A sötét anyag hiányát azonosította az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Hubble űrteleszkópja egy ultradiffúz galaxisban (UDG).

Egy galaxis távolsága meghatározza fizikai jellemzőit is

Az NGC1052-DF2 (DF2) jelű galaxis távolságát minden eddiginél pontosabban sikerült meghatároznia a Zili Shen és Pieter van Dokkum, a Yale Egyetem kutatói és Shany Danieli, a NASA munkatársa vezette nemzetközi kutatócsoportnak, adta hírül a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő portál.

„A távolság pontos meghatározása döntő jelentőségű a galaxis fizikai jellemzőinek becslésében, és így a sötét anyag hiányának megállapításában” – mondta Danieli.

Sotet Anyag Hiany Hubble Galaxis
A Ngc1052-Df2 Galaxis / Fotó: Nasa, Esa, Z. Shen, P. Van Dokkum, S. Danieli

Az Astrophysical Journal Letters című tudományos lapban bemutatott tanulmány a Hubble űrtávcső – amely már két összeütköző galaxist is megörökített – által megtett 40 Föld körüli keringés adatain alapul.

Az NGC1052-DF2 jelű galaxisból a sötét anyag hiányzik, de miért

Az eredmények megerősítik a kutatók 2018-as kutatási eredményeit.

Az életműdíj talán azért fontos igazán, mert a híre a zenénket, az oláh cigány és ezzel együtt a magyar kultúrát olyan emberekhez is eljuttatja, akik erről korábban még csak nem is hallottak és nyitottá válnak iránta. Az elismerés talán más cigányegyütteseket is segíthet az előrejutásbansegíthet az előrejutásbansegíthet az

– mondta van Dokkum. A táguló univerzum nagy része a titokzatos sötét anyagból áll, amelyet a kutatóknak még nem sikerült közvetlenül bizonyítaniuk, csak közvetett bizonyítékokat találtak létezésére.

Feltételezhetően ez az anyag tartja össze a galaxisokat, amelyek forgómozgásuk miatt gyakorlatilag szétrepülnének: plusz tömeget ad nekik. A sötét anyag valószínűleg ötször gyakoribb, mint a normál anyag, de nem bocsát ki fényt vagy detektálható sugárzást, csupán gravitációs hatása észlelhető. Kutatók szerint a kozmosz 27 százalékát alkotja. Arra nincs jó magyarázat, hogy hogyan és miért nincs a Cet északi csillagképben lévő NGC1052-DF2 jelű galaxisban sötét anyag.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet