Minden idők legnagyobb hatású könyveinek százas listáját állították össze a BBC által felkért szakértők. Az alábbi listánkon a 10 legjobb kalandregényt regényt tárjuk elétek.

A világ 100 legjobb regénye

A kizárólag angol nyelven írt alkotásokat tartalmazó válogatás tíz különböző kategóriában sorol fel tíz olyan fikciós művet, amelyek a testület szerint az elmúlt 300 évben a legnagyobb hatást gyakorolták életünkre és gondolkodásunkra.

Bbc 100 Regény Lista 2
A Zsűri Tagjai: Stig Abell, Mariella Frostrup, Juno Dawson, Kit De Waal, Alexander Mccall Smith, Syima Aslam

A tíz kategória – identitás, romantikus, kalandregény, élet-halál-másvilág, politika, társadalom, gyermek- és ifjúsági, család és barátság, krimi, szabályszegők – legjobbjait mi is közzétesszük egy rövid ismertető leírással.

A 100-as lista korábbi TOP10-es listái: TOP10 identitáskereső regényTOP10 szerelmes regényTOP10 fantasy regény, TOP10 politikai regény, TOP10 társadalmi témájú regények.

Most a tíz legjobb kalandregény következik:

Kevin Barry: City of Bohane (Bohane városa)

City Of Bohan
City Of Bohan / Illusztráció: R. Kikuo Johnson

Az ír szerző 2011-ben megjelent könyve 2053-ban játszódik egy képzeletbeli írországi városban. A regény egészen rendkívüli fantáziavilágát a kelta mítoszok, a képregények, az amerikai televíziózás és filmek, a skandináv-viking sagák és a melankolikus portugál népdalok, a fadók sajátos egyvelege alkotja.

Bohan városában keveredik a múlt, a jelen és a jövő: a jelenleginél jóval elmaradottabb a technológiai fejlettség, nincsenek törvények, ezért ellenséges bandák harcolnak a város irányításáért.

A fő konfliktus a hatalmon lévő Hartnett Fancy és a Cusack-ok közötti hatalmi harc jelenti, amelyet egy gyilkosság éleszt fel. Magyarul nem jelent meg a kötet, de nem lesz könnyű dolga az eredeti nyelven olvasónak az író által teremtett sajátos nyelvjárás értelmezésével.

Ken Follett: Tű a szénakazalban (Eye of the Needle)

Eye Of The Needle Lead
Ken Follett: Tű A Szénakazalban / Fotó: Criminalelement.com

A 2. világháború idején játszódó kémregény 1978-ban jelent meg, magyarra Szíjgyártó László fordította.

Film is készült a könyv alapján Donald Sutherland főszereplésével 1981-ben. Faber egy szuperkém, aki Tű fedőnéven a németeknek dolgozik Angliában. Megbízása szerint a normandiai partraszállásról kell információkat gyűjtenie.

A történelmi hitelesség, a kidolgozott karakterábrázolás és a lebilincselő történetvezetés emelik minden idők egyik legjobb kémtörténetévé.

Eye of the Needle (1981) Clip – out on BFI Blu-ray 24 September | BFI

Donald Sutherland stars in this thrilling adaptation of Ken Follett’s novel, available on Blu-ray in the UK for the first time from 24 September https://shop…

Ernest Hemingway: Akiért a harang szól (For Whom the Bell Tolls)

Ernest Hemingway Akiért A Harang Szól
Ernst Hemingway, Az Akiért A Harang Szól Szerzője / Fotó: Mondadori / Getty Iages

A spanyol polgárháború idején, 1937-ben játszódik az amerikai író 1940-ben jelent meg regénye, amelynek legfrissebb kiadását Sőtér István fordította. A főszereplő is egy amerikai katona, Robert Jordan, aki Franco tábornok fasiszta csapatai ellen harcol a Nemzetközi Brigádok oldalán.

Missziója során konfliktusba kerül a gerillacsapat vezetőjével, akik segítségével kéne végrehajtania a küldetést, felrobbantani egy hidat, hogy elvágják Franco csapatai utánpótlását.

A történet kiválóan érzékelteti a háború brutalitását, amelyet Hemingway haditudósítóként első kézből tapasztalt meg. Az 1943-ban készült filmadaptációhoz maga az író választotta ki a főszereplőket: Gary Coopert Jordan, Ingrid Bergmant pedig szerelme, Maria szerepére.

For Whom the Bell Tolls (1943) Official Trailer – Gary Cooper, Ingrid Bergman Movie HD

Subscribe to CLASSIC TRAILERS: http://bit.ly/1u43jDe Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Like us on FA…

Philip Pullman: Az Úr sötét anyagai trilógia (His Dark Materials Trilogy)

Az Úr Sötét Anyaga
Az Úr Sötét Anyagai / Fotó: Hbo

Az HBO idén kezdi vetíteni a bestseller-trilógiából készített sorozatot, ami valószínűleg sokak kedvét meghozza majd a fantasy történetek (újra)olvasásához.

Olvasni szerető sorozatrajongók, figyelem: tudjuk már, miket néztek jövőre – 1. rész

Igazán izgalmas listát állított össze az il Libraio könyves portál: összegyűjtötték, hogy mely könyvek alapján készült sorozatok várhatóak 2019 végén és 2020-ban a Netflixen, az Amazon Prime Videón és az HBO-n. A te kedvenc könyved vajon köztük van? sorozatok 2019, új sorozatok 2019, sorozatok magyarul

Pullman rejtélyes fantáziavilágában a főszereplő Lyra, egy kiskamasz lány. Szülei halála után egy kollégiumba kerül, ott kezdődnek a kalandjai. Lyra eljut északra, boszorkányok és harci jegesmedvék közé, miközben egy misztikus műszer, az aletiométer mutatja számára az igazságot.

A trilógia önálló terminológiával rendelkezik: az emberek lelke például valamilyen tulajdonságukat jellemző állat formájában jelennek meg, ezek az állatok a daimónok.

Az északi fény (1995), A titokzatos kés, (1997) A borostyán látcső (2000) Borbás Mária fordításában hódította meg a magyar olvasókat.

Walter Scott: Ivanhoe

Walter Scott
Sir Walter Scott, Az Ivanhoe Szerzője / Fotó: Corbis / The Guardian

A szerzőt a klasszikus történelmi regény megteremtőjének is tartják, regénye 1820-ban jelent meg először. A 12. századba viszi vissza az olvasót, amikor a normanok megszállták a brit szigeteket. Az Ivanhoe alapvetően fikciós történet, de a politikai eseményeket történelmi pontossággal ábrázolja.

Ivanhoe egy nemesi származású, angolszász lovag, Oroszlánszívű Richárd király szolgálatában. Hazája, Anglia megvédéséért küzd a megszállók ellen.

A lovagi erények által megtestesített Jó és a megszállók által képviselt Rossz szembenállásán alapszik a történet, amelyben a hősre számos klasszikus próbatétel vár, hogy elnyerje szerelme, Rowena kezét. A legújabb, 2006-os kiadást Bart István fordította magyarra.

John Buchan: Mr Standfast

Mr Standfast
John Buchan: Mr Standfast / Fotó: Abebooks.com

A megdöbbentően változatos életutat bejárt skót származású angol történész, politikus, katona, író, újságíró szerzőtől magyarul csak a legismertebb, 39 lépcső című, 1915-ben megjelent regényét olvashatjuk. Ez az első rész Buchan öt kötetes Richard Hannay-sorozatából, amelyet Alfred Hitchcock meg is filmesített.

Mégsem ezt, hanem az 1919-es kiadású Mr Standfast-ot, a sorozat harmadik részét válogatta be a top10-be a BBC által felkért zsűri karakterábrázolása és fordulatos történetvezetése miatt.

A főszereplő Richard Hannay fiatal, sikeres dandártábornok, akit az első világháború alatt felettese visszahív a nyugati frontról, hogy egy merőben más feladatot bízzon rá. Angliában kell megtalálnia egy rendkívül veszélyes német kémet, pacifista civilnek kiadva magát.

Raymond Chandler: Hosszú álom (The Big Sleep)

Hosszú Álom
Humphrey Bogart Martha Vickers-Szel Howard Hawks 1946-Os Hosszú Álom Című Filmben / Fotó: Allstar / Warner Bros

Chandler egy regénybe illő fordulattal lett a hardboiled krimiírás egyik legnagyobb alakja: egy kaliforniai olajcég alelnöke volt, de alkoholizmusa miatt elvesztette állását, a válság miatt pedig a vagyonát. Ebben a helyzetben ponyvaregények írásába fogott, első regénye volt a Hosszú álom 1939-ben.

Az olvasók leginkább a ’30-’40-es évek cigarettafüstös, világválság utáni Amerikájának ábrázolása és Philip Marlowe nyomozó zseniális, cinikus karaktere miatt kedvelik a szerző műveit.

A regényből készült 1946-os filmben Humphrey Bogart alakítja a detektívet, aki egy furcsa család és számos gyilkosság nyomába ered.  Az 1991-es magyar kiadást Lengyel Péter fordította.

Suzanne Collins: Az éhezők viadala trilógia (The Hunger Games)

Éhezők Viadala
Éhezők Viadala (2012) / Fotó: Lions Gate Entertainment

Totth Benedek fordításában ismerhetjük meg Katniss és társai disztopikus, reality-be oltott modernkori gladiátortörténetét.

Az alapszituáció kegyetlen: Amerika helyén alakult ország, Panem tizenkét megyéjéből egy-egy kamasz fiút és lányt sorsolnak minden évben, hogy a fiatalok élet-halál küzdelmét élőben közvetítsék az uralkodó Kapitólium lakóinak szórakoztatására.

Hogy lehet ebben a borzalmas helyzetben embernek maradni? A 2012-ben bemutatott, azonos című film hozta meg Jennifer Lawrence színésznő számára az igazi ismertséget.

Az éhezők viadala (2012)- magyar feliratos előzetes [ HD ]

Részletesebb leírást http://lnk.bz/uVd oldalon találsz Kritika a filmről: http://www.hokum.hu/2012/04/hunger-games-az-ehezok-viadala-2012.html Eredeti cím: T…

Patrick O’Brian: Jack Aubrey-regények

Master And Commander Patrick Obrian
Russel Crowe Az Egyik Regényből Készült Filmben, A Master And Commanderben / Fotó: Allstar / 20Th-Century Fox / Sportsphoto Ltd

Húsz teljes és egy befejezetlen regény jelenti az angol Jack Aubrey regényeket, amelyeket 1969-től harminc éven át publikált az angol szerző. A Jack Aubrey az angol királyi flotta hajóskapitánya a napóleoni háborúk idején. Egy egyszerű, jókedélyű ember, aki a tengeren elemében van, ám a szárazföldön gyakran bajba kerül.

A másik főszereplő Stephen Maturin, hajóorvos, természetgyógyász és kém egy személyben, a kapitány teljesen ellentétes jellemű jóbarátja. O’Brian életművét gyakran Jane Austenéhoz mérik, a The New York Times már 1991-ben a legjobb kalandregénynek nevezte az Aubrey-Maturin regényeket.

A történetek összetettsége és a szereplők jellemfejlődése mindenképpen kiemelik a hajós regények sorából. Magyar fordítása nem készült.

J. R. R. Tolkien: Gyűrűk ura trilógia (The Lord of the Rings Trilogy)

Lord Of The Rings Gyűrűk Ura
Gyűrűk Ura / Fotó: New Line Cinema

Az angol szerző trilógiája a világ legismertebb és legnépszerűbb fantasy-regénye, a világirodalom egyik meghatározó műve, amely számos alkotás kiindulópontjául is szolgál. A három kötet (A Gyűrű Szövetsége, A két torony, A király visszatér) és a függelékek körülbelül 1800 oldalt tesznek ki.

A magyar fordítást, beleértve a mű saját, ötezer szavas terminológiáját, Réz András valamint Göncz Árpád és Tandori Dezső készítette.

A 2001-2003-ban bemutatott filmadaptációk is hatalmas közönség- és kritikai sikert hoztak, jelenleg pedig előzménysorozat készül.

Olvasni szerető sorozatrajongók, figyelem: tudjuk már, mit néztek jövőre – 2. rész

Folytatjuk az il Libraio könyves portál listáját: megmutatjuk, mely könyvek alapján készült sorozatok várhatóak 2019 végén és 2020-ban a Netflixen, az Amazon Prime Videón és az HBO-n. A te kedvenc könyved vajon köztük van? Melyiket várod a legjobban? netflix sorozatok, netflix filmek, könyvekből filmek, könyvadaptációk

A rendkívül bonyolult és sokszereplős történet a tündérek világában a gonosz és a jó hatalmáról szól, amelyet a gyűrűkön keresztül lehet gyakorolni. A Gyűrű Szövetsége arra alakul, hogy elpusztítsák az Egy gyűrűt, hogy senki ne tudjon többé azáltal hatalomra szert tenni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.