A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) október 24-én jelentette be, hogy vádat emel dr. Schadl György és 21 társa – köztük Völner Pál államtitkár – ellen korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt.

A vádiratból közölt részletekből kiderült, hogy a végrehajtói kar elnöke Excel-táblába könyveltette a kenőpénzek kifizetését, egy másik vádlott csecsen emberrablókra való hivatkozással követett el szélhámosságot és, hogy dr. Schadl György a rácsok mögül kitelefonálva utasította apját és feleségét a pénz és ékszer elrejtésére. Vannak azonban olyan részletek, amik nem kerültek bele a vádiratba, ezeket a Blikk szedte össze.

Kihagyták például azt a részletet, hogy a végrehajtói kar elnökét a repülőtéren tartóztatták le, mielőtt Dubajba utazott volna. Ez azért lehet érdekes, mert elképzelhető, hogy figyelmeztették a házaspárt, és éppen szökni próbáltak. Schadl esetében a KNYF vádiratában csak az szerepel, hogy 2021. november 5-től november 8-ig volt őrizetben, utána pedig letartóztatásban.

Kimaradt az is, hogy a nyomozati anyagok alapján Schadl sok embernek – köztük végrehajtóknak és azok hozzátartozóinak, valamint Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak is –, segített a jogi diplomájukhoz szükséges vizsgák letételében.

Blikk megkeresésére a KNYF azt közölte, „a bűnügyben felmerült, bűncselekmény gyanúját keltő, azonban a vádirat részévé nem tett tényállások vonatkozásában a KNYF több nyomozás elkülönítéséről döntött”. Tehát bizonyos ügyekben még további nyomozás zajlik, amelyeket külön tárgyalnak a korrupciós vádaktól.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet