Steve McQueen, az Oscar-díjas 12 év rabszolgaság brit rendezője George Floyd emlékének szentelte a cannes-i filmfesztivál programjába beválogatott két új alkotását, a Lovers Rockot és a Mangrove-t.

Mindkét alkotás bekerült a Cannes 2020 válogatásba

Noha az eredeti keretek között elmarad a cannes-i filmfesztivál a koronavírus-járvány miatt, a szervezői szerdán hirdették ki a hivatalos versenyprogramot. Steve McQueennek két filmje, a Lovers Rock és a Mangrove is bekerült a Cannes 2020 címmel készített, 56 produkcióból álló válogatásba.

Steve Mcqueen George Floyd Mangrove Lovers Rock Cannes Filmfesztival 2020
Mcqeen És Floyd / Fotó: Kevin Winter / Getty Images, Kerem Yucel / Afp

McQueen közleményében úgy fogalmazott, hogy filmjeit George Floydnak és minden meggyilkolt fekete embernek dedikálja, akár az Egyesült Államokban, akár Nagy-Britanniában, akár máshol éltek, írja a Deadline. A Lovers Rock és a Mangrove a BBC által rendelt öt filmből álló Small Axe-antológia részeként készült.

A Variety tudósítása szerint szerdán a Star Wars-sztár, John Boyega is felszólalt a rendőri erőszak áldozatává vált George Floyd halála miatt Amerika-szerte ismét fellángoló Black Lives Matter-mozgalom egy tüntetésén a londoni Hyde Parkban. Boyega is szerepelt a Small Axe-antológia egy filmjében.

Dr. Robin DiAngelo: Így mehet végbe a rasszizmus megállításához szükséges paradigmaváltás

A rasszizmus problémája évszázadok óta velünk él, hiszen az ember ösztönösen tart attól, ami és aki valamiért más mint ő. Dr. Robin DiAngelo, a Washington Egyetem tanszékvezetője, a fehér rassz identitásának és a rasszok közötti kapcsolatok tudományának szakértője szerint azonban tudatos magatartással, odafigyeléssel „forradalmi” változást is előidézhetünk.

Az antológia a hatvanas évektől a nyolcvanas évek közepéig a londoni afrikai-karibi fekete közösség életét dolgozza fel. A cím, Small Axe (Kis fejsze) egy afrikai mondásra utal: “Ha te egy nagy fa vagy, mi vagyunk a kis fejsze”.

A Mangrove ráadásul a fekete aktivisták történetét veszi górcső alá

Bár a BBC eredetileg ötször egy-egyórás epizódot rendelt, a sorozat részeit végül játékfilm hosszúságúra bővítették, így nevezni lehetett azokat a cannes-i filmfesztiválra. A sorozat darabjait még idén levetíti a BBC One, és elérhetők lesznek az angol iPlayer szolgáltatással is.

Fotók: Az Egyesült Államok-beli antirasszista tüntetések második napja

Bár a polgármesterek kijárási tilalmat rendeltek el, és sokak felháborodására Trump a Nemzeti Gárda bevetésével és gumilövedékekkel fenyegetőzik, a tüntetések nem látszanak csitulni. George Floyd halála miatt, valamint a fekete bőrű lakosság ellen fellépő rendőri brutalitás és a fehér felsőbbrendűséggel átitatott társadalmi berendezkedések ellen tüntetések sorozata kezd kibontakozni az Egyesült-Államokban.

A Mangrove című film fekete aktivisták történetével foglalkozik. A Mangrove étterem a londoni fekete közösség gyülekezőhelye volt, ahol rendszeresen razziázott a rendőrség. Az emiatt szervezett tiltakozó felvonuláson a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, sok demonstrálót letartóztattak, és kilencük ellen vádat emeltek.

Steve Mcqueen Mangrove Lovers Rock George Floyd Cannes Filmfesztival 2020 Scaled
Jelenet A Lovers Rock Filmből / Fotó: Bbc

A film az 1970-ben az Old Baileyben megrendezett tárgyalásukat is bemutatja. A forgatókönyvet McQueen és Alastair Siddons jegyzi.

A nyolcvanas években játszódó Lovers Rock viszont kitalált történet, szerelemről és zenéről szól. Forgatókönyvét a rendező mellett Courttia Newland írta.

A cannes-i válogatásba került filmek egy részét más fesztiválokon, egyebek mellett a dél-koreai Puszanban, New Yorkban és Torontóban vetítik majd, és továbbra is tárgyalások folynak az együttműködésről a velencei filmfesztivállal.

A 12 év rabszolgaság készítői egyébként a Legyek urához hasonlatos filmet forgatnak.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet