Papp László fideszes polgármester bejelentette, átalakítják Debrecen kulturális életének szervezését, az új koncepciót pénteken sajtótájékoztatón mutatták a város vezetői a helyi Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban.

Debrecen közigazgatási határán túlmutató művészeti életet szeretnének

Papp László (Fidesz-KDNP), polgármester jelezte: a város közgyűlésének június 24-i ülése elé kerülő előterjesztés szervezeti és részben személyi tekintetben átfogóan érinti a teljes debreceni kulturális életet.

Az életműdíj talán azért fontos igazán, mert a híre a zenénket, az oláh cigány és ezzel együtt a magyar kultúrát olyan emberekhez is eljuttatja, akik erről korábban még csak nem is hallottak és nyitottá válnak iránta. Az elismerés talán más cigányegyütteseket is segíthet az előrejutásbansegíthet az előrejutásbansegíthet az

hangoztatta a városvezető.

Utalt arra, hogy jelenleg két színházi beruházás is folyamatban van, a Csokonai Fórum 2022, a Csokonai Színház épületének felújítása 2023-ra készül el. Előbbiben a kamaraszínházat Latinovits Zoltánról, a stúdiószínházat Kóti Árpádról nevezik el, így állítva emléket a két művész debreceni munkásságának. A két színházépület megnyitása után akár 1200 színházlátogató is részese lehet az előadásoknak egy-egy este folyamán.

Már ezen a nyáron a Csokonai Színház veszi át a Nagyerdei Szabadtéri Színpad üzemeltetését a Főnix Rendezvényszervező Kft.-től, de a szabadtérin természetesen ezt követően sem kizárólag a debreceni színház produkciói lesznek majd láthatóak. A Kossuth utca 1. alatti közösségi házban létrejön a Csokonai Irodalmi Labor, a pódiumterem pedig Szabó Magda nevét veszi fel, ott elsősorban irodalmi programokat rendeznek majd a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen. Kiadói tevékenység is bekerül a Csokonai Színház profiljába a Csokonai Kiadó működtetésével – jelezte a polgármester.

Papp László elmondta: a tervek szerint a Bartók Béla nemzetközi kórusverseny és folklórfesztivál lebonyolításáról a jövőben a Kodály Filharmónia gondoskodik. Létrejön a debreceni zenei főigazgatói pozíció, amelyet a Kodály Filharmónia vezetője, Somogyi-Tóth Dániel tölt majd be. Megalakul a széles körű Debreceni Zenei Tanács is, amelynek több, a zenével foglalkozó szervezet, oktatási intézmény, zenei együttes is tagja lesz.

Papp László: Átalakítják a szervezeti, működési, tartalmi struktúrát is

A Főnix Rendezvényszervező Kft. profiltisztításon megy át: a társaság a debreceni kulturális élet ernyőszervezete lesz, s elsősorban szervezői feladatokat fog ellátni, valamint kiemelten lesz felelős a város brandjének – kultúrán keresztül történő – erősítéséért is a régióban. A turisztikai feladatok újra a Főnix Rendezvényszervező Kft.-hez tartoznak majd: a Debrecen Turisztikai Ügynökség Nonprofit Kft. a Főnix egyik divíziója lesz – magyarázta a szervezeti átalakítás részleteit a polgármester.

A Főnix Kft. ügyvezetője, Bódor Edit szeptember 15-tel megválik a cégtől, és munkáját az önkormányzat egyházügyekért és határon túli magyar közösségekkel való kapcsolatokért felelős referenseként folytatja tovább. A Főnix új ügyvezetője szeptember 16-tól Mészáros Réka, a budapesti Felix Kitchen & Bar értékesítési és rendezvényigazgatója lehet – mondta a polgármester.

Hozzátéve: a MODEM Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Koroknai Edit június 30. napjával lemondott ügyvezetői tisztségéről, távozik a cégtől. Utódja július 1-jétől Vizi Katalin, az Ybl Budai Kreatív Ház művészeti vezetője lehet.

Pósán László (Fidesz) országgyűlési képviselő, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke szerint Debrecen nagyon gyors ütemben fejlődik elsősorban gazdaságilag, de ezt a tempót a kiegyensúlyozottság érdekében szellemi, kulturális téren is fel kell venni, s hozzá kell igazítani a szervezeti, működési, tartalmi struktúrát is.

Hozzátette, hogy a Petőfi Irodalmi Ügynökség egyik fontos bázisa a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár a határon túl nyúló kapcsolatrendszerével, s a Magyar Természettudományi Múzeum is Debrecen kulturális kínálatát fogja gyarapítani a jövőben. Mindezek miatt is érdemes volt a város eddigi kulturális modelljének működését átgondolni.

Mint beszámoltunk róla, június végén bejelentette a debreceni városvezetés, pályáznak az UNESCO Irodalom Városa címre.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.