Toplista Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot...

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A tíz legjobb kalandregény

Promóció

Minden idők legnagyobb hatású könyveinek százas listáját állították össze a BBC által felkért szakértők. Az alábbi listánkon a 10 legjobb kalandregényt regényt tárjuk elétek.

A világ 100 legjobb regénye

Promóció
- Advertisement -

A kizárólag angol nyelven írt alkotásokat tartalmazó válogatás tíz különböző kategóriában sorol fel tíz olyan fikciós művet, amelyek a testület szerint az elmúlt 300 évben a legnagyobb hatást gyakorolták életünkre és gondolkodásunkra.

A zsűri tagjai: Stig Abell, Mariella Frostrup, Juno Dawson, Kit de Waal, Alexander McCall Smith, Syima Aslam

A tíz kategória – identitás, romantikus, kalandregény, élet-halál-másvilág, politika, társadalom, gyermek- és ifjúsági, család és barátság, krimi, szabályszegők – legjobbjait mi is közzétesszük egy rövid ismertető leírással.

A 100-as lista korábbi TOP10-es listái: TOP10 identitáskereső regényTOP10 szerelmes regényTOP10 fantasy regény, TOP10 politikai regény, TOP10 társadalmi témájú regények.

Most a tíz legjobb kalandregény következik:

Kevin Barry: City of Bohane (Bohane városa)

City of Bohan / Illusztráció: R. Kikuo Johnson

Az ír szerző 2011-ben megjelent könyve 2053-ban játszódik egy képzeletbeli írországi városban. A regény egészen rendkívüli fantáziavilágát a kelta mítoszok, a képregények, az amerikai televíziózás és filmek, a skandináv-viking sagák és a melankolikus portugál népdalok, a fadók sajátos egyvelege alkotja.

Bohan városában keveredik a múlt, a jelen és a jövő: a jelenleginél jóval elmaradottabb a technológiai fejlettség, nincsenek törvények, ezért ellenséges bandák harcolnak a város irányításáért.

A fő konfliktus a hatalmon lévő Hartnett Fancy és a Cusack-ok közötti hatalmi harc jelenti, amelyet egy gyilkosság éleszt fel. Magyarul nem jelent meg a kötet, de nem lesz könnyű dolga az eredeti nyelven olvasónak az író által teremtett sajátos nyelvjárás értelmezésével.

Ken Follett: Tű a szénakazalban (Eye of the Needle)

Ken Follett: Tű a szénakazalban / Fotó: criminalelement.com

A 2. világháború idején játszódó kémregény 1978-ban jelent meg, magyarra Szíjgyártó László fordította.

Film is készült a könyv alapján Donald Sutherland főszereplésével 1981-ben. Faber egy szuperkém, aki Tű fedőnéven a németeknek dolgozik Angliában. Megbízása szerint a normandiai partraszállásról kell információkat gyűjtenie.

A történelmi hitelesség, a kidolgozott karakterábrázolás és a lebilincselő történetvezetés emelik minden idők egyik legjobb kémtörténetévé.

Eye of the Needle (1981) Clip – out on BFI Blu-ray 24 September | BFI

Donald Sutherland stars in this thrilling adaptation of Ken Follett’s novel, available on Blu-ray in the UK for the first time from 24 September https://shop.bfi.org.uk/pre-order-the-eye-of-the-needle-dual-format-edition.html Subscribe: http://bit.ly/subscribetotheBFI Acclaimed adaptation of the best-selling espionage thriller by Ken Follet, and directed by Richard Marquand (most famous for Star Wars VI: Return of the Jedi).

Ernest Hemingway: Akiért a harang szól (For Whom the Bell Tolls)

Ernst Hemingway, az Akiért a harang szól szerzője / Fotó: Mondadori / Getty Iages

A spanyol polgárháború idején, 1937-ben játszódik az amerikai író 1940-ben jelent meg regénye, amelynek legfrissebb kiadását Sőtér István fordította. A főszereplő is egy amerikai katona, Robert Jordan, aki Franco tábornok fasiszta csapatai ellen harcol a Nemzetközi Brigádok oldalán.

Missziója során konfliktusba kerül a gerillacsapat vezetőjével, akik segítségével kéne végrehajtania a küldetést, felrobbantani egy hidat, hogy elvágják Franco csapatai utánpótlását.

A történet kiválóan érzékelteti a háború brutalitását, amelyet Hemingway haditudósítóként első kézből tapasztalt meg. Az 1943-ban készült filmadaptációhoz maga az író választotta ki a főszereplőket: Gary Coopert Jordan, Ingrid Bergmant pedig szerelme, Maria szerepére.

For Whom the Bell Tolls (1943) Official Trailer – Gary Cooper, Ingrid Bergman Movie HD

Subscribe to CLASSIC TRAILERS: http://bit.ly/1u43jDe Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Like us on FACEBOOK: http://bit.ly/1QyRMsE Follow us on TWITTER: http://bit.ly/1ghOWmt For Whom the Bell Tolls (1943) Official Trailer – Gary Cooper, Ingrid Bergman Movie HD During the Spanish Civil War, an American allied with the Republicans finds romance during a desperate mission to blow up a strategically important bridge.

Philip Pullman: Az Úr sötét anyagai trilógia (His Dark Materials Trilogy)

Az Úr sötét anyagai / Fotó: HBO

Az HBO idén kezdi vetíteni a bestseller-trilógiából készített sorozatot, ami valószínűleg sokak kedvét meghozza majd a fantasy történetek (újra)olvasásához.

Olvasni szerető sorozatrajongók, figyelem: tudjuk már, miket néztek jövőre – 1. rész

Igazán izgalmas listát állított össze az il Libraio könyves portál: összegyűjtötték, hogy mely könyvek alapján készült sorozatok várhatóak 2019 végén és 2020-ban a Netflixen, az Amazon Prime Videón és az HBO-n. A te kedvenc könyved vajon köztük van? sorozatok 2019, új sorozatok 2019, sorozatok magyarul

Pullman rejtélyes fantáziavilágában a főszereplő Lyra, egy kiskamasz lány. Szülei halála után egy kollégiumba kerül, ott kezdődnek a kalandjai. Lyra eljut északra, boszorkányok és harci jegesmedvék közé, miközben egy misztikus műszer, az aletiométer mutatja számára az igazságot.

A trilógia önálló terminológiával rendelkezik: az emberek lelke például valamilyen tulajdonságukat jellemző állat formájában jelennek meg, ezek az állatok a daimónok.

Az északi fény (1995), A titokzatos kés, (1997) A borostyán látcső (2000) Borbás Mária fordításában hódította meg a magyar olvasókat.

Walter Scott: Ivanhoe

Sir Walter Scott, az Ivanhoe szerzője / Fotó: Corbis / The Guardian

A szerzőt a klasszikus történelmi regény megteremtőjének is tartják, regénye 1820-ban jelent meg először. A 12. századba viszi vissza az olvasót, amikor a normanok megszállták a brit szigeteket. Az Ivanhoe alapvetően fikciós történet, de a politikai eseményeket történelmi pontossággal ábrázolja.

Ivanhoe egy nemesi származású, angolszász lovag, Oroszlánszívű Richárd király szolgálatában. Hazája, Anglia megvédéséért küzd a megszállók ellen.

A lovagi erények által megtestesített Jó és a megszállók által képviselt Rossz szembenállásán alapszik a történet, amelyben a hősre számos klasszikus próbatétel vár, hogy elnyerje szerelme, Rowena kezét. A legújabb, 2006-os kiadást Bart István fordította magyarra.

John Buchan: Mr Standfast

John Buchan: Mr Standfast / Fotó: abebooks.com

A megdöbbentően változatos életutat bejárt skót származású angol történész, politikus, katona, író, újságíró szerzőtől magyarul csak a legismertebb, 39 lépcső című, 1915-ben megjelent regényét olvashatjuk. Ez az első rész Buchan öt kötetes Richard Hannay-sorozatából, amelyet Alfred Hitchcock meg is filmesített.

Mégsem ezt, hanem az 1919-es kiadású Mr Standfast-ot, a sorozat harmadik részét válogatta be a top10-be a BBC által felkért zsűri karakterábrázolása és fordulatos történetvezetése miatt.

A főszereplő Richard Hannay fiatal, sikeres dandártábornok, akit az első világháború alatt felettese visszahív a nyugati frontról, hogy egy merőben más feladatot bízzon rá. Angliában kell megtalálnia egy rendkívül veszélyes német kémet, pacifista civilnek kiadva magát.

Raymond Chandler: Hosszú álom (The Big Sleep)

Humphrey Bogart Martha Vickers-szel Howard Hawks 1946-os Hosszú álom című filmben / Fotó: Allstar / Warner Bros

Chandler egy regénybe illő fordulattal lett a hardboiled krimiírás egyik legnagyobb alakja: egy kaliforniai olajcég alelnöke volt, de alkoholizmusa miatt elvesztette állását, a válság miatt pedig a vagyonát. Ebben a helyzetben ponyvaregények írásába fogott, első regénye volt a Hosszú álom 1939-ben.

Az olvasók leginkább a ’30-’40-es évek cigarettafüstös, világválság utáni Amerikájának ábrázolása és Philip Marlowe nyomozó zseniális, cinikus karaktere miatt kedvelik a szerző műveit.

A regényből készült 1946-os filmben Humphrey Bogart alakítja a detektívet, aki egy furcsa család és számos gyilkosság nyomába ered.  Az 1991-es magyar kiadást Lengyel Péter fordította.

Suzanne Collins: Az éhezők viadala trilógia (The Hunger Games)

Éhezők viadala (2012) / Fotó: Lions Gate Entertainment

Totth Benedek fordításában ismerhetjük meg Katniss és társai disztopikus, reality-be oltott modernkori gladiátortörténetét.

Az alapszituáció kegyetlen: Amerika helyén alakult ország, Panem tizenkét megyéjéből egy-egy kamasz fiút és lányt sorsolnak minden évben, hogy a fiatalok élet-halál küzdelmét élőben közvetítsék az uralkodó Kapitólium lakóinak szórakoztatására.

Hogy lehet ebben a borzalmas helyzetben embernek maradni? A 2012-ben bemutatott, azonos című film hozta meg Jennifer Lawrence színésznő számára az igazi ismertséget.

Az éhezők viadala (2012)- magyar feliratos előzetes [ HD ]

Részletesebb leírást http://lnk.bz/uVd oldalon találsz Kritika a filmről: http://www.hokum.hu/2012/04/hunger-games-az-ehezok-viadala-2012.html Eredeti cím: The Hunger Games Magyar cím:Az éhezők viadala Amerikai premier: 2012 Március 23. Magyar premier: 2012 Március 22.

Patrick O’Brian: Jack Aubrey-regények

Russel Crowe az egyik regényből készült filmben, a Master and Commanderben / Fotó: Allstar / 20th-century fox / Sportsphoto Ltd

Húsz teljes és egy befejezetlen regény jelenti az angol Jack Aubrey regényeket, amelyeket 1969-től harminc éven át publikált az angol szerző. A Jack Aubrey az angol királyi flotta hajóskapitánya a napóleoni háborúk idején. Egy egyszerű, jókedélyű ember, aki a tengeren elemében van, ám a szárazföldön gyakran bajba kerül.

A másik főszereplő Stephen Maturin, hajóorvos, természetgyógyász és kém egy személyben, a kapitány teljesen ellentétes jellemű jóbarátja. O’Brian életművét gyakran Jane Austenéhoz mérik, a The New York Times már 1991-ben a legjobb kalandregénynek nevezte az Aubrey-Maturin regényeket.

A történetek összetettsége és a szereplők jellemfejlődése mindenképpen kiemelik a hajós regények sorából. Magyar fordítása nem készült.

J. R. R. Tolkien: Gyűrűk ura trilógia (The Lord of the Rings Trilogy)

Gyűrűk ura / Fotó: New Line Cinema

Az angol szerző trilógiája a világ legismertebb és legnépszerűbb fantasy-regénye, a világirodalom egyik meghatározó műve, amely számos alkotás kiindulópontjául is szolgál. A három kötet (A Gyűrű Szövetsége, A két torony, A király visszatér) és a függelékek körülbelül 1800 oldalt tesznek ki.

A magyar fordítást, beleértve a mű saját, ötezer szavas terminológiáját, Réz András valamint Göncz Árpád és Tandori Dezső készítette.

A 2001-2003-ban bemutatott filmadaptációk is hatalmas közönség- és kritikai sikert hoztak, jelenleg pedig előzménysorozat készül.

Olvasni szerető sorozatrajongók, figyelem: tudjuk már, mit néztek jövőre – 2. rész

Folytatjuk az il Libraio könyves portál listáját: megmutatjuk, mely könyvek alapján készült sorozatok várhatóak 2019 végén és 2020-ban a Netflixen, az Amazon Prime Videón és az HBO-n. A te kedvenc könyved vajon köztük van? Melyiket várod a legjobban? netflix sorozatok, netflix filmek, könyvekből filmek, könyvadaptációk

A rendkívül bonyolult és sokszereplős történet a tündérek világában a gonosz és a jó hatalmáról szól, amelyet a gyűrűkön keresztül lehet gyakorolni. A Gyűrű Szövetsége arra alakul, hogy elpusztítsák az Egy gyűrűt, hogy senki ne tudjon többé azáltal hatalomra szert tenni.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3