Sokat hallunk arról, hogy mennyire is fontos a megfelelő alvás, és ebből következik az, hogy milyen matracot és párnát választunk. Úgy tűnik, hogy maga a párna használatának elhagyása is jótékony hatással lehet, a pihenésünkre és egészségünkre.

Az első párnákat az ókori Mezopotámiában használták. Ezek még kőből voltak, és csak a gazdagok engedhették meg maguknak őket. Az ősi kőpárnákkal ellentétben amiket ma használunk, azok finom puhák, így nem csoda, hogy sokan csak ezeket ölelgetve tudnak elaludni.

Valójában azonban a párnán való alvás nem a legjobb módja a pihenésnek, hiszen nem előnyös sem a testünk, sem a kedélyállapotunk számára. Tudjuk, hogy megválni a kedvenc párnádtól nem egyszerű, de könnyebben fog menni az elhagyása, ha megismered ennek az egészségedre gyakorolt előnyeit.

Megelőzheted a hátfájást

Egeszseges Alvas, Alvas, Parna Nelkuli Alvas, Alvasi Szokasok
/ Fotó: Bright Side

Sok párnán csak természetellenes testhelyzetben lehet aludni, a támasztás pedig, amit biztosítanak, nem tart sokáig. Bár maga a párna nem okoz hátfájást, súlyosbíthatja a háttérben meghúzódó problémákat. Ha párna nélkül alszol, a gerinced tud pihenni, és a tested is természetes helyzetbe kerül.

Segít nyakfájás ellen

Egeszseges Alvas, Alvas, Parna Nelkuli Alvas, Alvasi Szokasok 1
/ Fotó: Bright Side
A legtöbb párna nem segít, hogy a megfelelő pózban aludj, sőt, csak ront a testhelyzeten. Ha hosszú időn át van hajlítva a nyakad, az kényelmetlen érzés. A túl puha vagy túl kemény párnák egyformán nyakfájást okozhatnak.

Leküzdheted a fejfájást

Egeszseges Alvas, Alvas, Parna Nelkuli Alvas, Alvasi Szokasok 2
/ Fotó: Bright Side
Ha fejfájással vagy szédüléssel ébredsz, talán a párnád az oka. A túl magas párnáktól a fej és a nyak előre hajlik, ez pedig extra terhet jelent a nyakizmoknak. Ettől már reggel fájhat a fejed.

Csökken a stressz

Egeszseges Alvas, Alvas, Parna Nelkuli Alvas, Alvasi Szokasok 3
/ Fotó: Bright Side
Ha a párnád kényelmetlen, akkor csak forgolódsz az ágyban éjszaka. Minél kevésbé alszol nyugodtan, annál kevesebb ideje van az agynak a fontos feladatok ellátására. A folyamatos alvásmegvonás kihat a kedélyállapotra, a gondolkodásra, és fokozza a stresszhormon termelődését napközben.

Megelőzheted a pattanásokat az arcon

Egeszseges Alvas, Alvas, Parna Nelkuli Alvas, Alvasi Szokasok 4
/ Fotó: Bright Side
Az arcod is hálás lesz, ha nem párnán alszol. Éjjel az arcod mindvégig a párnához nyomódik. Mivel valószínűleg nem mosod mindennap a párnahuzatot, összegyűlik rajta a bőrről a zsír, a piszok és a házból a por is. Ez gyakran okoz pattanásokat, gyulladásokat, és kapcsolatba hozható az idő előtti ráncok kialakulásával.

Jót teszel a hajaddal is

Egeszseges Alvas, Alvas, Parna Nelkuli Alvas, Alvasi Szokasok
/ Fotó: Bright Side
Ha száraz és kócos hajjal ébredsz, jobb, ha a tincseid érdekében elfelejted a párnán való alvást. Mikor éjjel forgolódsz, a hajad a párnához dörzsölődik és töredezni kezd. A párnahuzat magába szívja a hajszálakról a zsírt, így azok szárazzá és törékenyebbé válnak. Ne feledd, hogy ez a cikk csak tájékoztatási célokat szolgál. Szakmai tanács és diagnózis érdekében kérjük, keresd fel az orvosodat.

Ha már meg van, hogy párnával vagy párna nélkül érdemesebb-e aludni, akkor pár hasznos tanácsot adunk ahhoz, hogy hogyan legyen minél pihentetőbb is.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet