A londoni Tudomány Múzeuma és a cambridge-i egyetemi könyvtár fogja ezután kezelni korunk egyik legnagyobb elméjének, Stephen Hawking tudományos és személyes hagyatékának egy részét.

Közel 1,7 milliárd forintot fizetett a két intézmény

Egy világhírű tudós vagy művész halála után a személyes veszteség mellett az örökösök vállát nyomja az a teher is, hogy méltó módon gondoskodjanak a hagyaték megőrzéséről. Prince esetében láthattuk, milyen problémákat okoz, ha végrendelet nélkül hal meg egy zenész. Umberto Eco hatalmas könyvtárának elhelyezéséről is több éven át egyezkedett az állam az örökösökkel, amíg sikerült megoldást találni a harmincezer kötet elhelyezésére. 

Két fontos intézmény, a londoni Tudomány Múzeuma és a Cambridge-i Egyetemi Könyvtár vásárolta meg az államtól Stephen Hawking örökségének egy részét 5,9 millió dollár (közel 1,7 milliárd forint) értékben, írja a CNN. A múzeum és az egyetemi könyvtár képviselői Hawking két gyermeke, Lucy és Tim Hawking valamint a brit digitális és kulturális miniszter, Caroline Dinenage jelenlétében jelentette be az adásvétel tényét.

Stephen Hawking Hagyatek
Stephen Hawking 2006-Ban / Fotó: Getty Images

A múzeum, amely a 20. század egyik legkiválóbb tudósának irodáját és annak minden berendezését – híressé vált kerekesszékét, beszédszintetizátorát és személyes tárgyait – vásárolhatta meg, közleményében úgy fogalmazott, hogy „valódi kincsesbányához” jutottak, és ilyen lehetőség csak egyszer adódik az életben.

Az örökség után fizetendő adó elengedése fejében az örökösök megállapodtak az állammal

Stephen Hawking örökösei és az állam korábban megállapodtak abban, hogy az örökösödési adó elengedése fejében lemondanak az állam javára néhány, a nemzet számára kulturális, tudományos vagy történelmi szempontból jelentős vagyontárgyról. Ezeket vásárolhatták meg most az intézmények.

Kapcsolódó cikk

Stephen Hawking tízezer oldalnyi tudományos dokumentumai, személyes levelezésének anyaga viszont a Cambridge-i Egyetem könyvtárában maradnak. A hagyaték részét képezi egy terjedelmes fotógyűjtemény is, amelynek darabjai többek között olyan személyiségekkel történt találkozókat örökítenek meg, mint Ferenc pápa vagy a korábbi amerikai elnöki pár, Bill és Hillary Clinton. A hagyaték egyik legszemélyesebb darabja az a levél, amelyet Stephen Hawking 1948-ban, hatéves korában írt édesapjának.

Kiállítás készül Stephen Hawking hagyatékából

A Cambridge Egyetem adománygyűjtést szervez, hogy előteremtse a katalógus és a levéltár anyagainak megőrzéséhez szükséges anyagi forrást. 2022 elején tervezik megnyitni a legérdekesebb anyagokból összeállított kiállítást.

Nagyon örülünk, hogy ez a két kiemelkedő intézmény fogja édesapánk életművét gondozni ezután, és elérhetővé teszik a lehető legszélesebb nyilvánosság számára, valamint megőrzik az eljövendő generációk számára is

– nyilatkozták Stephen Hawking gyermekei, Lucy, Tim és Robert.

Hozzátették, édesapjuk, akinek halála után jelentek meg kötetbe gyűjtve az élet legégetőbb kérdéseire adott közérthető válaszai, mélyen hitt abban, hogy mindenkinek meg kell adni az esélyt arra, hogy megismerje a természettudományokat. Ezért biztosan boldogan nyugtázná, hogy hagyatékát a Tudomány Múzeuma és a Cambridge-i Egyetem Könyvtára fogja gondozni. 

Stephen Hawkingnál 21 éves korában fedezték fel gyógyíthatatlan betegségét, az amiotrófiás laterálszklerózist, de fizikai állapota ellenére briliáns elméjének köszönhetően a 20-21. század egyik legmeghatározóbb tudósává és legnagyobb elméleti fizikusává vált. Orvosaira rácáfolva 2018-ban, 76 évesen hunyt el.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet