Az orrfolyás sok betegség velejárója.
Az egyik legkellemetlenebb tünet ez, ami egész nap, sőt, még éjszaka is sok kényelmetlenséget okoz. Ez a légzőrendszeri probléma igen gyakori, többféle kiváltó oka lehet. Ám vannak ellene villámgyors enyhülést hozó, otthoni módszerek, melyek biztonságosak és hatékonyak is egyben!

Forró fürdő

Ha eldugult az orrod, egy forró fürdő azonnal segíteni fog. Ennek tudományos magyarázata is van, mégpedig az, hogy a gőz csökkenti a nyálka sűrűségét és a gyulladást is. Egyetlen hátránya ennek a módszernek, hogy sajnos csak ideiglenesen hoz megkönnyebbülést. Amint kiszállsz a kádból, a helyzet visszaáll az eredeti, kellemetlen állapotba.

Meleg borogatás

Helyezz meleg borogatás a fej stratégiai pontjaira. Ezzel elérheted, hogy az orrjárat kinyíljon. Tégy egy tálba meleg vizet, márts bele egy kisebb törölközőt, csavard ki és hajtogasd össze. Helyezd az orrnyergedre, közben végy mély lélegzeteket. Orrod máris elkezd kitisztulni. Újra melegítsd fel a törölközőt, ha úgy érzed, már kihűlt. A homlokodra is tehetsz egyet. Addig ismételheted, míg 100%-ban nem érzel javulást.

Kapcsolódó cikk

Fokhagyma

A fokhagyma antibakteriális hatóanyagot, allicint tartalmaz, ami segítségünkre lehet bármilyen, orrfolyást okozó fertőzés esetén. C-vitamin és kén is van benne, valamint olyan összetevők, melyek javítják az immunrendszer működését és segítik a baktériumok legyőzését. Ha a leghatékonyabban szeretnék felhasználni a fokhagymát, nyersen kell megennünk. Napi 3-5 gerezd az ajánlott, legalább 10 napon át. Fontos, hogy ne üres gyomorra kezdd el rágcsálni.

Hidratálás

Ha többet iszol, testedet jobban hidratálod, ezzel pedig csökkentheted az orrodban az irritációt. A folyadék segíti a váladék távozását is, csökkenti a nyomást és könnyebbé teszi az orrfújást. A folyadéknak nem muszáj víznek lennie. Nyugodtan teázz, egyél forró levest vagy igyál gyümölcslevet.

Alvás közben

Néhány egyszerű dolgot érdemes megtenned azért, hogy könnyebben teljen az éjszaka. Aludj hűvös szobában, de azért ne legyen túl hideg. Használj annyi párnát, amennyit csak elviselsz. Minél inkább meg van emelve a fejed, annál kisebb az esélye, hogy a váladék visszafelé haladjon és gyulladást okozzon.

Sós tengervizes orrspray

Egyszerű vizes oldat, használatának ugyanaz a lényege, mint a hidratálásnak. Az oldat bepermetezésével fokozhatod az orrüreg nedvességét és minél több a nedvesség, annál könnyebb a váladék kiválasztása. Ezeket az orrspray-ket legjobb, ha orvosi vélemény kikérése után vásárolod meg, mert egyes gyógyszerekkel nem kívánatos mellékhatásaik lehetnek.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet