A pizsamánkat általában fürdés után vesszük fel, amikor már tiszták vagyunk.
Éppen ezért hajlamosak vagyunk több éjszakán át is ugyanazt a hálóruhát viselni, pedig nagyon nem kellene. A kutatások foglalkoztak ezzel a kérdéssel is, és amit megállapítottak, az garantáltan meg fog lepni téged is.

Staphylococcus fertőzés

Ez az alattomos baktérium kitűnően tenyészik a piszkos ruhákban. Egy több napig hordott pizsamát ugyan nem nevezhetünk kifejezetten piszkosnak, de de szennyeződésből – elhalt bőrsejtek, zsíros szennyeződések, por, hajszálak – bőven van rajta. Egy apró karcolás, egy benőtt szőrszál okozta gyulladás máris lehetőséget ad a baktériumnak a fertőzésre. Hogy kiiktasd a kórokozót, inkább válts gyakrabban pizsamát!

Pattanások

A piszkos ruha kiváló telephelye a baktériumoknak, melyek a test bármely részén képesek pattanásokat okozni. Ha túl sok piros pöttyöt látsz a hátadon, számolj azzal a lehetőséggel is, hogy a túl ritkán váltott pizsama ebben a ludas.

Kapcsolódó cikk

Meztelenül Alvás Előnyei Meztelen Alvás Egészség Egészséges Életmód

10 ok, miért kellene mindenkinek ruha nélkül aludnia

Már kiskorunktól kezdve azt tanítják, hogy pizsamában kell aludni, a csupasz test pedig még alvás közben is elfogadhatatlan… pedig annyira jó ruha nélkül kuckózni az ágyban.

Elolvasom a cikket »

Allergia

Ha allergiás vagy, sok problémától kímélheted meg magad a gyakori pizsama váltással. A túl sokáig hordott hálóruha ugyanis rontja az allergiás tüneteket.

Influenza

Míg az immunrendszered mindent megtesz, hogy legyőzze az influenza támadásba lendült kórokozóit, addig a túlhordott pizsamával te csak nehezíted a védekezőrendszered dolgát. Utat engedsz nem csak az influenza, de más fertőzések okozóinak is.

Rossz alvás

Lehet, hogy csak a tudatalatti működése miatt érezzük így, de annyi biztos, hogy ha friss hálóruhában és tiszta ágyneműben hajtjuk álomra a fejünket, sokkal jobban tudunk aludni!

Rossz szagok

Ha tudod, hogy másnap reggel nem lesz időd még egy villámgyors zuhanyra sem, mindenképp tiszta pizsamát vegyél fel lefekvés előtt. A többször használt hálóruhának jellegzetes – mondjuk ki –, rossz szaga van, amit te is átveszel reggelre. Ilyenkor pedig semmiképp nem kerülheted el a napkezdő tusolást.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet