Vasárnap kicsivel 3 óra után elkezdődött az élőláncos tüntetés a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) mellett. Nem szokványos módon szeretnék felhívni magukra a figyelmet a tiltakozók:

Megtelt a Vas utca

Több egyetemet is érintve, a Belváros nagy részét érintő élőláncot alkottak tüntetők a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), valamint a Parlament között. A demonstrálók ezzel állnak ki az SZFE mellett, ami a hallgatók és tanárok szerint elvesztette az autonómiáját Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnöknek való kinevezése óta.

A 24.hu beszámolója szerint a Vas utca nagyjából megtelt az SZFE épülete előtt, ahol vastapssal fogadták az egyetem balkonjára kiálló hallgatókat és tanárokat. Beszédek nem voltak, a tüntetők nem sokkal 3 óra után elkezdték megformálni az élőláncot. Az élőláncot alkotók nem fogtak kezet egymással, a lánc folytonosságát az egyetem barikádjához is használt piros-fehér szalagokkal biztosítják.

Szinmuveszeti Egyetem Szfe Elolanc Tuntetes Vidnyanszky Attila
A Színház- És Filmműszeti Egyetem (Szfe) Melletti Élőlánc-Tüntetés, 2020. 09. 06 / Fotó: Horváth Péter Gyula

Az élőlánc elején elindult az a papírtekercs is, amin azon alapelvek olvashatók, amelyek alapján az SZFE el tudja képzelni az együttműködést. A tüntetők a staféta végén ezt az egyetemi chartát juttatták el a Parlamentbe. (Itt olvashatod a charta teljes szövegét.)

Másfél óra alatt megtelt a Kossuth tér

Annyi a résztvevő, hogy a szervezők dupla soros élőlánc kialakítására kérik a tüntetőket. Négyóra körül már a Magyar Tudományos Akadémiánál tartottak a tüntetők, fél ötre pedig megtelt az egész Kossuth tér a kanyargó-kígyózó élőlánccal. A tüntetők a szabad ország, szabad egyetem rigmust skandálva várták, hogy megérdekezzen a charta a térre. Nem sokkal 6 óra előtt egy dal eléneklésével jelezték, hogy ez megtörtént.

A dal szövege ez volt:

Hej, a Titkos Egyetem
Titkosan kezdődik,
Hej, a Titkos Egyetem
Titkosan kezdődik,
Mégis utoljára kivilágosodik,
Mégis utoljára kivilágosodik.

Az élőláncot alkotók stafétaként adták kézről kézre a chartát, amit aztán a SZFE Hallgatói Önkormányzatának elnöke olvasott fel, majd helyezett el a Parlament előtti oroszlános szobor talapzatára.

Szinmuveszeti Egyetem Szfe Elolanc Tuntetes Charta Vidnynaszky Attila
Az Szfe Hallgatói Kiragasztják A Chartájukat A Parlementet Őrző Oroszlánra / Fotó: Botos Tamás

A demonstráció háromnegyed 7-kor ért véget hivatalosan, a szervezők arra kérték a tüntetőket, hogy menjenek haza. A tüntetés úgy ért végét, amilyen az egész hangulata volt, békésen, nem volt rendőrsorfal sem.

Nemrég egyébként leült beszélgetni Upor László, az SZFE lemondott rektorhelyettese és Vidnyánszky Attila, és csak abban értettek egyet, hogy hétfőn el kell indulnia a tanévnek. Vidnyánszky szerint a politikai pártok eszközként használják a diákokat. Sőt, újabban már azt hangoztatta a Hír Tv-nek, hogy az SZFE átalakítása ellen tiltakozók egy hadsereg, egy nemzetközi csapat.

Korábban, 2017. április 4-én hasonló élőláncos tüntetést szerveztek a CEU mellett.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.