Mi történik a testeddel, ha elkezdesz párna nélkül aludni

Sokat hallunk arról, hogy mennyire is fontos a megfelelő alvás, és ebből következik az, hogy milyen matracot és párnát választunk. Úgy tűnik, hogy maga a párna használatának elhagyása is jótékony hatással lehet, a pihenésünkre és egészségünkre.

Az első párnákat az ókori Mezopotámiában használták. Ezek még kőből voltak, és csak a gazdagok engedhették meg maguknak őket. Az ősi kőpárnákkal ellentétben amiket ma használunk, azok finom puhák, így nem csoda, hogy sokan csak ezeket ölelgetve tudnak elaludni.

Valójában azonban a párnán való alvás nem a legjobb módja a pihenésnek, hiszen nem előnyös sem a testünk, sem a kedélyállapotunk számára. Tudjuk, hogy megválni a kedvenc párnádtól nem egyszerű, de könnyebben fog menni az elhagyása, ha megismered ennek az egészségedre gyakorolt előnyeit.

Megelőzheted a hátfájást

Egeszseges Alvas, Alvas, Parna Nelkuli Alvas, Alvasi Szokasok
/ Fotó: Bright Side

Sok párnán csak természetellenes testhelyzetben lehet aludni, a támasztás pedig, amit biztosítanak, nem tart sokáig. Bár maga a párna nem okoz hátfájást, súlyosbíthatja a háttérben meghúzódó problémákat. Ha párna nélkül alszol, a gerinced tud pihenni, és a tested is természetes helyzetbe kerül.

Segít nyakfájás ellen

Egeszseges Alvas, Alvas, Parna Nelkuli Alvas, Alvasi Szokasok 1
/ Fotó: Bright Side
A legtöbb párna nem segít, hogy a megfelelő pózban aludj, sőt, csak ront a testhelyzeten. Ha hosszú időn át van hajlítva a nyakad, az kényelmetlen érzés. A túl puha vagy túl kemény párnák egyformán nyakfájást okozhatnak.

Leküzdheted a fejfájást

Egeszseges Alvas, Alvas, Parna Nelkuli Alvas, Alvasi Szokasok 2
/ Fotó: Bright Side
Ha fejfájással vagy szédüléssel ébredsz, talán a párnád az oka. A túl magas párnáktól a fej és a nyak előre hajlik, ez pedig extra terhet jelent a nyakizmoknak. Ettől már reggel fájhat a fejed.

Csökken a stressz

Egeszseges Alvas, Alvas, Parna Nelkuli Alvas, Alvasi Szokasok 3
/ Fotó: Bright Side
Ha a párnád kényelmetlen, akkor csak forgolódsz az ágyban éjszaka. Minél kevésbé alszol nyugodtan, annál kevesebb ideje van az agynak a fontos feladatok ellátására. A folyamatos alvásmegvonás kihat a kedélyállapotra, a gondolkodásra, és fokozza a stresszhormon termelődését napközben.

Megelőzheted a pattanásokat az arcon

Egeszseges Alvas, Alvas, Parna Nelkuli Alvas, Alvasi Szokasok 4
/ Fotó: Bright Side
Az arcod is hálás lesz, ha nem párnán alszol. Éjjel az arcod mindvégig a párnához nyomódik. Mivel valószínűleg nem mosod mindennap a párnahuzatot, összegyűlik rajta a bőrről a zsír, a piszok és a házból a por is. Ez gyakran okoz pattanásokat, gyulladásokat, és kapcsolatba hozható az idő előtti ráncok kialakulásával.

Jót teszel a hajaddal is

Egeszseges Alvas, Alvas, Parna Nelkuli Alvas, Alvasi Szokasok
/ Fotó: Bright Side
Ha száraz és kócos hajjal ébredsz, jobb, ha a tincseid érdekében elfelejted a párnán való alvást. Mikor éjjel forgolódsz, a hajad a párnához dörzsölődik és töredezni kezd. A párnahuzat magába szívja a hajszálakról a zsírt, így azok szárazzá és törékenyebbé válnak. Ne feledd, hogy ez a cikk csak tájékoztatási célokat szolgál. Szakmai tanács és diagnózis érdekében kérjük, keresd fel az orvosodat.

Ha már meg van, hogy párnával vagy párna nélkül érdemesebb-e aludni, akkor pár hasznos tanácsot adunk ahhoz, hogy hogyan legyen minél pihentetőbb is.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk