A rózsaszín Himalája só nem csupán kinézete miatt különleges.
Táplálkozási szempontból, gyógyhatásai miatt és kulináris tekintetben is világszerte nagyon népszerű. Az erősen feldolgozott asztali só helyett neked is érdemes a rózsaszín Himalája sót használnod! Annál is inkább, mivel nagyon sokféleképpen felhasználható, így borsos ára hamar megtérül. A szépségápolásban is szánhatsz neki szerepet, fantasztikus bőrradír és fürdősó készíthető belőle.

Mi is pontosan a rózsaszín Himalája só?

Tömören összefoglalva a lényeget, egy nagyon különleges sófajta. Ez a kősó vagy halit Pakisztán Punjab régiójából származik, kb. 300 km-re a Himalájától. A világon itt találhatók a leggazdagabb sómezők, melyek igen régiek. Olyannyira, hogy korukat nagyjából 4 milliárd évre becsülik, keletkezésük a Föld kialakulásának idejével kapcsolható össze. Éppen ezért úgy vélik, hogy a Himalája só az eredeti, legelső tenger szilárd maradványa. A Himalája sót 1500 m mélyről bányásszák a Himalája hegyvonulat alól. Az ezekből a bányákból kitermelt só több millió év alatt óriási nyomásnak volt kitéve, tisztaságát 99%-osra becsülik.
Színváltozatai – köztük a rózsaszín árnyalat is – a só ásványi anyag tartalmához kapcsolódnak. Létezik belőle rózsaszín, piros és fehér is. A rózsaszín Himalája só kémiailag nátrium-klorid, mely elengedhetetlen tápanyag az állati és az emberi szervezet számára. Ez a sófajta 84 különböző ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, tehát jóval többet tesz, mint csupán ízesíti az ételeinket. bontogatta szárnyait.

Miért jobb az asztali sónál?

Jóval egészségesebb választás, mivel nem feldolgozott, mint az asztali só. Bányászata nagyrészt kézi módszerekkel történik, ebben is különbözik az asztali sótól, amit igen sokféle módon dolgoznak fel. A feldolgozás során pedig ásványi anyag tartalma szinte teljesen megsemmisül. Többnyire az asztali sóban csak egyetlen ásványi anyag található meg, a nátrium, valamint a jód, ha azt külön hozzáadják. Ugyanakkor gyakran fehérítik és alumínium származékot is felhasználnak az előállítása során.
A rózsaszín Himalája só legfontosabb előnyei

Enyhíti a légzési problémákat

Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásával segíti a felesleges nyálka fellazulását, kiürülését. Asztma és allergiák esetén az egyik legjobb természetes gyógymód a sóbarlang terápia, amit már a görögök is alkalmaztak.

Kiegyensúlyozza a szervezet pH szintjét

Magas ásványi anyag tartalmával a rózsaszín Himalája só erre is képes. Gondolhatnánk, hogy ez nem nagy ügy, pedig az egészséges sav-bázis egyensúly óriási hatással van egészségünkre. Növeli az immunitást, de segíti a jó emésztést is. Mivel nátriumot és más elektroliteket is tartalmaz, közvetlen hatást gyakorol a vér pH szintjére.

Javítja az emésztést

Tisztított vízből és Himalája sóból valóságos gyógyitalt készíthetünk, ha az emésztésünk rendetlenkedik. Ha ebből mindennap iszol egy keveset, elősegítheted az emésztőszervek megfelelő működését, beállíthatod egészséges ritmusukat, helyreállíthatod a gyomorsav egyensúlyát és elősegítheted az emésztőnedvek termelődését, melyekkel harmonizálhatod az emésztés teljes folyamatát.

Elősegíti a jobb alvást

Jobban tudsz pihenni éjjel a só magas ásványi tartalmának hála. Nehéz lehet ugyan elhinni, de ha nap mint nap fogyasztunk rózsaszín Himalája sót, mélyebben fogunk tudni aludni. Kutatások kimutatták, hogy a nagyon alacsony sótartalmú diéta alvási nehézségeket okozhat. Ez nem azt jelenti, hogy bármelyik sófajtát ezentúl tömnünk kell magunkba, hogy éjjelente nem ébredjünk fel, de az egészséges sófogyasztáshoz a rózsaszín Himalája só biztosan a legjobb választás.

Erre figyelj vásárlásnál!

Mikor rózsaszín Himalája sót vásárolsz, figyelj nagyon a minőségre. A gyanúsan alacsony árú terméket hagyd a polcon! Ellenőrizd a csomagoláson a származási országot, hiszen az eredeti Himalája só kizárólag Pakisztánból származhat. Az olcsóbb termékeket valószínűleg a felszínhez közelebb eső rétegekből bányásszák, ahol már nagyobb a szennyeződés esélye.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.