Éhgyomorra kávét inni rendkívül káros lehet az emberi szervezet számára. Összegyűjtöttük, milyen hatásai vannak, ha reggelente iszol kávét.
Egyetemi kutatók rájöttek, hogy a kávét biodízelként is lehet használni, ezért könnyen előfordulhat, hogy a nem is olyan távoli jövőben az autók kipufogói a frissen főzött kávé illatát fogják árasztani magukból.
De az a csésze kávé, amivel minden reggel felébreszted magad, talán mégsem a legjobb napindító. Az orvosok szerint a kávéivásra a legjobb időpont a délelőtt közepe-vége, valahol 9:30-11:30 között.

Álmosabbnak érezheted magad.

Kave, Caffe, Reggeli Kave 5
/ Fotó: Bright Side
Sokunk számára a kávé a reggeli ébresztő, de lehetséges, hogy ha az ágyból kikelve rögtön iszol egyet, éppen az ellenkező hatást éred majd el. A koffein megduplázza a stresszhormonok szintjét, és alvászavarokat okozhat, ami miatt végül fáradtság lép fel. Ha a reggeli kávédat cukorral iszod, lehet, hogy hamarosan újra elálmosodsz. Ennek az az oka, hogy a szervezet elkezd inzulint termelni, hogy ellensúlyozza a cukrot, a vércukorszint ezzel lezuhan, aminek a vége ingerültség és fáradtság lesz.

A szervezeted gyorsabban veszíthet fontos ásványi anyagokat.

Kave, Caffe, Reggeli Kave 4
/ Fotó: Bright Side
Ha a szokásos reggeli kávéddal kezded a napot, a szervezeted sok vitamint és ásványi anyagot veszíthet. Meggátolhatja a vas, a magnézium és a B-vitaminok megfelelő felszívódását, melyek nélkülözhetetlenek az idegrendszer számára. A túl sok koffein kioldja a kalciumot a csontokból, ezzel gyengévé és törékennyé téve őket.

Bánthatja a gyomrot.

Kave, Caffe, Reggeli Kave 3
/ Fotó: Bright Side
Míg a kedvenc italod segít abban, hogy magadhoz térj, közben arról is gondoskodik, hogy gyakrabban kelljen WC-re járnod. A kávé aktiválja az idegrendszert, viszont kihat a vastagbélre is, és hasmenést okozhat. Sokan tejjel vagy tejszínnel isszák a kávét, de mivel sokaknak problémát okoz a laktóz megemésztése, ez gyomorbántalmakat okozhat.

Hízáshoz vezethet.

Reggeli Kave, Caffe, Reggeli Kave 2
/ Fotó: Bright Side
Bár a feketén fogyasztott kávé égeti a zsírt, megzavarhatja az egészséges alvási ritmust. Ha pedig nem alszol eleget, éhesebb leszel és jobban fogsz sóvárogni az édességek után. Sok kávés ital tele van cukorral és kalóriával, ettől pedig könnyen hízhatsz.

Kiszáríthatja a bőrt.

Kave, Caffe, Reggeli Kave 1
/ Fotó: Bright Side
Mivel a kávétól többször kell kimenned a mosdóba, könnyebben kiszáradhatsz tőle. Ha pedig kiszáradsz, a méreganyagok nehezebben tudnak a bőrön át távozni. A kiszáradt bőr sokkal sérülékenyebb, a ráncosodásra is hajlamosabb.

Megemelheti a vércukorszintet.

Kave, Caffe, Reggeli Kave
/ Fotó: Bright Side
A reggeli kávé a sejtek számára megnehezíti a vércukorszint szabályozását, ez pedig betegségeket okozhat. A magas vércukorszint hízáshoz vezet, és növeli a bőrfertőzések kockázatát is.

Fokozhatja a szorongást.

Mikor reggel felkelsz, a stresszhormonjaid szintje általában a maximumon van. Mivel a kávénak stimuláló hatása van, nyugtalanná válhatsz tőle, fokozhatja a szorongást.

Majonézes kávéról írt a Hellmann’s a Twitteren, kiakadtak a követők. Ha érdekel itt megtekintheted.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet