A sötét anyag hiányát azonosította egy galaxisban a Hubble

A sötét anyag hiányát azonosította az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Hubble űrteleszkópja egy ultradiffúz galaxisban (UDG).

Egy galaxis távolsága meghatározza fizikai jellemzőit is

Az NGC1052-DF2 (DF2) jelű galaxis távolságát minden eddiginél pontosabban sikerült meghatároznia a Zili Shen és Pieter van Dokkum, a Yale Egyetem kutatói és Shany Danieli, a NASA munkatársa vezette nemzetközi kutatócsoportnak, adta hírül a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő portál.

„A távolság pontos meghatározása döntő jelentőségű a galaxis fizikai jellemzőinek becslésében, és így a sötét anyag hiányának megállapításában” – mondta Danieli.

Sotet Anyag Hiany Hubble Galaxis
A NGC1052-DF2 galaxis / Fotó: NASA, ESA, Z. Shen, P. van Dokkum, S. Danieli

Az Astrophysical Journal Letters című tudományos lapban bemutatott tanulmány a Hubble űrtávcső – amely már két összeütköző galaxist is megörökített – által megtett 40 Föld körüli keringés adatain alapul.

Az NGC1052-DF2 jelű galaxisból a sötét anyag hiányzik, de miért

Az eredmények megerősítik a kutatók 2018-as kutatási eredményeit.

Úgy gondolom, az emberek jogosan kérdőjelezték azt meg, hiszen ez egy nagyon szokatlan eredmény. Jó lenne, ha létezne egy egyszerű magyarázat, például a rosszul mért távolság. De szerintem sokkal viccesebb és érdekesebb, hogy ez tényleg egy furcsa galaxis

– mondta van Dokkum. A táguló univerzum nagy része a titokzatos sötét anyagból áll, amelyet a kutatóknak még nem sikerült közvetlenül bizonyítaniuk, csak közvetett bizonyítékokat találtak létezésére.

Feltételezhetően ez az anyag tartja össze a galaxisokat, amelyek forgómozgásuk miatt gyakorlatilag szétrepülnének: plusz tömeget ad nekik. A sötét anyag valószínűleg ötször gyakoribb, mint a normál anyag, de nem bocsát ki fényt vagy detektálható sugárzást, csupán gravitációs hatása észlelhető. Kutatók szerint a kozmosz 27 százalékát alkotja. Arra nincs jó magyarázat, hogy hogyan és miért nincs a Cet északi csillagképben lévő NGC1052-DF2 jelű galaxisban sötét anyag.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból