Nézem Színház A Parlamentet őrző oroszlán alatt hagyták az üzenetüket az...

A Parlamentet őrző oroszlán alatt hagyták az üzenetüket az SZFE-s diákok

Promóció

Vasárnap kicsivel 3 óra után elkezdődött az élőláncos tüntetés a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) mellett. Nem szokványos módon szeretnék felhívni magukra a figyelmet a tiltakozók:

Megtelt a Vas utca

Promóció
- Advertisement -

Több egyetemet is érintve, a Belváros nagy részét érintő élőláncot alkottak tüntetők a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), valamint a Parlament között. A demonstrálók ezzel állnak ki az SZFE mellett, ami a hallgatók és tanárok szerint elvesztette az autonómiáját Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnöknek való kinevezése óta.

A 24.hu beszámolója szerint a Vas utca nagyjából megtelt az SZFE épülete előtt, ahol vastapssal fogadták az egyetem balkonjára kiálló hallgatókat és tanárokat. Beszédek nem voltak, a tüntetők nem sokkal 3 óra után elkezdték megformálni az élőláncot. Az élőláncot alkotók nem fogtak kezet egymással, a lánc folytonosságát az egyetem barikádjához is használt piros-fehér szalagokkal biztosítják.

A Színház- és Filmműszeti Egyetem (SZFE) melletti élőlánc-tüntetés, 2020. 09. 06 / Fotó: Horváth Péter Gyula

Az élőlánc elején elindult az a papírtekercs is, amin azon alapelvek olvashatók, amelyek alapján az SZFE el tudja képzelni az együttműködést. A tüntetők a staféta végén ezt az egyetemi chartát juttatták el a Parlamentbe. (Itt olvashatod a charta teljes szövegét.)

Másfél óra alatt megtelt a Kossuth tér

Annyi a résztvevő, hogy a szervezők dupla soros élőlánc kialakítására kérik a tüntetőket. Négyóra körül már a Magyar Tudományos Akadémiánál tartottak a tüntetők, fél ötre pedig megtelt az egész Kossuth tér a kanyargó-kígyózó élőlánccal. A tüntetők a szabad ország, szabad egyetem rigmust skandálva várták, hogy megérdekezzen a charta a térre. Nem sokkal 6 óra előtt egy dal eléneklésével jelezték, hogy ez megtörtént.

A dal szövege ez volt:

Hej, a Titkos Egyetem
Titkosan kezdődik,
Hej, a Titkos Egyetem
Titkosan kezdődik,
Mégis utoljára kivilágosodik,
Mégis utoljára kivilágosodik.

Az élőláncot alkotók stafétaként adták kézről kézre a chartát, amit aztán a SZFE Hallgatói Önkormányzatának elnöke olvasott fel, majd helyezett el a Parlament előtti oroszlános szobor talapzatára.

Az SZFE hallgatói kiragasztják a chartájukat a Parlementet őrző oroszlánra / Fotó: Botos Tamás

A demonstráció háromnegyed 7-kor ért véget hivatalosan, a szervezők arra kérték a tüntetőket, hogy menjenek haza. A tüntetés úgy ért végét, amilyen az egész hangulata volt, békésen, nem volt rendőrsorfal sem.

Nemrég egyébként leült beszélgetni Upor László, az SZFE lemondott rektorhelyettese és Vidnyánszky Attila, és csak abban értettek egyet, hogy hétfőn el kell indulnia a tanévnek. Vidnyánszky szerint a politikai pártok eszközként használják a diákokat. Sőt, újabban már azt hangoztatta a Hír Tv-nek, hogy az SZFE átalakítása ellen tiltakozók egy hadsereg, egy nemzetközi csapat.

Korábban, 2017. április 4-én hasonló élőláncos tüntetést szerveztek a CEU mellett.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3