A daganatos betegségek elleni harc támogatására online rákkutatási tudásközpontot hozott létre az Európai Unió.

A virtuális rákellenes tudásközpont fő funkciója az adatgyűjtés és koordináció lesz

A bizottság szerdai tájékoztatása szerint a program célja adatokat gyűjteni a 65 év alatti európaiak körében és összehangolni a rákkal szembeni fellépéseket. A tájékoztatás szerint a tudásközpont révén bővülni fognak a rákkal kapcsolatos uniós informatikai rendszerek portáljai, adatbázisok.

A platform feltérképezi a daganatos megbetegedéssel kapcsolatos statisztikákat, tendenciákat annak érdekében, hogy értékelni lehessen a megelőzési stratégiák és szűrőprogramok hatékonyságát.

A központ létrehozása az európai egészségügyi unió egyik kulcsfontosságú pillére lesz

Emellett a rák megelőzésére, szűrésére, diagnosztizálására és kezelésére vonatkozó európai iránymutatásokat biztosít az uniós régiók közötti egyenlőtlenségek csökkentése érdekében, valamint felhívja a figyelmet a kutatási és kezelési hiányosságokra.

A tudásközpont az európai rákellenes terv egyik kiemelt kezdeményezése, a bizottság egyik fő egészségügyi prioritása és az európai egészségügyi unió egyik kulcsfontosságú pillére. A brüsszeli testület mintegy 4 milliárd euróval finanszírozza a daganatos betegségek kutatásával, kezelésével és a megelőzéssel kapcsolatos tevékenységeket.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

reggeli kave, caffe, reggeli kave 2

Mi történik a testeddel, ha reggeli kávéval indítasz?

A reggeli kávé, amivel indítod a mindennapjaidat talán eddig nem is tudtad, hogy nem tesz jót a testednek. Ebbe a cikkben megtudhatod, hogy mi történet a testeddel kávé fogyasztás közben, és hogy mikor érdemes az első kávédat meginni.