Roshi Rouzbehani iráni származású illusztrátor: „Egyenlő esélyeket mindenki számára származástól, nemtől, kortól, bőrszíntől függetlenül!”

Roshi Rouzbehani iráni ötven iráni nő illusztrált életrajzát készítette el könyvében, akikre büszkék lehetnek, és a világnak is hallani kell róluk.

Pozitív példa a fiatalok számára

Ezúttal a WIMP ügynökség és a Fantasztikus nők társasjáték után ismét egy egyéni – de közösségi finanszírozásból megvalósuló –  kezdeményezést mutatunk be, amely a női egyenjogúság és szerepvállalás fontosságára hívja fel a figyelmet.

50 Irani No Konyv
Roshi Rouzbehani: 50 Inspiráló Iráni Nő / Fotó: Roshi Rouzbehani

Roshi Rouzbehani londoni illusztrátor 12 órán belül összegyűjtötte a Kickstarter oldalán könyve, a 50 Inspiring Iranian Women kiadásához szükséges összeget. A kiadványban ötven olyan kiemelkedő iráni nő illusztrált életrajza szerepel, akik jelentős eredményeket értek el a művészetek, a tudomány, a sport, az oktatás, a humanitárius tevékenység területén.

Queen Latifah: rövidfilm programja segít képviseltetni a női kisebbséget

Kevés színes bőrű nőnek sikerült elérnie azt, amit a színész-énekesnő Queen Latifahnak. Ezen felbuzdulva a Tribeca Filmfesztivál keretén belül mutatta be a The Queen Collective projekt rövid dokumentumfilmjeit, amelyekben színes bőrű nők mondják el történeteiket. És ez még csak a kezdet. ballet after dark

„Azt vettem észre, hogy az egész világon népszerűek a híres nőkről megemlékező kiadványok, de ezekben nem nagyon szerepelnek a honfitársaim. Ezért elhatároztam, hogy a magam eszközeivel mutatok be néhány iráni kiválóságot. Azáltal, hogy ezeket a rendkívüli nőket jobban megismerik az emberek, a fiatalabb generációk számára is pozitív példát jelentenek” – nyilatkozta a Creative Boomnak az iráni grafikus.

https://www.instagram.com/p/CCMTRgTgVUw/

A kiadványban szerepel Maryam Mirzakhani, a kiváló matematikus, az első nő, aki 2014-ben megkapta a matematikai Nobel-díjnak számító Fieds-díjat. Mirzakhani fájóan fiatalon, 40 éves korában hunyt el, de eredményeinek köszönhetően a születésnapján (május 12.) a női matematikusokat ünnepeljük.

BBC News Maryam Mirzakhani – First Woman to win the Fields Medal

Live interview for BBC News about the legacy of Iranian Mathematician Maryam Mirzakhani – the first woman to win the Fields Medal (maths equivalent of the No…

Egy másik híres iráni asszony, akinek életrajzát megismerhetjük Rouzbehani illusztrációiból, Roza Montazemi szakács oktató, a legismertebb iráni szakácskönyv, az 1964 óta folyamatosan, még az iraki háború alatt is kiadott A főzés művészetének szerzője.

A kreatív iparág és a kisebbségek Roshi Rouzbehani szemén keresztül

Touran Mirhadi történetét érzem a leginkább sajátomnak. Ő az iráni gyermekirodalom úttörője, a modern oktatás megteremtője Iránban. Azt vallotta, hogy nagy szomorúságból születnek a nagy tettek. Számára öccse halála jelentette a tragédiát, amely után megalapította egyedülálló, innovatív iskolarendszerét. Az ő kitartása motivál minket is, hogy a rengeteg nehézség ellenére folytassuk a feladatainkat” – mondta a teheráni születésű Rouzbehani, aki 2011 óta él az Egyesült Királyságban.

A kisebbség reprezentációjára hívja fel a figyelmet fekete legókból készült szobrokkal a kanadai művész

A torontói képzőművész 2013 óta foglalkozik gyerekkora játékából készült alkotásokkal. Már kisfiúként szembesült a kisebbség reprezentációjának szegénységével, ezért fontos volt számára, hogy művészete tükrözze kultúráját és tapasztalatait. De mi is az az afrofuturizmus? Az afrofuturizmus a jövő művészeti, tudományos és technológiai újragondolása fekete szemüvegen keresztül.

Az egyetemen grafikát tanult, de emellett elvégezte az üzleti menedzsment szakot, IT menedzsment szakiránnyal. Jelenleg Londonban él és szabadúszó illusztrátorként és ékszertervezőként dolgozik. Több neves szervezettel és médiummal működött már együtt. Munkái középpontjában álló témák a társadalmi nemek egyenjogúsága, a nők vezetői szerepvállalása, a női szolidaritás, a nők fizikai és lelki egészsége.

آه آیا صدای زنجره‌ای را که در پناه شب به سوی ماه می‌گریخت از انتهای باغ شنیدید؟ من فکر می‌کنم که تمام ستاره‌ها به آسمان گمشده‌ای کوچ کرده‌اند و شهر، شهر چه ساکت بود … #فروغ_فرخزاد . . . . . #editorialillustration #illustration #illustratorsoninstagram #meditation #night #persiangarden #تصویرسازی #تصویرگری #مدیتیشن #شعر #فروغ #شب #باغ_ایرانی

No Description

„Úgy gondolom, az alacsony képviselettel rendelkező kisebbségek hangját jobban kell hallatnunk ahhoz, hogy a kreatív ágazat sikeres legyen. Egyenlő esélyek mindenki számára származástól, nemtől, kortól, bőrszíntől függetlenül. Szeretném látni, ahogy a szakmánk vezetői harcolnak a rasszizmus és minden más igazságtalanság ellen. Jó lenne, ha a pénzügyi oldal is átláthatóbb lenne. Az illusztrátoroknak tisztában kéne lennie az értékükkel és magabiztosan tárgyalni az ügyfeleikkel” – válaszolja arra a kérdésre, hogy min változtatna a kreatív ágazatban.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból