Az Oxfordi Egyetem tudósai arra keresik a választ, hogy mennyi antitestre vagy T-sejtre van szükség ahhoz, hogy az immunrendszer meg tudja előzni a koronavírus elterjedését a szervezetben.

Újrafertőzés volt a cél

A brit egyetem kutatói még 2021 tavaszán kezdték el a tanulmányhoz összegyűjteni az önkénteseket, olyanokat, akik egyszer már átestek a fertőzésen. Ugyanis a kutatók célja az újrafertőzés – írta a Reuters alapján a HVG.

A projekt első fázisa jelenleg is zajlik és azzal foglalkozik, hogy mennyi vírus szükséges a megfertőződéshez, míg a második fázisban a megelőzés érdekében szükséges immunválasz meghatározása a cél. Az egyetem azt állítja, hogy már közel állnak annak meghatározásához, hogy minimálisan mennyi vírus kell a leggyengébb fertőzéshez, ami vagy enyhe tünetekkel jár, vagy teljesen tünetmentes marad.

Még több önkéntesre van szükség

Miután az első fázis lezárul, a kutatók elindítják a másodikat is, amihez most a fertőzésen átesett vagy beoltott önkénteseket toboroznak. Őket a koronavírus első, eredeti variánsának teszik ki, hogy rájöjjenek, mennyi antitestre vagy T-sejtre van szükség ahhoz, hogy az immunrendszer meg tudja előzni a fertőzést.

"Ez az az immunválaszt, amit a vakcinával ki kell váltanunk" – mutatott rá Helen McShane, az egyetem egyik tudósa.
McShane szerint a kutatási eredmény abban segít majd, hogy a vakcinafejlesztés még gyorsabb és hatékonyabb lehessen.
A felhívás szerint az önkénteseknek egészségesnek, 18 és 30 év közöttinek kell lenniük, és a kutatás során 17 napra karanténba zárják őket. Akiknél jelentkeznek a tünetek, azoknak speciális kezelést adnak az orvosok.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet