Gondoltad volna, hogy nem a fogmosás a megoldás a kifogástalan szájhigiéniára?
Ausztrál kutatók azonban egész más eredményre jutottak. Szerintük ettől még nem lesz megoldva a szájhigiénia, főleg nem úgy, hogy azzal a fogaid épségét is meg tudd őrizni. De akkor hol az igazság?
Naponta kétszer, legalább 2 percig – így szól az aranyszabály, amit egészen kiskorunk óta ismerünk és többé-kevésbé igyekszünk alkalmazni. Ausztrál tudósok szerint azonban ez nem sokat segít a fogainkon. Meglepő, de a legújabb tudományos álláspont szerint sokkal inkább a táplálkozásra kellene odafigyelni, semmint a fogak sikálására. A szájüreg állapota, azaz a szájhigiénia a szakemberek szerint mindent elárul egészségünkről. A rossz táplálkozási szokások itt is jól nyomon követhetők, hiszen ezek miatt alakul ki az ínygyulladás és emiatt lesznek lyukas fogaink is.

Kapcsolódó cikk

A fogmosás természetesen fontos, de egy nagyon jó hasonlattal élve csak annyit számít, mintha egy autót rossz motorral vinnénk az autómosóba. Tiszta lesz ugyan, de a problémája attól még nem fog megoldódni. Sokkal inkább a táplálkozási szokásainkon van a hangsúly, a megfelelő zsírok, az A-, D-, K2-vitamin bevitelén, melyek mind fontosak a fogak számára. A káros élelmiszerek azok, melyek elindítják a betegségeket a fogaknál és a szájüregben is. A fehér liszt és növényi olajok ilyen szempontból a legkárosabbak, mivel ezek finomított szénhidrátok, azaz a szájban ugyanúgy viselkednek, mint a fogak legfőbb ellenségének kikiáltott cukor.
Fogaink számára a leghasznosabb élelmiszerek a teljes tejtermékek, a húsok, a tojássárgája. Ha ezeket a hasznos zsírokat tartalmazó élelmiszereket mellőzzük, nem sokat tehetünk fogaink állapotának javításáért.
A szakemberek ezenkívül ellenzik a szájzuhany használatát is. Azt mondják, ez olyan, mintha egy gránátot dobnánk a szánkba, ami minden baktériumot kirobbant onnan. Nem csak a rosszakat, de válogatás nélkül a jókat is. Ez pedig rossz leheletet is eredményezhet, hiszen az egészséges – és nem bűzlő – szájüregnek a hasznos baktériumokra nagy szüksége van.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.