nincs a kormányellenes tüntetésekhez.

Дворец для Путина. История самой большой взятки

Текст расследования со всеми документами здесь https://palace.navalny.com/Это видео Навальный записал до своего возвращения в Россию, но мы сразу договорилис...

Közben a Putyin-rezsim ellen harcoló Navalnij és csapatának videója, a Putyin palotája – A világ legnagyobb megvesztegetésének története már több mint 115 millió megtekintésnél jár. A Twitter rövid közleményben reagált a lassítási kísérletre, melyben mélységes aggodalmukat fejezték ki a tartalom visszaszorításáért tett lépések miatt, hozzátéve, hogy a techcég zéró tolerancia politikát folytat a gyermekek szexuális kizsákmányolásával kapcsolatban, és szabályai az öngyilkosságra vagy az önkárosításra való buzdítást is tiltják.

Oroszország, internet, hatalom

Még 2019 májusában Vlagyimir Putyin elfogadta azt a törvényt, amely szerint Oroszországot bárikor levághatja az internetről. A Szuverén Internet (Sovereign Internet) néven elhíresült törvényjavaslat egy nemzeti domainnévrendszer felállítását írja elő. Tehát egy központi hub létrehozását jelenti, amin keresztül az információ áramolhat. A törvényjavaslat értelmében ezt az információt Oroszországon belül lehetne tartani, így bármikor ellenőrizhetik.

Putyin már 2018 decemerében belengette az internet feletti kontrollt. Ez válasz volt arra, hogy az Egyesült Államok agresszívebb kiberstratégiát határozott meg a velük hasonlóképpen ellenségesen viselkedő nemzetekkel szemben.

Az orosz állampolgárok nem örülnek neki. Korábban egy körülbelül 15 ezres tüntetésen emelték fel a hangjukat a törvényjavaslattal szemben.

Noha egészen más indíttatásból, de az ausztrál kormány is szigorítaná a közösségi oldalakat. (Részletesen ebben a cikkünkben írtunk az ügyről.) Emellett pedig Varga Judit igazságügyi miniszter még korábban belengette, tavasszal nyújthatják be az ún. Faccebook-törvény tervezetét.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet